Friday
2024-04-19
9:26 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2016 » August » 25 » 'metanoia'
9:04 AM
'metanoia'

''Igre s rečima u Bibliji

Značenje "pokajanja" u Novom Zavetu

Reč koja se kroz celi Novi zavet prevodi kao 'pokajanje' na grčkom jeziku je 'metanoia', što označava preobražaj svesti. Grčki član 'meta' nalazi se u nekim rečima koje se koriste prilično uobičajeno, npr. metafora, metafizika, metamorfoza. Uzmimo metaforu; ona znači preneseno značenje. Govoriti metaforički znači govoriti mimo doslovnih reči, prelaziti preko ili iznad, i tako preneti značenje onoga što je rečeno onkraj izgovorenih reči. Metafizika se odnosi na proučavanje onoga što je izvan isključivo vidljive fizičke nauke, na primer, proučavanje prirode Bića, ili teorije znanja, ili činjenica svesti. Metamorfoza se koristi za opis transformacije oblika u životu insekata, transformaciju iz gusenice u leptira - prelaz ili transformaciju jedne strukture u potpuno novu strukturu, u nešto onostrano. Prema tome, član 'meta' ukazuje na prelaz, ili transformaciju, ili onostranost.

Drugi deo reči koja se prevodi kao pokajanje - noia - izvedena je od grčke reči 'nous', što znači um/svest. Reč metanoia u njenom suštinskom značenju označava transformaciju svesti, transcendenciju uma (potpuno isto kao učenje Bude i Patanjđalija u Joga sutrama).
(Rano gnostičko hrišćanstvo je) učilo da je radikalna, trajna transformacija moguća, a Metanoia je tehnički opis toga. Ali čovek ne može trajno dosegnuti svoju višu razinu sve dok u sebi ne izgradi poveznicu s idejama koje ga postupno mogu uzdići iznad trenutno postojeće razine. Ideja o samorazvoju Čoveka, ideja Metanoje ili transformacije svesti i ideja o Kraljevstvu Nebeskom jesu povezane i srodne ideje... Hristovo učenje je učenje o mogućoj individualnoj evoluciji u čoveku... Svako na ovoj planeti sposoban je za određeni unutarnji rast i individualni razvoj, i to je istinsko značenje i najdublji smisao Hristovog učenja, a počinje Metanojom.

(Rebecca Nottingham: Četvrti put i ezoterijsko kršćanstvo)

Međutim, u hrišćanskoj crkvi je ideja transcendencije uma, metanoie, uništena izvrtanjem u potpuno suprotno učenje o "pokajanju" koje raspaljuje ideju večite grešnosti čovekove kojom čovek u sebi raspaljuje negativne emocije. Zapravo, tom sugestijom se čovek podstiče da bude grešan.''

Views: 400 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  August 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz