Thursday
2024-04-25
8:24 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » January » 20 » DA LI JE ADAM SVETKOVAO SUBOTU?
1:41 PM
DA LI JE ADAM SVETKOVAO SUBOTU?
DA LI JE ADAM SVETKOVAO SUBOTU?

Postoje mnogi vernici koji veruju da je Adam svetkovao subotu (sedmi dan stvaranja) još u Edenu, pre pada u greh. Ti vernici citiraju 1. Mojsijevu 2:2.3 i kažu da je Bog počinuo u taj dan, posvetio ga, i naredio Adamu da ga i on svetkuje. Međutim, da li je Adam uopšte mogao da ispuni tu zapovest?

Prvo i osnovno, treba imati u vidu jednu veoma bitnu činjenicu u vezi sa danom odmora. Bog u svim svojim zapovestima o danu odmora (suboti), takođe naređuje i ŠESTODNEVNI RAD. Dakle, čovek mora ŠEST DANA DA RADI, da bi u sedmi dan počinuo od tog rada (čitati, na primer, četvrtu zapovest Dekaloga). Nije Bog naredio samo počinak u sedmi dan. Bog je TAKOĐE NAREDIO i šest dana rada. I rad od šest dana je zapovest, a ne samo počinak u sedmi dan.

Dakle, čovek mora da radi šest dana, pa onda u sedmi dan da počine od tog rada. Logično, jer od čega bi inače čovek počinuo ako je šest dana lenstvovao?

Znamo da je Adamu bila data dužnost da se brine o Edenskom vrtu. To bi, dakle, bio taj neki rad. Pošto je u pitanju period pre pada u greh, onda taj ljudski rad nije bio naporan ni mučan, ali je ipak bio rad, doprinos, briga o vrtu, dužnost. Dakle, Adam je imao zadatak da nešto radi u Edenu, a ne samo da leškari, lenčari i pravi decu sa Evom.

A da li je Bog Adamu naredio da počine u sedmi dan?

Pogledajmo hronologiju stvaranja: Bog stvara šest dana. Šestog dana stvorio je Adama i Evu. Sedmog dana je ušao u počinak (šabat). Zamislite sad sledeću situaciju:

Kaže Bog Adamu: Vidiš kako sam Ja radio šest dana i sedmog dana počinuo? E tako moraš i ti, da radiš šest dana, pa sedmog da počineš.
Adam ga pita: A kad treba da počnem da izvršavam tu zapovest?
Bog odgovara: Pa odmah, naravno. Sedmi dan je sveti dan, moraš svakog sedmog dana da otpočineš i da ga ne uprljaš svojim radom.
Adam: Ali kako onda da izvršim tu zapovest, Bože? Pa ti si me juče stvorio! Kako mogu da radim šest dana i da uđem u počinak u sedmi dan, kad sam radio samo JEDAN dan (od juče do danas)?

Dakle, Adam nikako ne bi mogao da izvrši ovu zapovest. Ili bi morao da prekrši prvi deo zapovesti (šest dana radi) ili bi morao da prekrši prvi šabat nakon stvaranja, pa da svetkuje šabat tek sledeće sedmice. Ili bi Adam radio šest dana, počev od petka (kada je stvoren), pa sve do srede, i morao bi da počine u sedmi dan svog života, a to bi onda bio četvrtak, a ne subota.

U svakom slučaju, Adam bi morao da prekrši bar pola te zapovesti, i to ne svojom krivicom, već BOŽIJOM krivicom. Bog ga je stvorio u petak, a ne u nedelju.

Dalje, postoji još jedna nelogičnost u teoriji da je Bog Adamu naredio da počiva u sedmi dan. Kada su Adam i Eva zgrešili i bili izbačeni iz Edena, kako ih je Bog prokleo? Čime ih je Bog kaznio? Kaznio ih je TEŠKIM RADOM!

A pošto znamo da je počinak (šabat u sedmi dan) uvek povezan sa RADOM, postavlja se pitanje: Zašto Bog tada nije rekao Adamu: U znoju lica svoga obrađivaćeš zemlju i mučićeš se da prehraniš porodicu, ali ne brini, svakog sedmog dana ćeš moći da počineš i odmoriš od tog teškog rada? Zašto Bog ne daje tu utehu Adamu kada ga proklinje?

Bog daje jedno drugo obećanje Adamu, daje mu utehu koja nema nikakve veze sa sedmim danom. Bog proklinje Adama teškim radom, i umesto da ga uteši obećanjem/naredbom o sedmičnom počinku, Bog ga teši obećanjem o MESIJI!!!

Možda je baš zato Hrist nazvan počinkom/odmorom/šabatom u Novom Zavetu? Korinćanima 2:16.17 ili Matej 11:28.
Views: 640 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  January 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz