Friday
2024-03-29
1:13 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » January » 3 » Fokus hrišćanske vere
12:56 PM
Fokus hrišćanske vere
Fokus hrišćanske vere [May. 7th, 2006|11:31 am]
Vera u Hrista je pokretač celog našeg bića. Međutim pitanje je kakav pristup toj veri imamo. Prvi način je "odozgo-nadole" - poverovao sam u Hrista, ok. Da vidim šta on od mene traži - to, to, to i to. Napravim spisak "obaveza" i od tada pa nadalje je tu fokus mojeg života i vere (koja to više nije). Mnogi Hrišćani u svim zajednicama padaju u ovu zamku da veru svedu na "to-do list" i fokus prebace sa živog Hrista na mrtvo slovo na papiru (ili kamenu, kako hoćeš). I tu je njihova duhovna smrt, jer je to religija fariseja, koji su svoj "to-do list" branili od Hrista tolikom žestinom da su vikali "raspni ga, raspni!". Vera fariseja je najgore idolopoklonstvo - "niko ne sme da nam dira listu!". Čak ni Tvorac i Spasitelj...

Pravi hrišćanski pristup jeste "odozdo-nagore". Dakle, poverovao sam u Hrista, zavoleo ga svom dušom svojom iznad svega, više od samoga sebe, i želim da mu se približim i približavam svakoga dana. Ne samo u ovom životu, nego u čitavoj večnosti, jedini smisao mog postojanja i moje ličnosti jeste da se svakoga dana još za milimetar približim svome Spasitelju i Tvorcu. I onda, iz te ljubavi, koristim sve što mi na tom putu pomaže. Tako "zapovesti i zakoni" više nisu sami sebi cilj, nego lestvica koja mi služi da se penjem ka Hristu. Fokus nije na lestvici, nego na Cilju kome ona vodi. Nije mi cilj da se popnem do četvrtog ili desetog stepenika, nego da se popnem na sam vrh. Ako mi sedmični neradni dan na tom putu pomaže - odlično. Koristim sedmični neradni dan da se još malo približim Hristu. Ali ne služim ja danu, nego on služi meni. Jer nije čovek stvoren subote radi, nego subota čoveka radi. Taj mi je dan samo pomoć i jedan stepenik na putu ka Hristu, a ne sam po sebi "svet" jer onda postaje idol.

E tu je vidiš problem. Jer dolazimo u iskušenje da od te lestvice koja je samo pomoćno sredstvo napravimo idola, zlatno tele. I da onda obožavamo tog idola i divimo mu se i čitavu svoju veru i ljubav fokusiramo na sporedne stvari. Zbog toga mnogi Hrišćani kada poveruju u Hrista u prvom trenutku budu oduševljeni i ispunjeni radošću, a kasnije im vremenom ta radost opada i nakon nekoliko godina postanu tužna i dosadna zakerala bez trunke ljubavi u sebi. Zato što su izgubili pravi fokus - izgubili iz vida Hrista i na njegovo mesto postavili "to-do list", tj. "spisak obaveza". I svakog jutra kada se probude, oni prvo pogledaju na taj spisak da vide šta mogu da štikliraju kao "ispunjeno", a šta su (po stoti put) "omanuli"... Tužan je takav život i bedan.

Svakog jutra kada se probudimo treba da skočimo iz kreveta i da zapitamo "gde je Hristos?".

Tamo! Idemo.
Views: 698 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  January 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz