Thursday
2024-04-25
1:20 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » July » 20
GLAVA DVANAESTA

ŽIVOT IZ SMRTI

Uđite u bilo koju kršćansku crkvu i vjerojatno ćete odmah naići na sliku križa. Teško je razumjeti da je kršćanstvo postojalo otprilike tri stotine godina prije nego što je počelo rabiti simbol križa. Mi na sreću ne živimo u svijetu u kome bi netko mogao biti stvarno razapet na križ u smislu službene kazne od bilo koje vlasti bilo koje države. U svijetu prvih kršćana raspinjanje na križ bilo je strašna, užasavajuća i sramna stvar. Ovo samo može ojačati povijesnu istinu o Isusovoj sudbini. Nitko u tome svijetu ne bi mogao smišljeno stvarati tako nešto kao početnu točku jednog vjerskog pokreta.

Raspinjanje na križ koristilo se kao metod smrtne kazne i prije dana rimske imperije, od Skita (sjeverno od Crnog mora), Asiraca i Kartažana. Rimljani su to koristili kao sredstvo zaplašivanja protiv bilo koje vrste akcije protiv autoriteta države i bilo kojeg oblika otpora nižih klasa. Bila je to kazna rezervirana za robove i ... Read more »
Views: 884 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-20 | Comments (0)

GLAVA TRINAESTA
MESIJANISTI

Postoje ekstremno ozbiljni problemi kad je riječ o pokušaju da se rekonstruira najranija povijest kršćanstva, one prve godine nakon raspeća. Veliki dio naših raspoloživih informacija dolazi iznutra. Djela Apostolska nisu objektivna povijest. Bila je to ‘zvanična’ povijest za Crkvu, s tvrdnjama o čudima i nadnaravnim pojavama koje su trebale demonstrirati kako je sve to bila namjera Božja. Djela zadaju sebi puno truda da ‘očiste’ cijelu priču, kako bi se prikrila ili uklonila istina – kao što ćemo vidjeti – o kaosu i ogorčenim unutarnjim konfliktima koji su karakterizirali te godine.
Sama Djela su napisana poslije odvajanja kršćanstva od judaizma. Teško je pokušati razumjeti prirodu odnosa između Isusovih skupina i Židova koji su pripadali više ‘glavnoj struji’. Djela su puna židovskog progona kršćana, ali je zasigurno tu bilo pretjerivanja i ogorčenosti i utjecaja ‘gledanja unazad’. Na kraju krajeva, saduceji i farizeji bili su ... Read more »
Views: 898 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-20 | Comments (0)


GLAVA ČETRNAESTA
KUKAVIČJE JAJE U GNIJEZDU

Pavao je rođen u sofisticiranom i kozmoplitskom gradu Tarzu (Tarsus) u Ciliciji, regiji u jugoistočnoj Maloj Aziji. Grad Tarz još postoji, bizu Adane u današnjoj centralno-južnoj Turskoj. U Pavlovo vrijeme, premda je Cilicija bila dio rimske pokrajine Sirija-Cilicija, Tarz je bio jedan od ‘slobodnih’ gradova. Ovaj povlašteni položaj značio je da je imao samoupravu i veliki stupanj nezavisnosti.
Pavao je vjerojatno rođen otprilike u isto vrijeme kad i Isus. On je tvrdio da potječe iz židovskog plemena Benjamin i da je strogi farizej (Fil. 3.5). Njegov otac bio je židovski trgovac u Tarzu. On je bio tkalac platna za šatore, pokrivače i cipele rabeći kozju dlaku koja se prema samoj pokrajini zvala cilicij. Pavao je naučio ovaj zanat od svog oca na tradicionalni način. U kasnijim godinama, kao Kristov apostol, Pavao je ponekad morao prihvatiti financijsku pomoć od ranih crkvenih zajednica (Fil. 4. 15-16), ali je ... Read more »
Views: 656 | Added by: bibleboy | Date: 2013-07-20 | Comments (0)

Calendar
«  July 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz