Tuesday
2024-04-23
11:18 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » September » 16 » Danilo 8
5:56 AM
Danilo 8
Danilo 7,2 Danilo progovori i reče: vidjeh u utvari svojoj noću, a to četiri vjetra nebeska udariše se na velikom moru.
Danilo 7,3 I četiri velike zvijeri izidoše iz mora, svaka drugačija.
----------------------------
Danilo 8,8 I jarac posta vrlo veli
k; a kad osili, slomi se veliki rog, i mjesto njega narastoše znamenita četiri roga prema četiri vjetra nebeska.
Danilo 8,9 I iz jednoga njih izide jedan rog malen i naraste vrlo velik prema jugu i istoku prema krasnoj zemlji.

Adventisti tvrde da mali rog izranja iz jednog od vetrova, a ne iz jednog od cetiri roga. Njihov strucnjak za Danila prof. Dukan smatra da je nelogicno da mali rog izrasta iz drugog roga zato sto rogovi izrastaju iz glave. Dobro, ali nelogicno je i da rog izrasta iz vetra. Pored toga, tvrdi i da se novi rogovi u biblijskoj simbolici pojavljuju samo po cenu unistenja prethodnog roga/govora. I konacno kao treci razlog koji navodi je jevrejska gramatika koja trazi da se upravo tako tumaciti jevrejska sintagma ''iz jednoga od njih.''

iz jednoga (zenski rod) od njih (muski rod)
cetiri vetra (zenski rod) nebeska (muski rod)

U Jevrejskoj poeziji to je poznato kao gramaticki paralelizam.

Zbunjuje me veznik ''i''u Danilu 7:3. To bi znacilo da su cetiri vetra cetiri carstva i cetiri zveti cetiri carstva. Dakle ukupno 8 carstava sto ne stima. Samo 4 svetska carstva su u igri.

---------------------------
U stihu broj 2 spominju se vjetrovi nebeski koji su se sukobili na velikom moru. Vjetrovi su simboli rata a more je simbol naseljenog dijela zemlje ljudima. U stihu broj 3 vidimo da iz mora izlaze 4 različite zvijeri. Rekao sam da je more simbol naseljenog djela zemlje ljudima a zvijeri su simbol carstava koja če se pojaviti na to određenom mjestu gdje su naseljeni ljudi. Moramo uvijek obratiti pažnju na 4 značajke da bi znali da smo sigurno svatili proročju poruku a to su: Mjesto zbivanja,Vrijeme zbivanja,Ućesnici u zbivanju i Razlog zbivanja. Ova 4 elementa se moraju uklopiti u proročkoj slici da bi bili sigurni da smo svatili pravilno Božiju poruku preko proroka. Vrijeme nam kaže da su se počeli voditi ratovi prije nove ere a znamo da u to vrijeme nije cijela zemlja bila naseljena nego kako kaže prorok ratovi su se desili na naseljenom dijelu zemlje. Zvijeri predstavljaju carstva koja su ratovala i vladala u svoje vrijeme. Istoričari se u večini slučajeva slažu da se tu radi o 4 velika carstva počev od Babilonskog pa preko Medo persijskog, Grčkog i Rimskog. To vrieme ratovanja i vladavine ta 4 ondašnja svijetska castva su trajala u periodu od 1082 godine. Počelo je 606 godine prije Ješuah a završilo se 476 godine poslije Ješuah.
Miloš Popadić

-------------------

Creation Sixday To je samo delimicno tacno. Biblijska prorocanstva imaju najmanje dve projekcije. Ako pogledate Mateja 24 videcete da Isus govori o razorenju Jerusalima, ali u isto vreme i o svom drugom dolasku. Slicno je i sa prorocanstvima iz Danila. Ja nemam nista protiv tog istorijskog tumacenja koje si naveo, ali pravo ispunjenje tog prorocanstva ce se desiti u buducnosti, i to doslovno. Dakle, ja prihvatam istorijsko tumacenje tih prorocanstava koje si naveo, ali evo nekoliko detalja koji jasno ukazuju da postoji ispunjenje u buducnosti. Na primer, 4 zveri iz Danila ne mogu da budu Vavilon, Persija, Grcka i Rim, jer Danilo pise svoje prorocanstvo u vreme kada je postojao Vavilon kao svetsko carstvo, i kaze: "Ove cetiri jesu cetiri cara KOJI CE nastati na zemlji." On govori o 4 cara (carstva) koji ce nastati u buducnosti. Vavilon je vec postojao, tako da ta 4 carstva nisu ona carstva iz istorijskog tumacenja (Vavilon, Persija, Grcka i Rim).

====================


Creation Sixday Ratko Čubić Ako bismo istoriju covecanstva, od danas pa do Hristovog drugog dolaska, hteli da opisemo u najkracem, onda bi to izgledalo ovako: postoje dva perioda - 1) period od danas pa do obracenja Jevreja svom Bogu i uspostavljanja teokratske drzave Izrael, i 2) period od obracenja Jevreja pa do Hristovog dolaska. Dogadjaji opisani u Danilu i Otkrivenju bave se ovim drugim vremendkim periodom, a u gornji scenario veruje veoma mali broj ljudi. Kao sto znamo, biblijska prorocanstva imaju najmanje dve projekcije - 1) istorijsku i 2) za poslednje vreme (klasican primer je Matej 24 gde Isus u istom govoru opisuje razorenje Jerusalima, ali i svoj drugi dolazak). Imas detaljnije i video objasnjenje u predavanju Dr Miroljuba Petrovica on je objasnio istorijsko tumacenje biblijskih prorocanstava, koje zahvata i Hristov dolazak. O tome moze da se pogleda u predavanjima 9-13 u serijalu "Nauka i problem smrti" (imas na youtube). U tom istorijskom tumacenju redosled dogadjaja je sledeci: 1) ujedinjenje celog covecanstva u pobuni protiv Boga, na celu pobune je rimska crkva, a glavni svetski siledzija koji ce da izvrsava naloge rimske crkve i satanizaciju covecanstva je Amerika. 2) propovedanje jevandjelja svim narodima, u vreme najvece krize i satanizacije covecanstva, 3) Hristov dolazak. Ovo tumacenje je zasnovano na istorijskom tumacenju Otkrivenja. Postoji jos jedno, dublje tumacenje, a ono se razlikuje od gore navedenog u tome sto tacka 2) predstavlja obracenje Jevreja svom Bogu i propovedanje jevandjelja, i poslednji poziv covecanstvu na pokajanje preko tih obracenih Jevreja i teokratske drzave Izrael koja ce biti najvece Bozje cudo u istoriji. Knjiga Otkrivenje, kao i knjiga proroka Danila i druge biblijske knjige, opisuju te dogadjaje vezane za obracenje Jevreja i uspostavljanje teokratske drzave Izrael, koji savremenim hriscanima nisu od velikog znacaja jer oni ne veruju u gore opisan scenario. Danasnji hriscani veruju da ce Bog preko njih da zavrsi posao na zemlji. Oni tako veruju jer su neobraceni, a neobraceni su jer ne citaju Bibliju i ne slusaju Boga, nego veruju polupismenim svestenicima i uzdaju se u potpuno prazne reci: "Crkva! Crkva! Crkva ! Crkva ce nas spasiti!" I sad, koja je svrha da pricam tumacenje ljudima koji ne citaju Bibliju? To je mnogo jaka hrana jer oni nikad nisu citali Bibliju. Hriscani citaju samo Novi zavet i skoro nista ne razumeju sta tamo pise, jer nisu citali Tanah (ili "Stari zavet", kako ga oni zovu), a i sve sto procitaju u Novom zavetu tumace onako kako im svestenici u njihovim crkvama interpretiraju. Tek kad ljudi to shvate, i kad pocnu da citaju Bibliju, mozemo da se bavimo drugim stvarima, tumacenjima, analizama itd.






Views: 646 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz