Wednesday
2024-04-24
7:38 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2016 » May » 12 » Elohim je rec u mnozini
5:04 AM
Elohim je rec u mnozini

Miloš Popadić Veoma je zanimljivo da Sveto Pismo na samom svom pocetku uvodi jednu gramaticku nelogicnost, a to je da se koristi glagol u jednini ispred imenice u mnozini. Svi znamo za uvodnu recenicu koja bi doslovno glasila: ''U pocetku stvori Bogovi...'' Koliko je meni poznato ne postoji ni jedan jedini jezik na svetu bilo zivi ili mrtvi koji tako nesto koristi. Cesto pomisljam u sebi da su tu promenu nacinili redaktori Biblije iz kasnijih vremena da bi podupreli neku svoju ideju monoteizma.

 

Ranko Stefanovic Brate Miloš Popadić, to nije sam karakteristika Hebrejskog jezika. Na srpskom/hrvatskom, kada mi kazemo "grupa Je uradila," "zbor Je donjeo odluku," mnostvo Je vikalo," sve su to imenice mnozine izrazene u jednini i slijede u glagolu u jednini. Elohim je mnozina, ali izrazava mnozinu u jedinstvu. i zato je glagol u jednini.

 

 

Miloš Popadić Da, razumem brate Ranko Stefanovic, al' nekako mi je cudno da se onako kaze, jer Hebrejski ima rec za boga u jednini kao sto je ''el'' i takodje glagol ''stvoriti'' u jednini. Svakako da postoji neki razlog zasto je pisac Postanja bas tako stavio. E sad, da li je on zeleo nesto sa time da prikrije i da li je to prikrivanje imalo neki opravdani razlog ili ne, to je drugo pitanje?

 

 

Miloš Popadić Da li je rec ''elohim'', vlastita imenica ili zbirna imenica? Da malo proanaliziramo tu rec.

 

 

Zoran Štros Ranko Stefanovic
Bozanskom imenu Elohim.
========================================

da li gornju tvrdnju možeš i stihovima poduprijeti?
gdje to piše da je Elohim Ime Boga?

 

 

Ranko Stefanovic Zoran Štros, to nije nicija tvrdnja. Pitas koji stih? Cijela Biblija. Pocni prvo sa 1 Mojsijeva 1:1 "U pocetku Bog [Elohim} je stvorio nebo i zemlju." Ovdje se ne koristi rijec "el" (jednina) sto bi znacilo "bog" nego Elohim (mnozina) koja je jedna od dva od najvaznijih imena Boga u Hebrejskoj Bibliji; zato svi prevodi Biblije stavljaju Elohim sa velikom slovom. Preporucio bih vam da uzmete bilo koju knjigu na to temu da dobijete informaciju. Najgora stvar koju mozete da uradite je da se hranite sa interneta.

 

 

Vedran Tičić Ranko, ne trudi se. Mislim da te ovaj Zoran Štros samo provocira, njega ne zanima istina. On ima svoju i ne zanima ga je li ona stvarno istina. Po načinu i stilu pisanja, kako ti se obratio, prepoznajem osobu koja se pod raznim profilima na istu tema r...Погледај још

 

 

Ranko Stefanovic Hvala Vedran Tičić. Znam, ali mo' cilj je uvjek da pomognem, sve dok covjek ne predje mjeru.

 

 

Ilija Santrac Zoran Stros. pripada pentakostalnoj zajednici. on ima svoju istinu i druge ga ne interesuju!

 

 

Ilija Santrac On zastupa. teorije JS i nekih drugih ucenja dar jezika i t d. u svakom slucaju hva na informaciji

 

 

Mladen Blagojević Hvala bratu Ranku Stefanović na važnim činjenicama u vezi ove teme,a pozdravljam i sve diskutante.

============================================
Sta mi mozemo na osnovu ove diskusije da zakljucimo?
Lingvisticki gledanjo postoje vise vrsta imenica kao sto su: vlastite, zajednicke, zbirne, gradivne itd. Sve vrste imenica imaju i jedninu i mnozinu, premda postoje imenice koje imaju samo jedninu ili samo mnozinu.
 
 

Imenice

Imenice su promenljiva vrsta reči koje označavaju imena bića, predmeta, pojava i stvari. Prema značenju dele se u nekoliko vrsta.

1. Vlastite imenice 

Vlastite imenice označavaju vlastita imena ljudi, životinja, geografskih pojmova i životinja. 
Petar Petrović
Beograd
Novi Sad
Srbija
Alpi
Rusija
Belka
Šarac
Jupiter
Saturn

Po pravilu nemaju oblike množine, već samo oblike jednine.
Oblike množine mogu imati kada označavaju više pojmova sa istim imenom.
U razredu imamo dve Jelene i tri Marka.
Morave su dve najlepše reke Srbije.

2. Zajedničke imenice 

Zajedničke imenice označavaju predmete, bića i pojave sa istim osobinama. Po pravilu imaju oblike i jednine i množine.
kuća-kuće
knjiga-knjige
sto-stolovi
list-listovi

Pojedine imenice imaju nepravilnu množinu, odnosno supletivnu (dopunsku) množinu i u tim slučajevima je oblik množine zbirna imenica.
brat-braća
dete-deca
gospodin-gospoda

3. Zbirne imenice 

Zbirne imenice označavaju predmete i pojmove koji se nalaze u paru ili u nekom mnoštvu. Oblikom jednine kazuju množinu.
lišće
cveće
granje
telad
jagnjad
pilad
deca
braća

4. Gradivne imenice 

Gradivne imenice označavaju materiju ili građu. Po pravilu nemaju oblik množine.
voda
zemlja
brašno
šećer
voda
vino
pesak
čelik
pamuk

Kada označavaju više vrsta različitih materija mogu imati množinu. 
crna i bela vina
beli i žuti šećeri 

5. Apstraktne (misaone) imenice 

Apstraktne (misaone) imenice označavaju pojave koje su nemerljive i koje se ne mogu videti golim okom, najčešće su u domenu misli i apstrakcije.
ljubav
radost
sreća
tuga
žalost
starost
mladost
bol

6. Brojne imenice 

Brojne imenice označavaju broj.
trojica
petorica
petina
trećak
sedmorka
stotina, hiljada, milion, milijarda označavaju broj, ali su imenice

*PLURALIA TANTUM su imenice koje imaju samo oblik množine.
vrata, makaze, kola, sanke, nedra, grudi, naočare, pantalone, boginje, Karlovci, Vreoci, Divčibare

*SINGULARIA TANTUM su imenice koje imaju samo oblik jednine.
brat, dete, gospodin, vlastelin
To su one imenice koje nemaju pravilnu, već samo supletivnu množinu.

+++++++++++++++++++++++++

Suma sumarum. Kada pogledamo celokupnu raspravu koja konstruktivna pitanja mozemo da postavimo ne bi li dosli do nekakvih valjanih odgovora u pogledu teme o kojoj smo debatovali. Po mom misljenju to je sledece pitanje: ''Da li je tako i u hebrejskom jeziku?'' Iz diskusije mi to nismo mogli da saznamo od prof Stefanovica koji je biblijski skolar, jer prosto nije dao odgovor na jednostavno pitanje Milosa Popadica. Da li gospodin ne zna odgovor na to pitanje ili zna ali nece da ga kaze, ni to nismo mogli da saznamo? i logika i intuicija mi govore da profesor ne zna. Jer, ako bi odgovorio da se radi o mnozini velicanstva neko bi mogao da postavi jedno nezgodno pitanje a ono bi glasilo: ''zasto se svuda u Bibliji Bog ne oslovljava sa ''elohim''? Znaci li to da mi vredjamo Boga ako ga oslovljavamo sa imenicom u jednini koja glasi ''el''? Da li Ga time omalovazavamo? Dakle, taj odgovor ne drzi vodu. Ako bi pak odgovorio da imenica ''elohim'' oznacava mnozinu to jest da se radi o zbirnoj imenici, to bi znacilo da napusta koncept monoteizma. Ni to ne bi valjalo. E sad pozabavimo se malo njegovim komentarom na post Milosa Popadica. Naime, to je ovo:
 

Miloš Popadić Veoma je zanimljivo da Sveto Pismo na samom svom pocetku uvodi jednu gramaticku nelogicnost, a to je da se koristi glagol u jednini ispred imenice u mnozini. Svi znamo za uvodnu recenicu koja bi doslovno glasila: ''U pocetku stvori Bogovi...'' Koliko je meni poznato ne postoji ni jedan jedini jezik na svetu bilo zivi ili mrtvi koji tako nesto koristi. Cesto pomisljam u sebi da su tu promenu nacinili redaktori Biblije iz kasnijih vremena da bi podupreli neku svoju ideju monoteizma.

 

Ranko Stefanovic Brate Miloš Popadić, to nije sam karakteristika Hebrejskog jezika. Na srpskom/hrvatskom, kada mi kazemo "grupa Je uradila," "zbor Je donjeo odluku," mnostvo Je vikalo," sve su to imenice mnozine izrazene u jednini i slijede u glagolu u jednini. Elohim je mnozina, ali izrazava mnozinu u jedinstvu. i zato je glagol u jednini.

Vidite, uvazeni profesor u svojim primerima koje je naveo koristi zbirne imenice. Da li je on time zeleo da nam poruci da je i imenica ''elohim'' zbirna? Mozda, ali u odgovoru Zoranu Strosu on navodi ovo:


Ranko Stefanovic
Zoran Štros, to nije nicija tvrdnja. Pitas koji stih? Cijela Biblija. Pocni prvo sa 1 Mojsijeva 1:1 "U pocetku Bog [Elohim} je stvorio nebo i zemlju." Ovdje se ne koristi rijec "el" (jednina) sto bi znacilo "bog" nego Elohim (mnozina) koja je jedna od dva od najvaznijih imena Boga u Hebrejskoj Bibliji; zato svi prevodi Biblije stavljaju Elohim sa velikom slovom. Preporucio bih vam da uzmete bilo koju knjigu na to temu da dobijete informaciju. Najgora stvar koju mozete da uradite je da se hranite sa interneta.

Dakle, profesor u navedenom postu tvrdi da je rec ''elohim'' vlastito ime Boga. Sta cemo sad?
Ja sam po obrazovanju diplomirani ekonomista, profesor Ranko Stefanovic je teolog. I sad kako ja njemu da posolim pamet, a da to nema za rezultat izbacivanje iz grupe ili u najmanju ruku reakciju tipa: ''ma ti si internet strucnjak'', ili ono: ''e sad ti ces mene da ucis''.
Sta je tu problem? Sistem. Problem je u tome sto su teologiju i u opste nauku okupirale materijalisticki orijentisane osobe koje imaju samo jednu misao u glavi, a to je lepa plata i nista vise od toga. Takvi su prosto privuceni prirodom uvedenog sistema. Ako bi on iskreno odgovorio da ne zna, sta onda vredi njegova diploma, ko je on? On brane svoj status, a ne ispravno znanje koje je stekao na fakultetu. Jer na njemu to znanje nije ni mogao da dobije posto je sistem tako ustrojen da se do pravog znanja nikada i ne dolazi. Jer, iz njegovih postova se jasno vidi kako su ga ucili na fakultetu, pa taj isti metod svesno ili nesvesno primenjuje u diskusijama sa ljudima na internetu. U susretu sa ljudima koji imaju stav da ne znaju konacnu istinu ni o cemu, takvima kao sto je navedeni profesor ne preostaje nista drugo nego da se istaknu belu zastavu ili da upotrebe Ad Hominem sto oni cesto i cine, jer argumente nemaju. Covek za neke stvari mora da ima petlju. Jer, ako ne znam, a ne zelim ni da priznam da ne znam, kakav sam ja kao covek? Nikakav.

 

 

Views: 815 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 bibleboy  
0
Семантичка класификација

Именице се према томе да ли означавају један специфичан ентитет или читаву класу ентитета традиционално деле на властите и заједничке.

Из класе заједничких именица се традиционално издвајају збирне и градивне. Ни градивне ни збирне именице се, за разлику од тзв. пребројивих, барем
у основном значењу, не могу користити са бројевима. Збирне именице
граматичком једнином означавају пребројиво мноштво ентитета. Градивне
именице граматичком једнином означавају непребројиву количину материје.

Према семантичком критеријуму се традиционално такође додатно издвајају апстрактне именице од именица које означавају конкретна бића,
предмете и појаве. Из категорије апстрактних именица се као посебна
класа издвајају још глаголске.

Wikipedija

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  May 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz