Friday
2024-03-29
1:38 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » December » 7 » Atis u Frigiji
10:23 AM
Atis u Frigiji
Atis u Frigiji
Priča o Atisu, razapetom i uskrslom frigijskom sinu Božjem, stoljećima je starija od one o kršćanskom spasitelju, i odvija se na istom području kao i priča u Evanđeljima. Atis s Isusom dijeli sljedeće karakteristike:
• Rođen je 25. prosinca od Djevice Nane.
• Smatrali su ga spasiteljem koji je ubijen za spas čovječanstva.
• Tijelo su mu kao kruh jeli njegovi štovatelji.
• Svećenici su mu bili „eunusi za kraljevstvo nebesko".
• Bio je i Božanski Sin i Otac.
• Na Veliki petak je razapet na drvetu, s kojeg je potekla njegova sveta krv da otkupi zemlju.
• Otišao je pod zemlju.
• Nakon tri dana, 25. ožujka (kao što se u tradiciji govori i za Isusa), uskrsnuo je kao „Svevišnji Bog." Doane iznosi detalje o Atisovoj muci, u kojoj se ponavlja pomirenje po krvi:
Atisa, koji je nazivan „Jedinorođenim Sinom" i „Spasiteljem", štovali su Frigijci, koje se smatralo je-dnim od najstarijih naroda Male Azije. Prikazivali su ga kao čovjeka privezanoga za drvo, pod kojim se nalazilo janje te nesumnjivo i kao čovjeka zakucanoga za drvo ili kolac, jer kod Laktancija .... Apolon iz Mileta .... kaže: „Tijelom je bio smrtnik, mudrac u svojim čudesnim djelima, ali kad gaje zaro-bila naoružana sila pod vodstvom kaldejskih sudaca, umro je mučnom smrću čavlima i kolcima".
U Christianity Before Christ Jackson govori:
Dana 22. ožujka na svetkovinu Atisovu srušili su drvo bora i na njega zakucali lik boga, koji je tako ubijen i obješen na drvo... Kad se spustila noć, svećenici su pronašli grobnicu osvijetljenu iznutra ali praznu, jer je trećeg dana Atis ustao iz groba.
Atisova muka odvila se na mjestu koje će kasnije postati Galacija; upravo je Atisovim sljedbenicima Pavao uputio svoju Poslanicu Galaćanima i rekao (3:1): „O nerazumni Galaćani! Tko vas je opčarao da se ne pokoravate istini, vas, kojima je bio pred očima naslikan Isus, kao da bi bio među vama raspet?" Budući da Galaćani vjerojatno nisu bili u Jeruzalemu kad je Isus razapet, opravdano možemo postaviti pitanje tko je to onda „javno naslikan kao da je razapet" pred njihovim očima? Ovo „slikanje" svakako sugerira ponavljanje muke u kultu Atisa.
U obraćanju Galaćanima Pavao opet spominje ono što je, kako se čini, događaj koji se stalno ponavlja: „Krist nas je otkupio od prokletstva zakona, jer je za nas po-stao prokletstvo; jer napisano je: 'Proklet svaki, koji visi na drvetu.'" Kao sljedbenici Atisovi, oni kojima su ove riječi upućene razumjeli bi dio o „svakome tko visi na dr-vetu" jer su oni, baš kao i drugi biblijski narodi, svake godine ili periodično repliku ili sliku boga vješali na drvo. Kao što je slučaj i u Starom zavjetu s obrednim vješanjima, ovo „proklinjanje" ustvari je blagoslov ili posvećivanje.
Atis nije bio popularan samo u Frigiji/Galaciji nego i u Rimu, gdje su on i Kibela, Velika Majka Bogova, šest stoljeća imali svoj hram na Vatikanskom brdu. Mit o Atisu bio je toliko sličan kršćanskoj priči da su kršćani bili prisiljeni pribjeći lažnom argumentu da je vrag najprije stvorio kult Atisa kako bi zavarao Kristove sljedbenike.
Views: 830 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz