Thursday
2024-04-25
10:22 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » September » 16 » Adamov par
7:05 AM
Adamov par
Irina Zahar Hinrichs @ Bojan Rutešić Evo, pokušaću da odgovorim na tvoja pitanja, ali odmah da se razumemo, to je moje mišljenje, a ne sveta istina. Kao žena, nemam nekih problema sa ulogom koja je ženi dodeljena u Bibliji, iako sam veoma emancipovana

1) Zašto Isus Hrist nije imao ženu !?
2) Zašto je ap. Pavle rekao bolje je ne ženiti se !?

Da odgovorim na oba pitanja odjednom. Isus Hrist nije imao ženu (po mom mišljenju) zato što je bio Gospod. Samim tim, bio je i iznad biologije i iznad PRVE Božije zapovesti IKADA iznete ljudima: Rađajte se i množite i napunite Zemlju... Meni bi bilo nezamislivo da je Isus, kao manifestacija Božja (dakle, BOG), uzeo k Sebi ženu. Ne umem to da objasnim, ali to bi u mojim očima nužno značilo da Isus nije Bog...

Što se Pavla tiče, ima puno razloga zašto je dao ovakav savet. Kada muškarac ima ženu i porodicu (ili kad žena ima muža i porodicu), on više nije odgovoran samo sebi i Bogu, već i svojoj porodici (dakle, ne samo ženi, već najpre svome porodu). Dužan je (pogotovo u to vreme, kada su samo muškarci privređivali) da se brine za egzistenciju svoje porodice (dakle, da zaradi), da ih zaštiti, da njih stavi na prvo mesto svojih prioriteta (opet kažem, nije samo žena njegova porodica, već i DECA, kao jelte, posledica braka). Samim tim, oženjenim muškarcima je mnogo teže da misionare, šire jevanđelje, a i Bog ne odobrava da muškarac napusti ženu i decu i prepusti ih samima sebi (imajte u vidu da u to vreme žene nisu zarađivale). Dakle, oženjen muškarac, priznaćete, nije sto posto slobodan i dostupan Bogu i misiji koju bi Bog mogao da mu poveri. Zamislite da je Pavle bio oženjen i imao dužnosti prema svojoj deci? Da li bi proputovao pola tadašnjeg poznatog sveta u širenju jevanđelja? Ili bi bio ograničen u svojoj misiji, ili bi morao da napusti svoju porodicu. Dakle, u oba slučaja bi pogrešio. Veoma, veoma teška dilema za svakog oženjenog čoveka u to vreme. Zato je potpuno razumljiv Pavlov stav koji kaže: Ako ste već samci (udovci, neoženjeni), onda je bolje da tako i ostanete, jer ćete biti apsolutno slobodni da radite za Boga (na širenju jevanđelja) i nećete imati izgovor na POZIV da krenete, na primer, u Antiohiju, Rim, Aleksandriju, nebitno ("Pa znaš, dragi Bože, pošao bih ja rado, ali ko će hraniti ovo moje šestoro sitne dečice ako ja odem na taj put od više godina?")

Tvoj komentar u nastavku prvog posta: "Pitao bih i KO SE USREĆIO SA ŽENOM !? Ali to pitanje je krajnje subjektivno, pa neću.
A i ko bi smeo javno da kaže – Ja nisam !?
Žena bi ga odmah u top stavila (Zamislite da su vam žene neke koje poznajete sa fb-a !).
Zato je mnogo bolje da kaže JA JESAM ! Radi mira u kući.....
Zato ovo zadnje nisam pitao, samo sam glasno razmišljao..."

Dragi brate, ako ćemo realno, ni ŽENE se nisu baš previše usrećile brakom, to je zajedničko i nama i muškarcima Naravno, ne mislim ja tu ništa ružno ni negativno, ali je realno tačno. Uloga žene u porodici je veoma bitna, i obuhvata ne samo brigu o deci, već i brigu o mužu. Veruj mi, ženama bi bilo mnogo lakše da ne moraju da brinu o odrasloj osobi koja opet, u većini slučajeva, smatra da mu ta briga nije potrebna, a kad ne dobije tu brigu, onda se opet ljuti Naravno, ne mislim ja tu ništa loše, jednostavno kažem da su i muškarci i žene u istom sosu kada je u pitanju brak. Kažu muškarci: Teško je bez žena a sa njima još teže. Slažem se. Ali isto tako, i obrnuto važi: Teško je bez muškaraca, a s njima još teže. Čisto da budem iskrena, kao žena. Ja sam u mom braku srećna, mada ne smem da kažem da je moj brak idealan. Brak kao brak, mora da bude zasnovan na toleranciji, razumevanju, dijalogu, opraštanju, PRIJATELJSTVU, PARTNERSTVU, POVERENJU, što podrazumeva da oba partnera ponekad nešto "ukake", što onaj drugi mora da oprosti A nije svakome lako da u tome godinama uspeva. Ja sam Bogu neizmerno zahvalna što mi je dao muža koji može da istrpi sve moje bubice a opet da se nametne kao "šef" u kući na jedan civilizovani i džentlmenski način. Isto tako sam Bogu zahvalna i za moje strpljenje što uspevam da istrpim njegove bubice i da mu budem dobra

Na pitanje brata @ Miloš Popadić odgovoriću u sledećem postu, da ne gomilam ovde
--------------------------------

Irina Zahar Hinrichs I najzad, da dam svoj (subjektivni) odgovor @ Miloš Popadić Dok sam studirala, imala sam sukob sa mojom profesorkom antičke književnosti (dakle, i Biblija je bila na tapetu). Ona je izjavila da ne veruje u Boga ni u istinitost Biblije iz prostog razloga što (citiram): "BOG JE DAO ČOVEKU PRILIKU DA POGREŠI PA SE POSLE NALJUTIO I IZBACIO GA IZ RAJA!!! Naravno, meni Bog nije dao talenat da PREĆUTIM, pa sam uletela u raspravu s njom i da tako kažem, izašla kao pobednik. Rekla sam: Bog je čoveku dao priliku da pogreši (tojest, zasadio je zabranjen plod u Edenskom vrtu) jer je čoveku dao SLOBODU IZBORA. Želeo je da Mu čovek bude veran jer je ODABRAO da Mu bude veran, a ne da Mu bude veran zato što nema drugog izbora. I čovek je, nažalost, odabrao loše. Te je stoga čovek SAM odabrao da ode od Boga, nije ga Bog odbacio, već je čovek odbacio Boga.

Isti slučaj je i sa ženom. Mislim da si u pravu. Adam je posmatrao sve životinje u paru i tražio je da i on ima svoj par. Zato je Bog čekao sa stvaranjem žene. I stvorio je ženu na Adamovu želju da ima para. I danas muškarac ne može da se žali i da kaže "Što si mi stvorio ženu da me samo nervira i zvoca i pridikuje itd itd itd?" Ne može to da kaže, jer je sam to tražio.

Možda je malo banalno objašnjeno, ali mislim da je jasno šta sam htela da kažem. Dakle, u principu se slažem sa tvojom pretpostavkom iznad. Jedino što sumnjam, to je da je Bog imao bilo kakvu nameru da upari čoveka sa životinjom. Bog je svakoj vrsti dao određeni genetski kod, i po tom zakonu genetike, dve različite vrste (recimo, pas i mačka) mogu da se pare (u seksualnom smislu), ali ne mogu da imaju poroda. Jednostavno, jajna ćelija mačke ne može biti oplođena spermatozoidom psa. Dakle, ta pretpostavka nužno otpada. Mislim da je Bog hteo da Adam nadene imena životinjama jer ga je odredio da gospodari Zemljom. A Adam je sam video šta je video (dakle, opet slobodna volja) i zaključio da je i njemu potreban "drug prema njemu".

Opet ponavljam, to je moje lično mišljenje, i ne tvrdim da sam u pravu. Ne morate se složiti sa mnom. Meni je ovakav stav veoma logičan, a verujem da je logika (kao i matematika, genetika i ostali prirodni zakoni) takođe od Boga stvorena.
-----------------------


Irina Zahar Hinrichs Taman posla, Pavle nije prekršio nijednu zapovest. Zašto? Opet, logika (u ovom slučaju, i Sveto Pismo to potvrđuje).

Zapovest "Rađajte se i množite" data je SVIM ljudima generalno. A Božiji POZIV dat PAVLU dat je PAVLU. Bog ga je pozvao na RAD (širenje jevanjđelja). Šta je Pavle trebalo da kaže? "Ali, zar nisi rekao da se rađam i množim"????? NIKAKO. Bog ima pravo da među ljudima nađe Svoje SLUGE, ljude koji će biti izuzeti od te zapovesti, u cilju obavljanja mnogo većeg zadatka nego što je "rađanje i množenje". I Pavle je taj poziv ispunio. Nije Pavle naveo druge na kršenje zapovesti Božije, već ih je posavetovao da ostanu SLOBODNI ZA BOGA i SLUŽBU BOGU u slučaju da ih Bog POZOVE kao što je pozvao Pavla. Ja sam duboko uverena da je Pavle bio u neprestanoj zajednici s Bogom i da je tačno znao (vođen Svetim Duhom) šta treba da kaže i da učini. A prekršiti Božju zapovest "rađajte se i množite" nije kažnjivo, bar Bog to nigde nije rekao. Ali jeste rekao da je najveći greh (i jedini NEOPROSTIVI greh) hula na Duha Svetoga. Kada Duh Sveti nekog POZOVE, a taj ga odbije, nije li to HULA?

Uh, komplikovan je ovaj moj odgovor, a tako sam se trudila da bude jasan. Ako nešto nije jasno, razjasniću. Ponekad je problem biti PREVIŠE rečit kao ja

-----------------------------


Irina Zahar Hinrichs Ne zaboravite veoma bitnu činjenicu: čoveku jeste zapoveđeno da se rađa i razmnožava, ali mu nije zapoveđeno PO SVAKU CENU. To jeste zapovest, izrečena u imperativu, ali nigde u Bibliji Bog nije rekao: Ako prekršiš tu zapovest, stići će te kazna. Za neke druge prekršene zapovesti Bog je izričito naglašavao kaznu. U ovom slučaju nije nijednom to učinio. Dakle, to ne znači da svaki muškarac i svaka žena OBAVEZNO I MORAJU da se razmnožavaju (čitaj: stupaju u brak). Očigledno da je Bog tu naglasio CILJ sveukupnog čovečanstva (dakle, ne svakog čoveka pojedinačno), a nijednom nije rekao da to MORA svako da učini jer će u protivnom biti kažnjen. Zašto bi neko ko se nije oženio/udao bio kriv pred Bogom? To zaista nema smisla. Sveukupno čovečanstvo je ispunilo taj CILJ iznet u prvoj zapovesti (da se razumemo, prva zapovest HRONOLOŠKI gledano, a ne prva zapovest Dekaloga). A opet je bilo puno pojedinaca koji iz raznih razloga nisu imali poroda. Čak i onih koji su bili u braku pa opet ostali bez poroda. I uprkos takvim slučajevima (a ima ih na MILIONE trenutno), čovečanstvo je ispunilo prvu zapovest Božiju i njen CILJ: Zemlja je očigledno NAPUNJENA To je veoma bitno raščlaniti. Jeste Bog to zapovedio, ali ne SVAKOM pojedincu, već GENERALNO čovečanstvu. Zato NIJE GREH i nije protiv Boga ostati samac/samica. Pa neki ljudi zaista i nisu za brak, i onda je bolje da uopšte i ne stupaju u njega.

------------------------


Irina Zahar Hinrichs Pa hajte onda, dragi Daniele, objasnite kad i gde je Bog uključio OBAVEZU da SVAKO mora da stupi u brak u zakon (bilo koji zakon) u Bibliji? Gde je istakao da će pojedinac koji to ne učini biti kažnjen (na bilo koji način). Šta je s onima što su stupili u brak pa ih Bog nije blagoslovio porodom? Šta je s onima koji se nikad nisu ženili pa ipak postadoše i proroci i velikani vere (i u Starom i u Novom Zavetu)? Jasno, bilo je pojedinaca kojima je Bog jasno naređivao da MORAJU da se ožene i razmnože (kao na primer, Avram ili Jakov), jer je njihov POZIV od Boga upućen bio da RADE SA BOGOM NA STVARANJU NARODA BOŽJEG (Izrailja). Da je Avram ili Jakov to odbio, svakako da bi prekrišili Božiju zapovest, ali ne onu hronološki datu kao prvu, već onu datu DIREKTNO njima samima.

-----------------


Irina Zahar Hinrichs Slažem se da je dvoje ljudi u braku pametnije nego pojedinac ("dve glave su pametnije od jedne"). Poštujem brak i u braku sam, Bog me blagoslovio porodom onda kad je medicina ljudska rekla da nikad neću imati decu, i veoma sam veliki pobornik braka, i jeste Bog blagoslovio porodice i brak, naravno, tu nema nikakve dileme. Nije slučajno Mojsije rekao: "I stvori Bog muškarca i ženu i nazva ih ČOVEK" (zapazite da Mojsije kaže da ČOVEKA čini tek i jedino ZAJEDNICA muškarca i žene u braku). Ali ipak se morate složiti da ima pojedinaca (i muškaraca i žena) kojima prosto treba ZABRANITI da sklapaju brak ili uopšte ulaze u odnose sa drugim polom (ne znam za vas, ali ja osim Biblije čitam i crnu hroniku u novinama).

---------------------------

Irina Zahar Hinrichs Mislim da sam ukapirala na osnovu čega Branislav Kuručev tvrdi to što tvrdi (razumela logički, a ne prihvatila i složila se). Dakle, čitajmo početak 1. Mojsijeve, sve do rođenja Kaina i Avelja. Pogledajmo hronologiju:

1. Bog stvara Adama pa onda Evu n
a Adamovu molbu
2. Adam i Eva kušaju zabranjeni plod i bivaju izbačeni iz raja
3. "I pozna Adam ženu svoju Evu (POZNATI u Bibliji znači: imati s nekim seks) i ona zatrudne i rodi Avelja"

Mislim da je ovo ključni Branislavov argument. Tek nakon izbacivanja iz raja pominje se seksualni odnos između Adama i Eve i rođenje njihovog prvog deteta.

Međutim, ovakav pogled na bračni seks Adama i Eve ima manjkavosti. Pre svega, ima tu jedan među-korak, između koraka 1 i koraka 2, nazovimo ga korak 1a: Bog naređuje Adamu i Evi da se množe PRE NEGO što su kušali plod. Dakle, tvrditi da je postojao bilo kakav drugi metod razmožavanja pre pada u greh (osim seksa), je stvarno glupo. Bog je stvorio čoveka i NIJE GA PREPRAVLJAO nakon pada u greh. Čovekova fiziologija je stvorena ŠESTOG DANA stvaranja.

Takođe, činjenica da Mojsije prvi put pominje seksualni odnos između Adama i Eve ("i pozna Adam ženu svoju Evu i ona zatrudne i rodi Kaina") TEK POSLE izbacivanja iz raja, ima jednu drugu funkciju u izveštaju. Prvo i osnovno, "poznati" ženu ne znači "imati s njoj odnos po prvi put" već "imati s njom odnos". Adam je "poznao" Evu i pre nego što je rodila Avelja i pre nego što je rodila Seta. Mojsije je jednostavno obavestio na koji način je Kain začet, dakle, ne silom Duha Svetoga (kao Marija mnogo kasnije) nego prosto u okviru telesne bračne zajednice.

Da je Bog hteo da Adam i Eva primenjuju neki drugi metod razmnožavanja, ne bi ih još šestog dana stvorio kao telesna bića OD PRAHA ZEMALJSKOG.

Dalje, to što su kušali plod poznanja dobra i zla i postali "stidljivi", to ne dokazuje ništa na temu seksa kao metoda razmnožavanja. Seksualnost, kao ni golotinja, pre pada u greh nisu bili razlog za stid, jer je čovek bio čistih misli, kao malo dete koje kad vidi golotinju, ne dobije ama baš nijednu nečistu misao, jer pojma nema o nečemu što se zove MORAL, a što čovek uči tokom celog svog odrastanja. Moral je ono zbog čega oblačimo svoje telo čak i kada to nije potrebno (kada je napolu 30 stepeni). Moral je ono zbog čega je seksualnost odjednom postala loša U UMU LJUDI (i zloupotrebljena, složićete se). Moral je ono što tera narode CELE PLANETE I ISTORIJE (i one neznabošce ljudoždere sa Solomonovih ostrva) da pokrivaju svoja tela ili barem svoje genitalije, a da nikad nisu pročitali izveštaj Mojsijev o stvaranju.

Pitanje: Ako poznanje dobra i zla NIJE moral, šta onda JESTE? Nije čovek postao seksualan kušajući zabranjeni plod, već MORALAN, tojest, mogao je da razmišlja i razlikuje dobro od zla. Više nije bio čistog uma kao malo dete. I sve normalno i prirodno, sve od Boga dano (kao što je nago telo ili seks) postaše odjednom predmet stida u čovekovom umu. Mi i dan-danas imamo jake moralne standarde ukorenjene u našoj prirodi, a sve zbog tog zabranjenog ploda. Čak i ateisti ne idu goli po ulici i ne otkrivaju svoju intimu celom svetu.

I na kraju, pitanje @ Branislav Kuručev: Ako ti veruješ da postoji još svetih knjiga i veruješ u njih, to je tvoj problem. Zašto nama namećeš da ih čitamo kao svete knjige? Mi se ovde bavimo Biblijom i ostajemo u kontekstu Biblije. Pročitala sam ja i Koran, i Zohar, i sve Upašinade, i sve antičke filozofe i još 5000 knjiga pride, veoma dobrih, kvalitetnih i iz svake sam nešto naučila, ali opet, kada se raspravlja o Bibliji, treba se držati konteksta Biblije. Glupo bi bilo Tolkonovog "Gospodara prstenova" tumačiti pomoću romana Marka Tvena.
--------------------


Branislav Kuručev Evo dokaza koji sada i klinci znaju,Eva nije imal mesecni ciklus koji predstavlja ovogenezu,u jajnicima puca epitel sa zrelim jajnim celijam ovocitima te dolazi do krvarenja i pocinje stvaranje novih jajnih celija,bez ovog ciklusa nema ramnozavanja,ko moze da dokaze da je Eva imala cilklus pnda cu poverovati da su se prvi ljudi trebali polno razmnozavat,ajde budimo realni,Bog je da uputstva kada je zena u ciklusu,ovde ni slovo o tome,stvoreni su radi probe Bozanske licnosti pred svemirom,to se moze zakljuciti,onda se zakljhcuje da recenica plodite se i mnozite se dolazi posle sppznaje dobra i zla,kao rezervna varijanta Bozanstva za spasenj coveka.
-----------------------------


Irina Zahar Hinrichs "Stvoreni su zbog probe božanske ličnosti pred svemirom"??? Pa da li je svemir stvorio Boga (pa da Bog mora da mu se dokazuje) ili je Bog stvorio svemir?

Dalje, ŽENSKI CIKLUS je ipak, MOJA teritorija. Oplodnja jajne ćelije se ne dešava ZA VREME CIKLUS
A, već dok je jajna ćelija još u jajniku, tojest PRE ciklusa, i to MINIMUM 15 dana PRE ciklusa. Eva nije morala da dobije prvi ciklus da bi zatrudnela, isto kao što i danas imamo devojčice koje su zatrudnele i pre prvog ciklusa.






Views: 771 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz