Friday
2024-04-19
9:28 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2019 » January » 5 » И мушко, и женско, и погрешно
7:35 AM
И мушко, и женско, и погрешно

И мушко, и женско, и погрешно
 

Жена – гине. Је л’ тако? Не, не узбуђујте се, нико неће погинути, али на грчком се жена каже gyne, генитив gynaikos, одакле имамо речи гинеколог и гинекологија. Зашто се онда у нашој штампи придев андрогин (= који има и мушке и женске особине, хермафродитски) редовно искривљује у „андроген“?

 

Откако је уочио ту грешку, наш читалац Владимир Крсмановић почео је да је лови по сајтовима дневних листова и прикупио запањујући број примера. У „Вечерњим новостима“: „У комбинацији са тесно укројеним сакоом можда ћете постићи помало андрогени изглед“, „Прославила се као андрогени модел и направила каријеру док није преломила и постала жена“. У „Блицу“: „Андрогени или унисекс look“, „Футуристички дизајн, ведре боје, шљокице и андрогени стил доминирали су синоћњом ревијом“. У „Куриру“: „Старлетин андрогени изглед након 7 операција“, „Андрогени модели су преузели писте, али не и популарност“. Једино „Политика“ као да зна за правилне облике андрогин и андрогинија, мада и њој промакну омашке као „андрогени карактер Прустових ликова“ или „били смо андрогена бића... онда су нас богови поделили напола“.

„Са часова биологије и хемије“, пише ми Крсмановић, „остало ми је у памћењу да су андрогени хемијска једињења, стероидни мушки хормони, као што су тестостерон и други.“ Тачно. У тој грчкој сложеници други део је -ген, корен који се јавља у речима ген, генеза, генетика, генеалогија, као и у низу стручних придева и именица на „-ген“ који значе да је нешто створено, изазвано или подстакнуто оним што казује први део. Андрогени чине да се тек рођени ембрион развије у мушкарца (aner, andros), као што халуциногени изазивају халуцинације, да и не помињемо шта раде ерогене зоне.

Кад је већ реч о томе: варају се они који мисле да је криминоген исто што и криминалан, само модерније. „Криминогена средина“ није друштво лопова и робијаша, него друштвена заједница која, пре свега због сиромаштва и лоших закона, ствара услове да се њени чланови одају криминалу.
 

Views: 278 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 bibleboy  
0
андрогин или андроген Пише се и једно и друго.Од грчког andros, што значи мушкарац и ginos жена, андрогин је особа са особинама и мушкарца и жене, двополна особа, хермафродит.
Од грчког andros, мушкарац и genos, род, андроген је мушки полни хормон (тестостерон).

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  January 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz