Friday
2024-04-19
7:47 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » December » 19 » Dali jevreji znaju za Boziju Trojicnost i za Duha Svetoga?
8:30 PM
Dali jevreji znaju za Boziju Trojicnost i za Duha Svetoga?
Dali jevreji znaju za Boziju Trojicnost i za Duha Svetoga?

Vec u pocetku Adam i Eva su to, odlicno znali, a to moze da se vidi iz samog imena za Boga (jednog od imena) na hebrejskom - "Elohim" koji ukazuje na mnozinu koja nije dual (dvoje) vec vise od dvoje, kao i kasnijih biblijskih tekstova.

Jevrejski tremin za Boga,( ELOhIM) je imenica koja označava mnozinu i evo kako je objasnjava Rabi Shimon ben Joakhim: Dodjite i vidite tajnu reci ELOhIM! Ima tri stepena I svaki je razlicit, pa ipak svi su tako jedinjeni da se ne odvajaju jedan od drugog! Gotovo na svakom mestu u Svetom Pismu, ova rec se upotrebljava na ovaj nacin, dok je na grcki jezik ovaj termin preveden terminom Theos (lat.Deus), sto je jednina. Ovo je i logicno, ako se uzme u obzir da su Grci bili mnogobozci I da im je svaki pojam Bogotrojicnosti bio stran, a sto je bilo jasno svako jevrejskom pastiru. Tek kada se vest o Vaskrsenju Raspetoga prosirila medju mnogobozackim narodima, (kasnije nazvani Hriscanima), termin ELOhIM se poceo prevoditi i kao Trojica, (grc. Trias).

Onaj ko poznaje Jevrejski jezik zna da ELOhIM cini Bog,(Otac), Njegov DAVAR= srb. Rec Slovo = grc. Logos (Sin) i Duh kojim je udahnuo zivot svakom telu. Jevreji su Ocekivali dolazak Mashijaha, ali ono sto niko nije ocekivao je da ce Mashijah biti otelotvorena Rec, (Sin) Boziji. To ni dan danas nije jasno ni mnogima od onih koji sebe nazivaju Hriscani. Zato su pojedini Jeshuini (grcki izgovor Jesus, kasnije Iisus, srb. Isus, znacenje: JHVH je Spas), savremenici smatrali da ovaj huli time sti govori da je sin Boziji i jedno sa Ocem, a ne zbog toga sto je Jeshua od mnogih svojih savremenika smatran za Mashijaha Mesiju (grc. Hristos, srb. Pomazanik Izabranik). mesija je bilo u svakom stolecu po nekoliko, a samo u Spasiteljevo vreme Bilo ih je trojica, (Juda Galilejac, Tevda, Shimon bar Kohba).

Sto se tice Duha Svetoga, ( u Starom Zavetu, prosto RUAh = Duh), imamo puno primera, ali su najupecatljivija dva.
1.Kada Bog Noi: Nece Moj Duh vise prebivati u ljudima dugovecno, zato sto su telo (Post.6, 3)
2. Kada nam govori preko proroka Joila: I bice u Poslednje dane, izlicu Duh svoj na svako telo i proricace sinovi vasi i kceri vase, mladici vasi imace vidjenja i starci vasi sanjace snove (Joil 2, 28 -29) (ove reci je citirao sv. Apostol Simon Petar u svojoj besedi na praznik Pedesetnice, kada je Sveti Duh sisao na apostole i druge sa njima(DA 2, 17)). E sad: Otkuda to da se u Novom Zavetu upotrebljava termin Sveti Duh, a u Starom samo Duh. Stvar je u tome sto kada na Jevrejskom kazete RUAh, mislite na Sveti Duh Boziji, a kada na grckom kazete Pnevmatos, to moze biti i zao duh. Iz tog razloga se Duh (RUAh), na grckom jeziku oznacava terminom Agios Pnevmatos (Sveti Duh), da bi se izbegao dualizam kog je bila puna grcko-rimska religija i da se Duhu Bozijem ne bi pripisivala negativna svojstva.

Kada su Zapovesti u pitanju mnogi polemisu na tu temu i kazu da je zakon ukinut, Mashijah ni jednom jedinom recju nije ukinuo Mosheov,(Mojsijev), zakon, već ga je samo rastumacio i pojasnio, da bi ljudi razumeli njegovu sustinu. Spasitelj je uvek insistirao na tome da se Mojsijev zakon ne zamenjuje predanjima ljudskim. Sta vise Spasitelj nije cak ni jednom recju narusio pristup oko za oko, zub za zub, jer se on u Mojsijevom zakonu primenjivao samo na one koji su odbijali da se pokaju i koji su potpuno svesno cinili zlocine iako su znali Boziji Zakon.(dakle, oni koji su hulili na Duha Svetoga, gradeci se pametnijim od Boga). To zna svako ko dobro poznaje Jevrejsku istoriju i pravo! Jer cak ni Bog nije kaznio Adama, pre nego sto ga je pozvao na pokajanje, niti je prokleo Kajina dok prethodno nije razgovarao s njim. Svaka Hristova Rec se moze potkrepiti Starim Zavetom, jer on nije nije govorio bilo sta za sta bi nasli prevaru u ustima njegovim, a da je ukinuo Zakon, a posle toga rekao Ne mislite da sam dosao da ukinem Zakon i Proroke, nisam dosao da ih ukinem, nego da ih ispunim tme bi ga uhvatili u lazi. A ne verujem da je Bog po prirodi kontradiktoran!
Views: 897 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz