Thursday
2024-03-28
4:59 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » December » 7 » Dioniz/Bakho
10:28 AM
Dioniz/Bakho
Dioniz/Bakho
Dioniz ili Bakho se smatra grčkim, ali on je zapravo prerada egipatskog boga Ozirisa, čiji se kult tisućama godina rasprostirao velikim dijelom starog svijeta. Dionizova je religija bila dobro razvijena u Trakiji, sjeveroistočno od Grčke, i Frigiji koja je postala Galacija, gdje je kasnije vladao Atis. Premda se Dioniz najviše pamti po raskalašenim svetkovinama u njegovo ime, koje u latiniziranoj verziji glasi Bakho, on je imao brojne druge funkcije, a liku Isusa svoj je doprinos dao u nekoliko pogleda:
• Dioniz je rođen od djevice 25. prosinca 39 i kao Sveto Dijete položen u jasle.
• Bio je putujući učitelj koji je činio čuda.
• „Jahao je u trijumfalnoj povorci na magarcu."
• Bio je sveti kralj koji je ubijen i kojeg se jelo u euharistijskom obredu za plodnost i čišćenje.Ustao je iz m r t v i h 25. ožujka.
• Bio je bog vina i pretvarao vodu u vino.
• Zvali su ga „Kralj Kraljeva" i „Bog Bogova".
• Smatrali su ga „Jedinorođenim Sinom", „Spasiteljem", „Iskupiteljem", „Nositeljem grijeha", „Pomazanim" te „Alfom i Omegom".
• Poistovjećivan je s o v n o m ili j a n j e t o m .
• Njegova žrtvena titula „Dendrites" ili „Mladi Čovjek s Drveta" sugerira da je obješen o d r v o ili razapet.
Kao što kaže Walker, Dioniz je bio „prototip Krista sa središtem kulta u Jeruzalemu" gdje su ga, kao što je već i s p o m e n u t o , tijekom 1. stoljeća pr.n.e. štovali Židovi.
Dionizov/Bakhov simbol bio je ,,IHS" ili ,,IES", što je postalo „Iesus" ili „Isus". „IHS" se do d a n a današnjeg koristi u katoličkoj liturgiji i ikonografiji.
,,IES" je feničansko ime boga Bakha ili personifikacije sunca, a etimološke objašnjenje te titule kaže da znači „jedan", a ,,es" „vatra ili svjetlo", tj. ako se spoji kao „ies", dobiva značenje „jedno jedino svjetlo". To je ustvari svjetlo iz Ivanova evanđelja. Ovo se ime može naći posvuda na kršćanskim oltarima, i protestantskim i katoličkim, na taj način jasno pokazujući da je kršćanska religija samo modifikacija orijentalnog štovanja Sunca, koje se pripisuje Zoroasteru. Ta ista slova IHS, koja su u grčkom tekstu, kršćani čitaju „Jes", a rimsko im je kršćansko svećenstvo dodalo i nastavak „us"...
Dioniz je postao univerzalni bog spasitelj drevnoga svijeta. Nikad nije bilo nijednog poput njega.
Prvi kojemu su pripisani njegovi atributi bio je Oziris. Smrću poganstva njegove je središnje osobine preuzeo Isus Krist.
Poput Isusa Nazarećanina, Dioniz je „prava loza", a slike grožđa bitne su za oba kulta.
Vinova loza je prvenstveno bila utjelovljenje Dioniza, ili Bakha, u njegovoj ulozi žrtvenog spasitelja. Njegova se žrtva uspoređuje s obrezivanjem vinove loze, koje je nužno za njenu godišnju obnovu... U Siriji i Babilonu loza je bila sveto drvo života. Autori Starog zavjeta prihvatili su je kao simbol odabranog naroda, a novozavjetni su je pisci učinili simbolom Krista (Ivan 15:1, 5). U kombinaciji sa snopovima klasja u svetoj umjetnosti loza je značila spasiteljevu krv (vino) i tijelo (kruh). To je ikonografija koja je započela u pogansko doba, a uskoro ju je prihvatilo i rano kršćanstvo.Na Kreti se Dioniz zvao Iasius, što je bila i titula bogočovjeka orfičkih misterija na Samotrakiju, kojeg se poistovjećivalo s Dionizom i kojeg je promicao „apostol" Orfej u svom misionarskom radu, u kojem se kretao istom onom rutom kojom je navodno putovao Pavao. Iasius, Iesius ili Jazon su ustvari Isusovi ekvivalenti.
Views: 634 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz