Thursday
2024-04-25
4:53 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » June » 25 » DOKLE TRAJE DEKALOG?
8:10 PM
DOKLE TRAJE DEKALOG?
DOKLE TRAJE DEKALOG?

Poslanice Pavlove nedvosmisleno ukazuju na prolaznost Dekaloga. U 2.Kor. 3,7-11 piše: "Pa ako je služba Zakona koji ubija, koja je u kamenje urezana slovima, bila dana s tolikim sjajem ... Jer ako se prolazno pojavilo sa sjajem, onda će trajno biti mnogo sjajnije."
Pavle u ovom odlomku Zakon urezan u kamenje, naziva prolaznim i pored sveg sjaja sa kojim je DEKALOG dat. Zakonodržci tvrde da je to samo služba zakona, ali , zar se time nešto menja. Dakle, Pavle je vrlo jasan. Samo je DEKALOG bio urezan u kamenje i dat sa sjajem, ali ipak taj sjaj je bled u usporedbi sa Novozavetnim sjajem.

U Gal. 3,23-25, Pavle kaže da nam je Zakon bio odgojitelj do Krista i čuvar za veru koja se imala objaviti, a stih 24 nam kaže: Prema tome, zakon nam je bio čuvar da nas vodi u Krista, da se verom opravdamo /25 stih/ - i s dolaskom vere nismo više podložni čuvaru. "Vrlo jasno ukazuje na vremensku ograničenost Zakona, a ne samo ceremonijalnog, jer kako bi ceremonijalni zakon mogao biti odgojiteljom ili pedagogom do Krista.

Postoji još jedno mesto u Pismu koje na prvi pogled navodi neke da Dekalog traje i trajaće u večnosti.To je viđenje Jovana na Patmosu posle trube sedmog anđela. On je video kovčeg Saveza u nebu /Otk 11,19/ Uto se otvori hram Božiji što se nalazi u nebu i pokaza se njegov Kovčeg saveza u njegovu hramu, te udare "munje, grmljavine, gromovi, potres zemlje i velika tuča.

Da bi razumeli ovaj tekst, potrebno je shvatiti da je Kovčeg saveza, kao i mnoge druge stvari u Hramu bio slika na Krista /Jov.6,31-35/ On je bio napravljen od bagrema. Spolja i iznutra je bio obložen zlatom 2.Moj 25,10-11. Drvo ukazuje na Isusovu čovečnost a zlato na njegovu božansku prirodu. Ali i sadržaj kovčega govori o Kristu. U njemu su bila mana, procvetani Aranov štap i ploče Saveza Heb. 9,4. Mana govori o Kristu koji će biti pravi hleb koji hrani duhovnog čoveka da ovaj nikada ne ogladni. Procvali Aronov štap govori o Isusovom uskrsnuću, o tome da se On rodio savršen, kao zeleno drvo, iako su Izraelci postali kao narod suvo drvo. Aronov štap, takođe govori o Isusovoj velokosvešteničkoj službi koju će vršiti posle uskrsnuća /Heb.9,11/ i vlastitim autoritetom Heb.1,8. A kamene ploče, govore da će doći onaj koji će sklopiti Novi Savez i dati Novi Zakon u srce,i taj Zakon će biti savršen /Jer.31,31-34/.

Ali, neodvojivo od Kovčega je bilo Pomirilište, a ono je predstavljalo Krista. I sigurno je da Jovan u Otk.11,19, nije video doslovno kovčeg, ili on upotrebljava samo slikovito izražavanje. On je naprimer Isusa video u viziji i kao Jagnje zaklano: Otk.5,6 "I vidjeh posred predstolja i Četirma bićima i između Staraca "Jagnje" gde stoji kao zaklano, Jaganjac sa sedam rogova i sedam očiju ...". Tako vidimo da Jovan vidi Isusa ali govori da je jagnje jer je jagnje simbolično predstavljalo Isusa. Isto tako vidi u jedanaestoj glavi Isusa, ali ga ovoga puta naziva, Kovčegom Saveza. Ovo nije čudo što tako naziva Isusa jer u Rim. 3,25 Pavle čini isto i kaže: - Njega je Bog izložio da svojom krvlju bude Pomirilište po vjeri......"Isus je Pomirilište, a Pomirilište je bilo spojeno s Kovčegom.

Pogrešno je da bilo koji kršćanin veruje da bi u nebu mogao biti pravi Kovčeg Saveza. Taj kovčeg je bio od zlata i drveta dakle materija, telo i krv, a Biblija je jasna kada kaže u 1.Kor. 15,50 Ovo, braćo tvrdim: tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstvo Božije ,niti raspadljivo baštiniti neraspadljivo." Kovčeg kao takav nije mogao biti u nebu niti je Jovan video doslovno Kovčeg već kao što rekosmo, slikom Kovčega se predstavlja Krist. Stih Otk.11,19 nije dokaz da će se Dekalog vršiti u nebu. Svakako, neće se ni kršiti, kao što ga ni sada ne krše kršćani koji žive po Duhu, ali on jednostavno tamo neće postojati. Biće suvišan. To je nagovestio još prorok Jeremija, taj isti prorok koji je u 31 glavi nagovesti "Novi Savez" i prestanak Starog Saveza je izrekao proroštvo i o Kovčegu Saveza. Pa pogledajmo u Je.r 3,16-18 kaže se:"A kad se u one dane namnožite i narodite u zemlji - riječ je Jahvina - više se neće govoriti: Kovčeg Jahvina Saveza? I niko neće na NJ misliti, niko ga se neće sjećati ni za njim čeznuti, niti ga ponovo graditi. U to će se vreme Jeruzalem zvati; i svi će se narodi u njemu sabrati u ime Jahvino, i nijedan se više neće tvrdoglavo povoditi za pokvarenim srcem svojim. Nadam se da smo razumeli da kad bi Kovčeg Saveza bio u nebu morale bi se i žrtve prinositi što nije nauk Novog Zaveta. Jedna je žrtva data Isus Krist i Njega će mo gledati u večnosti. Sve ostale su ljudske špekulacije radi pogrešnih nebiblijskih nauka. A naš učitelj Pavle je jasan i naši Apostoli.
Views: 520 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz