Friday
2024-03-29
1:07 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 17
GLAVA OSAMNAESTA
OTPORI I POTISKIVANJA

Može se doživjeti pomalo kao šok kad shvatimo kako postoje snažni dokazi da su židovski sljedbenici Isusa vodili pravu kampanju kako bi uništili Pavlovu verziju kršćanstva. Šok može biti još veći kad saznamo da je nekoliko godina ova kampanja uživala značajan uspjeh.
Pri kraju Poslanice Rimljanima Pavao izražava dosta veliku zabrinutost o tome kakav ga doček očekuje u Jeruzalemu; krenuo je na put s ‘plemenitim prilogom za siromašne među svetima’ (15.26) od crkava u Makedoniji i Ahaji:
"Pomozite mi kroz opasnosti koje me čekaju moleći se Bogu za mene. Molite da uspijem izbjeći nevjernicima u Judeji i da pomoć koju nosim u Jeruzalem bude prihvaćena od svetih”. (Rim. 15.30-31)
Bili oni siromašni ili ne, Pavao nije bio siguran da će oni uopće primiti novac od njega. Išao je u Jeruzalem sa strahom i oklijevanjem – ili, kako se izričito više puta kaže u Djelima, suprotno savjetu Duha Svetoga (Djela, 20.22-23, 21.4, 21 ... Read more »
Views: 864 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-17 | Comments (0)

GLAVA DEVETNAESTA
PREUZIMANJE VINOGRADA

Kršćanskih zajednica bilo je u Siriji, Maloj Aziji, Aleksandriji, na Cipru, u Grčkoj i Italiji (uključujući Rim). Od 66. godine, sve veze sa jeruzalemskom crkvom bile su presječene. Uporedo s tim kako su izvješća o Ratu počela kružiti izvan Palestine, rasla je mržnja prema Židovima. Nežidovski kršćani jako su se plašili na pomisao da bi ih neki ljudi izvana mogli identificirati kao Židove. Onda su čuli da je Jeruzalem u ruševinama, da je njegov Hram uništen. Mesija nije došao da ih spasi i autoritet mesijanista, koji nije mogao uzdrmati ni smjeli Pavao, zbrisala je smrt.
Učinci ove katastrofe bili su krajnje duboki za kršćanstvo. Tek rođeni pokret potresen je do srži. Snaga udarca je bila tako jaka, njegove implikacije i posljedice toliko složene i značajne, a onda i zbunjujuće, jer se ovi događaji uopće nigdje izravno ne spominju u Novom zavjetu. Kad ne bi bilo drugih povijesnih izvora, moglo bi vam se lako oprosti ... Read more »
Views: 822 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-17 | Comments (0)

GLAVA DVADESETA
U JERUZALEMU NIJE BILO PIJEVACA

Markovo evanđelje predstavlja kršćanstvo kao vjeru koja se bitno razlikuje od judaizma, a ne kao neku sektu ili daljnji razvoj istoga. Marko je zabio klin između kršćana i Židova slikajući kako su kršćanstvo od samog njegova početka Židovi krivo shvaćali i odnosili se prema njemu neprijateljski.
Da bi ovo pokazao, ali da bi istovremeno postavio Isusa iznad svake kritike, njegov osnivač je morao biti izoliran od samog judaizma, od njegovih vjerskih, ali i nacionalnih preokupacija. Isus se zbog toga kreće krajobrazom Markova evanđelja kao nebeski vanzemaljac, okružen narodom koji nikako da razumije spasitelja u svojoj sredini. Farizeji kuju zavjeru protiv njega, njegova vlastita porodica misli da je lud, njegovi učenici ga ne razumiju. Na kraju, židovske vlasti su zapravo te koje ga osuđuju na smrt. Sam Pilat je prikazan kako je posvjedočio Isusovu nevinost, ali je bio od Židova prisiljen da ga razapne.
Eto ... Read more »
Views: 718 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-17 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz