Wednesday
2024-04-24
4:56 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 09

Religiozni ambijent


Galileja nije bila Judeja. Sveti grad Jeruzalem je bio daleko. U tom selu, izgubljenom među planinama, vjerski život nije se kretao oko hrama i njegovih žrtvenika. U Nazaret nisu dolazili veliki učitelji zakona. Sami su stanovnici nastojali očuvati vjeru u svojim domovima i na vjerskim okupljanjima u subotu. Bila je to vjera prilično konzervativnog i elementarnog karaktera, vjerojatno malo podložna kompliciranijim tradicijama, ali duboko ukorijenjena u njihovim srcima. Što ih je moglo utješiti u njihovim tvrdim životima seljaka osim vjere u svog Boga?

Iz Nazareta Isus nije mogao izbliže upoznati pluralizam koji je živio među Židovima u to vrijeme. Samo na slučajan i nejasan način mogao je čuti kako se govori o jeruzalemskim saducejima, o raznim skupinama farizeja, o monasima u Qumranu ili terapeutima u Aleksandriji. Njegova se vjera alimentirala vjerskim iskustvu koje se doživljavalo u jednostavnom puku galilejskih se ... Read more »

Views: 602 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-09 | Comments (0)

Drugo poglavlje

STANOVNIK NAZARETA


Prema kršćanskim izvorima, Isus se pojavljuje, iznenada, kao putujući prorok koji ide galilejskim putovima, nakon što se udaljio od Ivana Krstitelja. Kao da prije toga nije postojao. Ljudi znaju da je odrastao u Nazaretu. Poznati su i njegovi roditelji i braća. Sin je obrtnika. Zovu ga Isus iz Nazareta. Koliko možemo saznati o Isusu kao stanovniku Nazareta?

Isusovo selo

Nazaret je bio malo naselje u planinama Donje Galileje. Veličina sela u Galileji, njihov raspored i mjesto podizanja dosta su se razlikovali. Neka su bila podignuta na zaštićenim mjestima, druga su ležala na nekoj uzvisini. Ni u jednom se ne primjećuje neki unaprijed zamišljeni plan, kao u helenskim gradovima.

O Nazaretu znamo da se nalazio na nekih 340 metara visine, na jednom obronku, daleko od velikih putova, u regiji plemena Zabulon. Jedan strmi klanac omogućavao je brzi silazak d ... Read more »

Views: 775 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-09 | Comments (0)

Židovi sa vlastitim osobinama


Tko su bili ovi Galilejci koji su živjeli u Isusovoj zemlji? Prorok Izaija, iz židovskog glavnog grada Jeruzalema, govorio je o Galileji plemenitih ljudi. Nikada nije bio posve siguran. Ne znamo točno što se dogodilo sa sjevernim plemenima nakon što su Asirci osvojili teritorij i pretvorili Galileju u provinciju Asirije. Sve do nedavno se mislilo da su Asirci deportirali samo vladajuće klase, ostavljajući seljake da obrađuju svoju zemlju. Međutim, najnovija iskopavanja konstatiraju veliki nestanak stanovništva tijekom ovog perioda. Vjerojatno je da je ostao samo mali broj ovih seljaka.

Ne znamo praktično ništa o ovim Galilejcima koji su živjeli daleko od Jeruzalema, na teritoriju koji su tijekom šest stoljeća napadali Asirci, Babilonci, Perzijanci, Ptolomejci i Seleukidi. Vjerojatno su ostali vjerni Yahvi, Bogu Izraela, i sačuvali velike predaje o Izlasku, Mojsijevom zakonu ili slavljenju subote, ali ne bez ... Read more »

Views: 826 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-09 | Comments (0)

Urbanizacija u Galileji


Ova teška situacija galilejskih seljaka pogoršala se još više kada je, u kratkom periodu od dvadeset godina, Antipa obnovio Seforu i izgradio novi glavni grad Tiberijadu. Sve se ovo dogodilo prije nego što je Isus navršio dvadeset i pet godina. Ovi Galilejci, koji su stoljećima živjeli u selima i naseljima, obrađujući skromne parcele u svom vlasništvu, prvi put su osjetili na svom teritoriju blizinu gradova, koji će brzo promijeniti panoramu Galileje, izazivajući ozbiljnu društvenu dezintegraciju.

Još su Asmonejci postavili u Sefori naoružanu posadu, da bi garantirali kontrolu oblasti i osigurali plaćanje poreza. Herod ih je slijedio, koristeći je kao glavno administrativno središte u Galileji, sve dok nije, poslije njegove smrti, sravnjena sa zemljom Judinim ustankom i kasijom intervencijom rimskih vojnika. Antipa nie oklijevao obnoviti grad, čim je preuzeo vlast.

Izgrađen na maloj uzvisini, ko ... Read more »

Views: 615 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-09 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz