Friday
2024-04-19
1:59 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » October » 6 » Act 15:20
8:36 AM
Act 15:20
Brate moj sve što citiraš je tako.
Samo tamo nisu rekli da nesmeju biti idolopoklonici niti da smeju ubiti ni za preljubu ni krađu ne rekoše....


Laviću, previđaš jedan vrlo važan moment. Svim novokrštenim poganima propovijedano je Evanđelje, pa ti je valjda jasno što im je rečeno o idolopoklonstvu, postupanju s preljubnicima, o krađi i mnoštvu drugih stvari. Dakle, nije bilo nikakva sporenja oko onoga što su pogani čuli slušajući Radosnu vijest, dapače, kršćanima postadoše upravo zato što su je prihvatili.

Kako onda do spora uopće dođe? Sveto Pismo vrlo jasno kazuje:

Dj 15,1-5: Uto neki siđoše iz Judeje i počeše učiti braću: "Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti." Kad između njih te Pavla i Barnabe nasta prepirka i raspra nemalena, odrediše da Pavao i Barnaba i još neki drugi između njih uzađu u Jeruzalem k apostolima i starješinama poradi tog pitanja.  ...... Kada pak stigoše u Jeruzalem, primi ih Crkva, apostoli i starješine. Ispripovjediše što sve Bog učini po njima. Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

Spor, kao što vidimo, nije bio oko razumijevanja Evanđelja, nego je nastao zbog inzistiranja judaista da kršćani iz poganstva prihvate i opslužuju Mojsijev Zakon. Zbog toga se apostoli sastadoše, kaže Sveto Pismo, i odlučiše: Dj 15,28-29: Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"

Spor je dakle riješen tako da su iz čitavog Zakona istaknute i izdvojene samo ove tri stvari, i od Crkve date kršćanima.
 

Citat
i napomenuše da odavno postoje zbornice gde se svake subote čita Mojsije, zašto to napominju paganima za Mojsija ako ne važi za njih dekalog i uredbe?


Kad bi ovaj redak iz Svetog Pisma značio ono što ti svojim pitanjem sugeriraš, onda bismo morali priznati kako su dvije susjedne rečenice u Svetom Pismu u potpunoj kontradikciji, i kako zapravo ne vrijedi ono što zaključiše Duh Sveti i apostoli. Što onda znači rečenica u kojoj se kaže kako se od pradavnih naraštaja u sinagogama čitaju Mojsijevi spisi? Vrlo jednostavno. Pogani, živeći dugo uz religiozne Židove, vrlo dobro su znali židovsku vjeru i praksu koja je temeljena na Mojsijevu Zakonu. Prema tome, neće im biti teško prepoznati pokuša li im netko od judaista nametnuti još nešto izvan onoga što im je Crkva poručila.

Pozdrav

Views: 648 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  October 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz