Tuesday
2024-04-16
7:05 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 21
GLAVA DEVETA
ŠTO VI KAŽETE TKO SAM

Sve u svemu, što je to Isus učio? Da su važne stvari biti a ne imati, sudjelovati a ne vladati, ljubav a ne pravila. Posjedovanje i društveni status ne znače ništa; svi ste vi jednaka djeca Božja i vi ste dužni voljeti ga i vjerovati mu. Bit ćete prihvaćeni od njega i suđeni prema nutrini osobe, po tome što ste vi. Ako se pokajete i promijenite nutarnju osobu, naći ćete se odmah u kraljevstvu Božjem. Ako se čovjek preobrazi, onda će, u nekom daljnjem tijeku Bog biti spreman preobraziti svijet, ovisno o tome hoće li se, sve više i više, ljudi mijenjati, tako da zasluže prihvaćanje i milostivi sud Božji. Vi morate voljeti i davati i opraštati, bez ograničenja. Vi ste pozvani živjeti na poseban način, ali ovo nije učlanjivanje u neku organizaciju; to ostaje poziv po kome ste vi slobodni da razumijete i prihvatite ili odbacite.
Ja sam do sada ponešto zanemarivao jedan tradicionalni aspekt priče o Isusu. To je njegova reputaci ... Read more »
Views: 669 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-21 | Comments (0)

GLAVA DESETA
PREDAN DA SE RASPNE

Mi zapravo ne znamo zašto je Isus išao u Jeruzalem. Čini se vrlo vjerojatnim da je išao tamo samo ovaj put. Njegova misija je bila među ribarima i siromašnim društvenim izopćenicima ruralne Galileje. Ona vrsta običnih pobožnih Židova koja je obvezatno i redovito išla u Jeruzalem zbog raznih blagdanskih svečnosti usredotočenih oko Hrama, teško bi se mogla naći u njegovom ‘krugu’. Također, njegova poruka involvirala je izravno iskustvo s Božjim kraljevstvom. Bila je to ‘osobna’, jednako kao i ‘društvena’ religija. Prihvaćanje svećeničke hijerarhije došlo bi automatski u protuslovlje s idejom da su svi jednako djeca Božja. Isusova poruka, prije kršćanske Crkve, nije se odnosila na iskustvo religije koja bi bila komunicirana kroz linije autoriteta, kao što je posredovanje hramskog (ili crkvenog) ustrojstva.
Možda je, kao što smo već primijetili, htio izmaći pozornosti Heroda Antipe ili pažnji mesijanskih skupina, ili oboje. Mož ... Read more »
Views: 676 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-21 | Comments (0)

GLAVA JEDANANESTA

SVJEDOČANSTVO JOSIPA FLAVIJA



Sredinom trećeg stoljeća, kršćanski pisac Origen pisao je o židovskom povjesničaru Josipu. Rekao je da Josip nije prihvaćao da je Isus bio Mesija, premda je pozitivno pisao o Jakovu, bratu Isusovom. Na nesreću za buduće znanstvenike, manje od tri naraštaja kasnije car Konstantin dopustio je cenzuriranje odnosno uništavanje svih zapisa koji su bili neprijateljski prema Kršćanstvu.

Ova je cenzura bila ponovno oživljena, pa i pojačana pod carem Teodosijem II i Valentinijanom III. Mnoge knjige su spaljene. Svakome tko je posjedovao bilo što gdje je Isus bio opisivan kao mađioničar ili revolucionar mogla je biti izrečena smrtna kazna. Međutim, šteta je Josipu već bila nanesena, puno prije toga. Jedno stoljeće poslije Origena, crkveni povjesničar Euzebije poznavao je prokršćanski pasus u Josipovim "Židovskim starinama”, i to upravo ovu verziju koju mi imamo i danas (i koju ću ja nešto kasnije ov ... Read more »
Views: 735 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-21 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz