Friday
2024-04-19
6:45 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2016 » October » 4 » Allah
7:31 PM
Allah

Termin "Allah" postoji odkako postoje semitski jezici, tacnije u uzem smislu arapski(govorni).Znacenje mu se izvodi iz rijeci ilah koja znaci "bozanstvo", posto u arapskom ne postoji veliko slovo, ispred ove rijeci se stavlja clan "Al" da bi se time reklo da se ne radi o "bilo kakvom bozanstvu" , nego o Bogu(veliko slovo).

Sto se tice clana "la" , opet brkas nase jezike i semitske, kod nas bi onaj koji ne vjeruje bio "ne-vjernik", medjutim u arapskom (i semitskim jezicima) negacija se ne koristi na ovaj nacin...mumin je npr. vjernik na arapskom, ...ne postoji rijec "la mumin" ..koristi se rijec "kafirun" ili slicno....niti postoji "mumin la"
Na dalje , cak i da se uzme da je ono "la" negacija u rijeci (Al-la...iako je sasvim sigurno da samo glupaci to tako zakljucuju...jer brkaju nase jezike i semitske...koji usput nisu istih korijena), to ne bi moglo ici jer "la" clan treba da stoji ispred Al...tako da bi po "tvome" bilo "la - al"(sto je glupost samo takva)
=========================================

Quote:
Da postoji 'oduvek' taj termin za oznaku Boga i Božanstva imali bi ga i u starozavetnom štivu.

Elah-Eloh (hebrejski)= Ilah(arapski)

Al + ilah = Allah

Elohim je oblik Elaha, s tim da se ovdje ne radi o mnozini vec o "pluralis majesticu", odnosno jednini u obliku "mi - ja".Na ovaj nacin se Bog obraca Sobom, na uzvisenni nacin (ovdje se koristi u arapskom, i hebrejskom, stilska figura "uzisenog govora" koju su cesto koristili kraljevi kada su se obracali 'obicnim ljudima'....npr kada kralj napise "Mi smo poslali to i to" to u sustini ima znacenje "ja sam poslao to i to", samo sto se sa pluralis majesticom u ovakvom "uzvisenom govoru" naglasava uzvisenost(po pitanju ranga) onoga ko se obraca na spram onoga kome se obraca.Tako na samom pocetku biblije veli:

B'reshit bara elohim et ha-shama'im, V'et ha-arets
U pocetku, Bog stvori neba i zemlju.

Ovakav stil se koristi i u Kur'anu i to uvjek onda kada se Uziseni obraca(vehdom, naredbom ...ili prosto sa "budi" ...nesto) 'nizim svjetovima'(bilo da su to nebesa i zemlja u smislu prostora ili vremena, bilo da su to stvorenja u smislu ljudi ili duhovnih bica)

Korijen rijeci eloh(alef lamed heh), odnosno ilah na arapskom napisan na armejskom (jezik na kom je isus pricao, koji je vrsta nabeatinskog pisma) izgovara sa se alah,a u bilo kom jeziku semitskog porijekla znaci "onaj ko se obozava", "bozanstvo","onaj kome se moli". itd.

Reci da se rijec "Allah" nigdje ne nalazi u Bibliji je kao reci da hebrejski i arapski nisu semitski jezici.Ako upitas arapske jevreje, ili cak arapske krcane kako nazivaju Boga svi ce ti jednoglasno reci "Allah", jer ova rijec nije "islamska" , niti ju je Muhammed s.a.v.s. "unjeo" u Islam.
 

Quote:
I drugo, paradoksalnu stvar kažeš i izvodiš: ako je Muhamed doneo navodnu Božiju reč, nauku, doneo je i navodno Božije ime Allah. A 'značenje' imena Allah ni on nije znao.

Muhammed nije 'donjeo' nikakvu novu religiju i nikakvog "novog Boga", svi arapi pa i idolopoklonici tog vremena su jasno znali sta znaci Allah(usko vezano uz abrahamsku tradiciju) a to su znali i arapski jevreji i krscani, s tim da je kod idolopoklonika doslo do iskrivljena vjerovanja , pa iako su oni smatrali da je Allah 'na nebu', odnosno da je Bog -> koji nije stvoren, oni su vjerovali da su njihovi idoli posrednici do Boga, odnosno da su oni "kceri Bozije" i Boziji namjesnici(oni su vjerovali da Bog samo ima vlast na "nebu" dok na zemlji 'namjesnistvo-zastupnistvo' imaju njihovi idoli.
Zasto ti spominjem idolopoklonicka vjerovanja, pa iz tog razloga sto su idolopoklonici znali ko je Allah, ali su usljed uticaja idolopoklonickih vjerovanja (dosla u Arabiju najvjerovatnije iz Jemena) imali iskljivljene predodzbe o Allahu, jedninom Bogu, koji nije stvoren niti je rodio , niti ima sinova niti kceri.(Kur'an idolopoklonike cesto kritikuje zbog ovakvih vjerovanja, razloge zasto ...pa trebalo bi dosta vremena da objasnim uglavnom svako pleme je imalo "svoje" idole i "svoja pravila"....sto je cesto rezultiralo i bratoubilackim ratovima...jedan od razloga kritike ovakvih vjerovanja jeste pripisivanje Bogu nedostataka itd itd)

Na dalje Muhammed , kako rekoh nije donio nikakvu "novu religiju" niti "novog Boga", niti je smisao Kur'ana, niti Islama u ovome.Niti se Muhammedu muslimani mole , niti ga smatraju "porednikom" do Allaha.

Ako ti bash ovo sve nista ne znaci , bujrum uzmi na arapskom napisanu Bibliju nacices mnostvo rijeci "Allah" koje se koriste za Boga.

Smisao Muhammedove pouke jeste pouciti ljude cistom monoteizmu, (pod jedan) , ljudima uciniti razumljivim ovo poimanje Jednog Boga i to preko Bozijih atributa i Bozijih imena.Da ne sirim sada temu o Bozijim atributima, jer ovo bi islo u akaidske teme(o kojima sam govorio na nekim drugim topicima), a nema se mjesta i sirine da se posveti paznja nekih 99 Allahovih imena(iako ih ima neogranican broj, ovi se smatraju esencijalnim).

Stoga prvi "zadatak" Muhammeda nije bio izmisliti neku novu religiju, niti novog Boga, vec cistom monoteizmu vratiti mjesto koje mu pripada.Normalno u ovom procesu(ako citas objavu -Kur'an,) lahko ces primjetiti da Kur'an ostro kritikuje bilo koje iskrivljenje cista monoteizma.Neka od tih iskrivljenja su idolopoklonicka vjerovanja u kumire(idole), zatim kod krscana se kritikuje Trojstvo , kao i ucenje da je Isus isto sto i Allah, zatim se kod jevreja kritikuje to sto su Sveopceg Dobrocinitelja sveli na "plemenski nivo" i sto su znali "muljati" umijima (ne jevrejima) mnogo sto sta...cega uopce nije bilo u Bibliji, niti je Bog ikada to propisao(a jevreji su govorili da jeste)

Uglavnom smisao Muhammedova poslanstva je daleko od tvog "razumjevanja" kao prvo Islama, kao drugo arapskog (ili semitskog) jezika, kao trece ....samog monoteizma.
===========================

Barone zalud 'gubis' vrijeme(mozda i nije zalud) ovi "priuceni" svasta znaju 'na svoju ruku reci'.Ne poznajem habrejski, ali svaka cast za "caku" na koju su Auroru 'uhvatio'...jerbo vec ranije Aurora je "mene" pokusava objediti da "Allah" znaci "Ne-Da"(kao la-al )....iako Aurora definitivno ne konta da je "la" (negacija) ispred glagola, a "al" ustvari nista ne znaci na arapskom sem sto je clan..koji dolazi ispred(kao i la) nekog pojma (koji se kad kad koristi da se oznaci specificnu npr. vlastitu imenicu...posto arapski nema velikih slova ...Al je nesto kao "the" u engleskom)
=================================

[quote]» , ali svaka cast za "caku" na koju su Auroru 'uhvatio'...jerbo vec ranije Aurora je "mene" pokusava objediti da "Allah" znaci "Ne-Da"..

Adura, misliš: svaka čast na farisejskoj podlosti. Jedna podlost traži i opravdava i gura drugu podlost,... Cilj opravdava sredstvo: i u islamu i u judaizmu i u kod jezuita i kod makijavelista. Nije on u nečemu 'uhvatio' mene, već je sebe svojim podmetanjima zarobio i razotkrio i svezao. Ja sam mu lepo rekao da termin 'onaj koji nezna Boga' i 'onaj koji nezna Istinu' ima u krajnjoj instanci u svim jezicima isto singularno značenje. Jer iza svake reči stoji neki pojam i neki smisao.

Što se tiče izmišljenog termina 'allah', kojim su se demoni izrugali lažnom proroku Muhamedu, rekao sam ti šta u esoteričnoj etimologiji znači: "Onaj koji nije Duh". Dakle, u krajnjem slučaju i "Bog koji Nije", dakle suprotnost od 'Onog Koji Jeste' u hrišćanstvu. 'La' ti je jasna negacija. 'H' ti je Slovo Duha, slovo Daha, slovo Goluba, slovo Involucije.

I nije ti na mestu da se praviš mnogo pametan, čak pametniji i od islamskih teologa, koji priznaju da neznaju šta tačno znači 'Allah'. Ili su tebi Muhamedovi inspiraratori iz Hada otkrili neko 'ekskluzivno' značenje? Allah je izmišljeno ime, i besmisleno ga je usiljeno raščlanjivati ...

Daću ti citat koji pokazuje da ni islamski teolozi neznaju značenje imena allah. Tako istaknuti islamski teolog Ahmed Behdžet u svojoj knjizi 'Allah - islamsko poimanje i vjerovanje' piše za ime 'allah':

"Rečeno je da je ono izvedeno iz reči 'ilahun', to jest 'Elmuteelih', Onaj koji je božanstvo, uzvišeni kojim ne može niko da vlada, a On vlada svim što postoji. Rečeno je da je to ime izvedeno iz korena 'el-velehu', što znači onaj koji voli u svojoj ljubavi one koji Njega vole. A rečeno je da je ovo ime izvedeno iz reči 'el-hurijjet', pošto sve što postoji u svemiru ukazuje na Njega..."


Rečeno je, rečeno je, rečeno je od strane ljudi,... Babska nagadjanja oko izmišljenog imena izmišljenog boga..

(I ako je 'al' samo article, što ga u latiničnoj transliteraciji ne pišete kao al-Lah da bi bilo jasnije, kao što radite sa drugim arapskim terminima?)

 

__________________
brat Vasa (Potražiti Aurora Aurea blog ...)
==============================
Quote:
» Termin "Allah" postoji odkako postoje semitski jezici, tacnije u uzem smislu arapski(govorni). «

Da postoji 'oduvek' taj termin za oznaku Boga i Božanstva imali bi ga i u starozavetnom štivu.

I drugo, paradoksalnu stvar kažeš i izvodiš: ako je Muhamed doneo navodnu Božiju reč, nauku, doneo je i navodno Božije ime Allah. A 'značenje' imena Allah ni on nije znao.


Muhamed nije znao ni kako glasi pravo i puno Isusovo ime (Yeshua/, docnija forma od jevrejskog yehošua), nego Mu je ime dao kao hipokoristik Isa/Iso (od hebrejskog Ješu),... I on će govoriti o 'istinskom' učenju Isusa i ranijih proroka,... i o istinskom Božijem imenu ...


 
Quote:
» Znacenje mu se izvodi iz rijeci ilah koja znaci "bozanstvo", posto u arapskom ne postoji veliko slovo, ispred ove rijeci se stavlja clan "Al" da bi se time reklo da se ne radi o "bilo kakvom bozanstvu", nego o Bogu (veliko slovo).«

... Od reči 'božanstvo': ... Etimologija koja predstavlja samo još jedno u nizu nagadjanja arapskih teologa,... To je samo nagadjanje za ime koje je izmišljeno ili izvedeno iz nekog paganskog božanstva, ime koje ni sa Neba, koje ni na zemlji nema izrazitu postojanost.

Tvrdeći ovo opet iznosiš i praviš strašan nonsens. Ako je 'ilah' arapska reč, ne može se Božije ime izvoditi iz arapske reči. (Bog nije Arapin,...) Ni iz arapske, ni iz hebrejske, ni iz engleske, ni iz kineske,... Jer Bog nije u Arabiji, već u Nebu. Ime koje se izvodi od ljudske reči, ljudskog termina, nikad ne može biti Božije ime. Jer Bog ne govori ni jedan ljudski jezik, pa ni arapski. On ima svoj svetlosni, transcedetalni jezik. Jer Bog je Svetlost. Nebo ima svoj jezik, svetlosni jezik, jezik koji moduliran ljudski jezik može donekle obuhvatiti. Božije ime može doći samo sa Neba. Ne sa Zemlje, Ne od čoveka. Božije ime dolazi kao objava. Božije ime može da ima zemaljsko značenje, Božija Svojstva se mogu izraziti nekim atributima i pridevima, npr. El-‘Azizu (Snažni), El-Mutekebbir (Uzvišeni), El-Gaffaru (Onaj koji puno prašta), etc., ali se ne može reći da Bog generički ima zemaljsko ime. Bog čije ime potiče sa Zemlje i iz ljudskog jezika, to nije Nebeski Bog. Nekom koincidencijom Božije ime se može poklopiti sa neki ljudski termin (jer imamo na stotine jezika), ali to Ime ne može imati ljudski koren, ne može se izvoditi iz ljudske reči.Ponavljam: istinsko Božije ime se ne može izvoditi iz ljudske reči, kao što se izvode Njegovi atributi! Jedna stvar je Božiji naziv i atribut (Moćni, Milosrdni, Veliki, Mudri,...) a druga stvar je Njegovo I m e...

Božije ime ne potiče ni iz hebrejskog jezika. Ali Bog je objavio Svoje ime: Jehova, i dao je šta ono otprilike znači u hebrejskom jeziku, u jednom od jezika mesa:

"Mojsije reče Bogu: 'Ako dodjem k Izraelcima pa im kažem: Bog otaca vašihposlao me k vama, a oni me zapitaju: Kako Mu je ime? - što ću im odgovoriti?' - ?Ja sam Onaj Koji Jesam', reče Bog Mojsiju. /.../ To mi je ime doveka, ...'" (Izlazak3:13-14.15)

Dakle Bog (Otac) je jasno otkrio svoje Nebesko ime: Jehova. I otkrio je šta ono znači: Ehje Ašer Ehje - Jesam Koji Jesam. Božije Ime Gospoda predstavlja kao Večno Jestestvo, Večno Postojanje, kao Alfu i Omegu. Ime Jehova nije izvedeno od neke ljudske reči i ono nema ljudsku etimologiju. To je Nebesko ime, svetlosno ime, koje čovek, eto, može da izgovori: Jehova/J'hova (grčki: J'ova). I to ime ima, kako je otkriveno, i zemaljsko značenje: "Ja sam Onaj-Koji-Jesam".

I Bog je rekao da Mu je to ime za večnost, jer On je Večni. I nije Bog otkrio: sutra ću vam dati 'drugo' Svoje ime. Sutra ću biti 'Allah'. Ako je Muhamed 'priznavao' ranije Božije proroke (... a u stvari on nikad nije ni čuo za neke od njih), a oni su govorili samo o Jehovi Bogu, otkud njemu pravo da izmišlja i ustanovljuje neko drugo 'Božije ime'? A ustanovili su ga i izmislili su ga duše i demoni koji su se igrali sa njim, duše vezane za paganske kultove Arabije.

Tačno je da je na područjima Arabije, odnosno Asirije, Babilonije, Haldeje, ... postojao niz raznih božanstva sa srodno intoniranim imenima kao Allah: Alijan ili Belit-ili... Kasnije su Arapi imali i božanstvo El-Lat.

 
Quote:
» naime arapski nema , kako rekoh, velikih slova (da bi se njima oznacila vlastita imenica) . «
Nema ni hebrejski. No npr. u transliteraciji latiničnoj najpoznatijih egipatskih arapskih novina pišemo Al-Ahram, a ne Alahram ili alahram.
 
Quote:
» Na dalje, kritikujem ja mnogo toga, i cionizam naravno, kao i "fahdizam", kao i "homeinizam", jer smatram da su to sve truli ispolitizirani ideoloski sitemi koji religiju koriste samo kao "paravan" za ideolosko zatucanje sopstvenog naroda(u ime "slobode"«
'Nisi' u pravu, odnosno odstupaš od islamskih korena; Muhamedu i njegovim džihad-vitezovima itekako bi bili po volji homeinizam i fahdizam. Vi 'liberalni' muslimani pored ortodoksnog islama pravite neki svoj razvodnjen islam, da bi ga lakše mogli ekspeditovati, i da bi imali 'mirniju savet' u kultnom služenju. Zna se šta je izvorni islam, i šta on traži: bespoštedni obračun sa 'nevernicima'.
__________________
brat Vasa (Potražiti Aurora Aurea blog ...)
======================

Krenimo od imena Alaha. Pravilno bi bilo napisati “Allah”, dakle, sa dva “l”, budući da se bliže tome izgovara, ali to nije po srpskom pravopisu.

Ova reč dolazi od određenog člana “al” (kao “the” u engleskom) i reči “ilah” što znači “božanstvo, bog”, pa tako reč “Allah” znači “Bog” sa velikim “b”.

Na engleskom bi se reklo “The God”, jer to – baš kao i naše veliko slovo – samo po sebi sugeriše postojanje samo tog jednog jedinog svemoćnog boga, koji je nedeljiva celina.

To je, uostalom, i osnovno verovanje muslimana: apsolutni monoteizam (“Alah nema ortaka”).

Svi semitski narodi inače imaju isti koren za boga, pa tako se na aramejskom on zove “Elah”, na hebrejskom “Elohim” (množina, ali funkcionalna jednina) ili “Eloah” (čista jednina), a na sirijskom “Alaha”.
============================
Frank Castle Milovanovic Nevena, pa upravo u tom popisu na netu i jest problem s razumijevanjem, barem meni. Ima ih 99, u skladu s Kuranom. Evo dolje je link s popisom. Na toj listi ima 99 imena *različitih* od "Allah", a "Allah" je bez broja, tj. to bi bilo *stoto ime*. Kako Kuran izvještava da ih je 99, ovo je čak i za neke islamske učenjake bilo predmet pomutnje pa su rekli da "Allah" znači "Bog" od "al ilah" tj. da nije vlastito ime. S druge strane to ne može biti točno jer ako napraviš vokativ tj. zazoveš "o, Bože", uvijek ćeš čuti "ya, Allah". Da "Allah" nije vlastito ime, određeni član "al" bio bi ispušten u vokativu i bilo bi "ya, ilah". A kako onda objasniti to stoto ime, ako Kuran izvještava da ih je, kako i sama kažeš, 99, ja ne znam. Prepuštam to poznavaocima islama. http://www.searchtruth.com/Allah/99Names.php

 
99 Names of Allah with English translation and transliteration. Asmaul Husna, Arabic Names, English Names, Transliteration, Arabic Sound, and Beautiful Animated Flash
searchtruth.com
Views: 966 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  October 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz