2. Koje su povijesne i biblijske činjenice o vinu? - 21 September 2014 - Blog - UDARNA SNAGA ISTINE
 
Wednesday
2016-12-07
8:34 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 33

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » September » 21 » 2. Koje su povijesne i biblijske činjenice o vinu?
8:07 PM
2. Koje su povijesne i biblijske činjenice o vinu?

1. Odobrava li Biblija njegovo umjereno trošenje?
Potražimo neke biblijske primjere osoba koje su uzimale alkohol, kao i njegove posljedice po njihov organizam. Biblijski primjeri:
Svećenicima Aronu i njegovim sinovima je bilo strogo zabranjeno da piju vino ili opojno piće kad ulaze u Svetište da služe pred Gospodinom (Levitski zakonik 10,9 JB). Nazirejima je isto tako bilo zabranjeno da piju vino dok se nalaze pod zavjetom (Brojevi 6,3.20; vidi Suci 13,4-7). Rekabovci su bili upečatljiv primjer trajnog zavjeta da neće piti vina, čvrsto se držeći zapovijedi svog pretka Jonadaba (Jeremija 35,2.5.6.8.14).  Mudre izreke prepune su upozorenja protiv pijenja vina i opojnog pića (Izreke 20,1; 21,17; 23,30.31; 31,4). Vino se podsmijeva onome tko mu se odaje (Izreke 20,1), a plaća mukama, svađom, uzdasima i ranjavanjem (Izreke 23,29.32). ''A na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica.'' (redak 32) Prorok Izaija je rekao: ''Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u miješanju jakih pića.'' (Izaija 5,22 JB) Daniel i njegovi prijatelji bili su primjer dostojan oponašanja kad su odbili piti kraljevo vino (Daniel 1,5.6.10-16). Kad je kasnije postio, Daniel nije uzimao ni ''meso ni vino'' (Daniel 10,3 JB).
U Novom zavjetu uobičajena riječ za vino, bilo prevrelo ili neprevrelo, je oisnos. Isus je svoje revolucionarno učenje usporedio s novim vinom od kojeg bi rasprsnuli stari mjehove tradicije (Matej 9,17). Pavao je upozorio vjernike na pijanstvo (Efežanima 5,18) i rekao da đakoni ne smiju biti ''skloni mnogom vinu'' (1. Timoteju 3,8 KS). Svojem suradniku Titu rekao je za starije žene da ne budu ''ropkinje mnogog vina'' (Titu 2,3 JB).
Za olakšanje probavnih smetnji Pavao je Timoteju preporučio da uzme ''malo vina''. Pogledajte s tim u vezi 1. Timoteju 5,23. Probavne teškoće, kao što je dizenterija, prouzrokovane zagađenom vodom, bile su vrlo česte. Zbog toga je preporučivano da se žeđ gasi na drugi način. Neki komentatori smatraju da Pavao ovdje odobrava umjereno uzimanje prevrelog vina. Oni ukazuju na činjenicu da se vino stoljećima koristilo u tu svrhu. Drugi kažu da Pavao govori o neprevrelom grožđanom soku, tvrdeći da ne bi davao savjet koji nije u skladu s ostalim Svetim pismom koje govori protiv omamljujućih napitaka (Izreke 20,1; 23,29-32). Cilj Pavlova savjeta bio je da Timotej bude tjelesno sposoban za obavljanje teških dužnosti koje su počivale na njemu kao rukovoditelju crkava u Maloj Aziji. Umna i moralna budnost usko su povezani s tjelesnom snagom. Očito je Timotej bio često bolestan. Oboljeli organizam nije baš privlačna reklama ni za kakvu zdravstvenu reformu.

Djelovanje alkohola (vina) na naš organizam
Naše je tijelo po Svetome Duhu hram živoga Boga (1. Korinćanima 3,16; 6,19). Bog nije ravnodušan prema načinu na koji postupamo s ovim Njegovim umjetnički stvorenim djelom (1. Korinćanima 3,17). Mudri je Salomon rekao: ''Vino je podsmjevač, žestoko piće bukač, i tko se njima odaje neće steći mudrosti.'' (Izreke 20,1 JB) A na drugom mjestu kaže: ''Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko.'' (Izreke 23.31 JB) Zašto?
Kratkoročne posljedice uporabe alkohola jesu:
> Poremećeni vid, sluh i koordinacija
> promijenjene percepcije i emocije
> oslabljeno rasuđivanje
>
loš dah, mamurluk
Neki od spomenutih problema mogu se javiti i nakon što se pije vrlo kratko vrijeme. Međutim, drugi problemi – kao što su oštećenje jetara, srčane bolesti, neki oblici raka i pankreatitis – često se razvijaju postupno i postaju vidljivi tek nakon više godina pijenja. Kod žena se ranije nego kod muškaraca mogu javiti zdravstveni problemi povezani s alkoholom čak i kad piju manje od muškaraca. Budući da alkohol utječe gotovo na svaki organ, dugotrajno pijenje povećava rizik za pojavu mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, od kojih smo neke već spomenuli.

Oboljenja jetara uzrokovana pijenjem alkohola. Više od dva milijuna Amerikanaca pati od oboljenja jetara uzrokovanog pijenjem alkohola. Zbog teškog pijanstva koje traje duže vremena neki obole od alkoholičnog hepatitisa ili upale jetara. Simptomi obuhvaćaju jetra, žuticu (nenormalno žutilo kože, očnih jabučica i urina) te bolove u trbuhu. Alkoholni hepatitis može biti uzrok smrti ako se ne prekine s pijenjem. Ukoliko se prestane s pijenjem, situacija se može poboljšati. Oko deset do dvadeset posto teških pijanica razviju alkoholičarsku cirozu jetara. Ljudi oboljeli od ciroze ne bi smjeli piti alkohol. Premda postoji mogućnost liječenja komplikacija od ciroze, za neke kojima je zbog toga život u opasnosti ostaje samo transplantacija jetre. Cirozu nije mogu izliječiti, ali ako osoba oboljela od ciroze prestane piti, zamjetno se povećavaju mogućnosti preživljavanja. Kad prestanu piti, oboljeli od ciroze često se osjećaju bolje i jetra im bolje rade. Oko četiri milijuna Amerikanaca zaraženo je virusom hepatitisa C (HVC) koji može prouzročiti cirozu i rak jetara. Neki od teških alkoholičara imaju i upalu HVC-a. Njihova jetra nisu samo oštećena alkoholom već i problemima koji su povezani s HVC-om. Ljudi s upalom HVC-a skloniji su oštećenjima jetre prouzrokovanima alkoholom pa trebaju ozbiljno razmisliti hoće li piti alkoholna pića.

Srčane bolesti. Neki izvještaji tvrde da umjerena uporaba alkohola blagotvorno djeluje na srce, posebno kod onih koji su izloženi najvećem riziku od srčanog udara, a to su muškarci iznad 45 godina i žene nakon menopauze. Međutim, vrlo važno je znati da se ovi izvještaji zasnivaju na podacima promatranja, ali da nema dovoljno dokaza kojima bi se potvrdila uzročnost. Također je važno zapaziti da nitko od ovih istraživača nije preporučio da oni koji ne koriste alkohol to počnu činiti.  Teški alkoholizam povećava rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka i neke vrste moždanog udara.

Rak. Dugoročno pijenje povećava rizik od pojave nekih vrsta raka, posebno raka esofagusa, usta, grla i laringsa. Istraživanja pokazuju da kod nekih žena već jedna čaša dnevno može lako povećati rizik od raka dojke. Pijenje može također povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva i rektuma.

Pankreatitis. Pankreas proizvodnjom inzulina pomaže regulaciji razine šećera u krvi. Uloga pankreasa je također probavljanje hrane koju uzimamo. Dugoročno pijenje može izazvati pankreatitis, odnosno upalu pankreasa. Akutni pankreatitis može izazvati jake trbušne bolove i čak smrt. Kronični pankreatitis povezan je s kroničnim bolovima, diarejom i gubitkom težine.
U Ivanu 10,10 Bog kaže: ''Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju." (JB) Uporabom alkohola sudjelujemo ne samo u uništavanju vlastitog života, već često i života drugih. Bog u Izaiji 1,18 kaže: ''Hajde, dakle, da se pravdamo." Uzimanjem alkohola možemo privremeno i trajno otupiti sposobnost rasuđivanja. Prema tome, treba li kršćanin piti alkoholna pića?
Ako vi ili vama poznata osoba pije, postoji rizik za razvoj ozbiljnih tjelesnih, mentalnih i duhovnih problema. Budući da se mnogi od ovih zdravstvenih problema mogu liječiti, važno je potražiti stručnu pomoć.

 



2. Koje su povijesne i biblijske činjenice o vinu?
Obično se smatra da je u biblijska vremena svaki čuvani grožđani sok neminovno provreo, pa mnogi pretpostavljaju da se svako spominjanje ''vina'' u Bibliji odnosi na alkoholne napitke koje danas obično nazivamo vinom. Međutim, drevne civilizacije su imale više načina na koje su čuvali voće i voćne sokove od vrenja pa su imali bezalkoholno vino tijekom čitave godine. 1. Kuhanjem grožđanog soka (ili soka drugog voća) dobivao se sirup koji se kasnije razrijedio.
2. Kuhanjem soka uz malo isparavanja i zatvaranje ćupa pčelinjim voskom (sprečavanje pristupa zraku).
3. Dodavanjem vode voću osušenom na suncu da se dobije vino.
4. Filtriranjem da se izbaci gluten.
5. Dodavanjem sumpora koji sprečava vrenje voćnog soka.

Sve ove metode očuvanja bile su poznate starima koji su uz to kuhali prevreli sok kako bi uklonili alkohol. Govoreći o prvoj metodi pripreme Aristotel (oko 384. pr. Kr.) je pisao: ''Arkadijino vino je bilo tako gusto da se moralo strugati s kožnih mjehova u kojima je držano i te strugotine rastvoriti u vodi.'' (Nott's Lectures on Biblical Temperance, str. 80)
Pjesnik Horacije (65. pr. Kr.) je pisao: ''Nema slađeg vina od onoga s Lezbosa; bilo je kao nektar …i nije izazivalo opijenost.''
''Mišna tvrdi da su Židovi navikli piti kuhano vino.'' (Kitto's Cyclopedia of Biblical Literature, sv. 2, str. 447). Naravno da je takvo vino zbog kuhanja bilo potpuno bez alkohola, ukoliko nije bilo takvo i zbog načina konzerviranja.
Prezbiterijanac Albert Barnes je u svojem komentaru na Ivan 2,10 napisao: ''Vino iz Judeje bilo je čisti grožđani sok bez alkohola. Bilo je uobičajeno piće naroda i nije prouzrokovalo opijenost.''
Metodist Adam Clarke je u svom poznatom biblijskom komentaru na Postanak 40,11 napisao: ''Iz ovog zaključujemo da je vino u staro doba bilo iscijeđeni grožđani sok bez vrenja. Saky, odnosno peharnik, uzeo bi grozd, iscijedio ga u pehar i odmah pružio svome gospodaru. To je bio drevni hebrejski yayin, hrčki oinos i mustum drevnih latina.'' Clarkeova povijesna bilješka slaže se sa Svetim pismom koje kaže: ''Ovako veli Gospodin: 'Evo što se kaže o grozdu kad se u njemu nađe soka: Ne kvari ga jer je blagoslov u njemu!''' (Izaija 65,8 ŠA)

Views: 185 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2016
    Free website builderuCoz