Thursday
2024-04-25
12:07 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 08

Galileja u vrijeme Antipe


Samarije i još više od opore i krševite teritorije Judeje. Pisci prvog stoljeća govore o tri dobro definirane regije. Na sjeveru, Gornja Galileja, granično područje, slabo naseljeno, s uzvisinama do 1200 metara, sa pristupom koji nije uvijek lagan, pribježište bandita i zločinaca koji su pobjegli od pravde i mjesto odakle se s mukom probijaju vode iz kojih će se roditi Jordan. Spuštajući se ka jugu, Donja Galileja, teritorij ne previsokih brežuljaka, na čijem se kraju prostire velika ravnica Yizreel, jedna od najbogatijih oblasti cijele zemlje; usred nje dvije dojmljive usamljene planine, Tabor i mali Hermon. Raspršena preko cijelog kraja, brojna poljoprivredna naselja i sela; u brdovitom dijelu nalazi se Nazaret i malo dalje ka sjeveru, usred jedne predivne doline, Sefora, glavni grad Galileje u vrijeme Isusova djetinjstva. Regija oko jezera bila je najbogatija i najnaseljenija oblast, oko jezera sa slatkom vodom, bogatom ribom. ... Read more »

Views: 677 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-08 | Comments (0)










Prvo poglavlje

ŽIDOV IZ GALILEJE

Zvao se Yeshua i njemu se vjerojatno to ime sviđalo. Prema popularnoj etimologiji, ime znači Bog spašava. Dao mu ga je njegov otac na dan obrezanja. Bilo je to toliko često ime u ono vrijeme da je bilo potrebno dodati još nešto da bi se osoba posve identificirala. U njegovom selu ljudi su ga zvali Yeshua bar Yosef, Isus, sin Josipa. U drugim dijelovima zemlje govorili su Yoshua ha-notsri, Isus iz Nazareta. U Galileji tridesetih godina prvo što je bilo važno znati o nekoj osobi jest: odakle je? Kojoj porodici pripada? Ako se zna iz kojega sela dolazi i iz koje je porodične skupine, već se moglo znati mnogo o njegovoj osobi.

Za ljude koji su se susretali s njim, Isus je bio Galilejac. Nije bio iz Judeje, niti se rodio u dijaspori, u nekoj od židovskih naseobina koje je Carstvo osnovalo. Potjecao je iz Nazareta, ne iz Tiberijade; bio je iz ... Read more »

Views: 695 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-08 | Comments (0)




José Antonio Pagola




ISUS, povijesni pristup


Predstavljanje

Tko je bio Isus? Kakva se tajna krije u ovom fascinantnom Galilejcu koji se rodio prije dvije tisuće godina u jednom beznačajnom selu Rimskog carstva i bio pogubljen kao zločinac blizu starog kamenoloma pred Jeruzalemom kad je navršavao trideset godina? Tko je bio ovaj čovjek, koji je na odlučujući način obilježio vjeru, kulturu i umjetnost Zapada, do te mjere da mu je nametnuo i svoj kalendar? Nitko vjerojatno nije imao toliku snagu nad ljudskim srcima

i nitko kao on nije izrazio nemire i nedoumice ljudskog bića; nitko nije probudio toliko nade. Zašto njegovo ime nije palo u zaborav? Zašto i danas, kad ideologije i religije proživljavaju tako duboku krizu

njegova osoba i njegova poruka i dalje jačaju vjeru tolikih milijuna ljudi?

Za mene ovo nije samo jedno pitanje više. Isto tako ni želja da zado ... Read more »

Views: 649 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-08 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz