Saturday
2024-04-20
9:54 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 10

Bog, prijatelj života


Nitko to ne dovodi u sumnju. Isus je oduševio seljake Galileje. Kraljevstvo Božje, kako ga je on predstavljao, moralo je biti nešto veoma jednostavno, na dohvatu tim ljudima. Nešto veoma konkretno i dobro što su razumjeli i najneukiji: prva stvar za Isusa je život ljudi, ne religija. Dok ga slušaju kako govori i, nadasve, dok gledaju kako liječi bolesne i brani one koji su najprezreniji, imaju dojam da se Bog stvarno zanima za njihov život i ne toliko za vjerska pitanja, koja su njima bila nedohvatljiva. Kraljevstvo Božje odgovara njihovim najdubljim težnjama.

Galilejski seljaci percipiraju u njemu nešto novo i originalno: Isus proglašava Božje spasenje liječeći. Najavljuje svoje kraljevstvo stavljajući u pokret proces ozdravljivanja, kako pojedinačnog, tako i društvenog. Njegova osnovna namjera je jasna: liječiti, olakšavati patnju, obnoviti život.

Ne liječi na arbitraran način ili zbog čistog se ... Read more »

Views: 921 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-10 | Comments (0)

Četvrto poglavlje

PROROK KRALJEVSTVA BOŽJEG



Isus napušta pustinju, prelazi rijeku Jordan i ponovno ulazi u zemlju koju je Bog poklonio njegovu narodu. Godina je oko 28. nove ere, a Isus ima trideset i dvije godine. Ne kreće prema Jeruzalemu niti ostaje u Judeji. U njegovu srcu plamti oganj. Mora priopćiti siromašnim ljudima vijest koja gori u njemu. Bog već dolazi da njegov narod oslobodi od tolike patnje i ugnjetavanja. Veoma dobro zna što hoće – zapalit će ‘vatru’ u zemlji, navješćujući dolazak Božjeg kraljevstva.

Putujući prorok

Isus se nije nastanio u svojoj kući u Nazaretu, već se uputio na područje oko Galilejskog jezera i počeo živjeti u Kafarnaumu, u kući Šimuna i Andrije, dvojice braće koju je upoznao među ljudima koji su se kretali oko Krstitelja. Kafarnaum je selo sa 600 do 1500 stanovnika, koje se prostiralo duž obale jezera, na krajnjem sjeveru Galileje, dodirujući teritorij kojim je vla ... Read more »

Views: 1082 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-10 | Comments (0)

Ivanovo krštenje


Kad je Ivan stigao u pustinjsku oblast Jordana, na cijelom Istoku su bile veoma rasprostranjene svete kupke i očišćenja vodom. Mnogi narodi su vodi pripisivali simboličko značenje svetog karaktera, jer voda pere, uklanja nečistoću, osvježava i daje život. I židovski je narod prihvatio obredna pranja i kupke da bi postigao očišćenje pred Bogom. To je bilo jedno od najizrazitijih sredstava vjerske obnove. Što su više bili uronjeni u grijeh i nesreću, toliko su više težili za purifikacijom koja će ih očistiti od svakog zla. Još se uvijek pamtilo uzbudljivo obećanje koje je Bog dao proroku Ezekijelu, oko 587. godine prije Krista: Izabrat ću vas među svim zemljama i odvesti u vašu zemlju. Posut ću vas čistom vodom i bit ćete očišćeni; od svake vaše nečistoće i smeća ja ću vas očistiti. I dat ću vam novo srce, ulit ću u vas novi duh.

Želja za purifikacijom generirala je među Židovima prvog stoljeća iznenađujuću proširenost ri ... Read more »

Views: 788 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-10 | Comments (0)

Treće poglavlje

ČOVJEK KOJI JE TRAŽIO BOGA


Ne znamo kad i u kojim okolnostima, ali, u određenom trenutku, Isus ostavlja svoj posao obrtnika, napušta svoju porodicu i udaljava se od Nazareta. Ne traži novi posao. Ne približava se nikakvom ovlaštenom učitelju radi proučavanja Tore ili boljeg upoznavanja židovskih tradicija. Ne ide prema obalama Mrtvog mora da bi ga primili u kumransku zajednicu. Isto tako ne upućuje se prema Jeruzalemu da bi izbliza upoznao sveto mjesto gdje se prinose žrtve Bogu Izraela. Udaljava se od svake naseljene zemlje i ulazi u pustinju.

Kao i svim Židovima, pustinja Isusu evocira mjesto gdje je rođen njegov narod i gdje se treba vratiti u vremenima krize, da bi se iznova započela povijest uništena zbog nevjernosti prema Bogu. Tamo ne dopiru zapovijedi Rima niti buka hrama; ne čuju se razgovori učitelja zakona. Umjesto toga, može se čuti Boga, u tišini i osami. Prema proroku Izaiji, to je najbolje mjesto da se ... Read more »

Views: 746 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-10 | Comments (0)

Život radnika


Ne znamo sa sigurnošću je li Isus mogao imati i neki drugi odgoj pored ovoga kojega je dobio u svojoj kući. Nije nam poznato je li u onom nepoznatom selu postojala škola povezana sa sinagogom, kao što je to bilo kasnije u dosta tih naselja u Palestini. Kako izgleda, mali je broj bio onih koji su znali čitati i pisati u nižim slojevima Rimskog carstva. Nešto slično se dešavalo u Galileji. Narod u tako malim selima kao što je Nazaret nije imao sredstava za učenje niti za knjige u svojim kućama. Samo su vladajuće klase, aristokracija u Jeruzalemu, profesionalni pismoznanci ili monasi u Qumranu imali sredstava da steknu određenu pisanu kulturu.

U malim selima Galileje, ova se potreba nije osjećala. Ne znamo uostalom niti to da li je Isus naučio čitati i pisati. Ako i jest, nije to mogao mnogo prakticirati u svojoj kući: u njegovoj kući nije bilo knjiga koje bi čitao, ni crnila ili pergamenta za pisanje. Pa ipak, vještina koju ... Read more »

Views: 643 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-10 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz