Wednesday
2024-04-24
2:44 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2016 » October » 5 » Impersonalno Bivstvo
6:22 PM
Impersonalno Bivstvo
Quote:
» Da je plural pisalo bi vajomru a ne vajomer ili vajedarbru a ne vajedaber... «

To moraš 'raspraviti' sa masoretima,...
Svi validni prevodi svode prevod na ono što sam zapisao, samo što umesto 'Elohim' stavljaju 'Bog'.

Tako se npr još u Septuaginti prevodi:
1:27 και εποιησεν ο θεος τον ανθρωπον κατ' εικονα θεου εποιησεν αυτον αρσεν και θηλυ εποιησεν αυτους

Ne razumeš ideju ukaza, a ideja je: ako je Bog, Elohim, stvorio muškarca i ženu na Svoju sliku, kao svoje prilike, to kazuje da Bog, Elohim, u sebi nosi Muški i Ženski stvaralački Princip.

Ako ti nije poznato:
אתם = nota accus. sa suff. 3. pl. m. => 'njih'.

 

Quote:
» Ovakvim shvatanjem ti zelis reci da Bog ima covjeciji oblik(sliku), i ovo direktno ulazi u antropomorfizam.

Medjutim i jevrejski , a posebno islamski odgovor na ovaj 'termin' je sasvim drugaciji. Naime Bog , i po jevrejskom i po islamsom shvatanju, nema oblika (nema tijelo) , i On je daleko (Uzvisen) iznad onoga sto mu ljudi pripisuju.On nije od krvi, niti od 'mesa'. (Nista Mu nije slicno) «

Iza takvog 'objašnjenja' stoji nerazumevanje i nepriznavanje Božijeg bića i Božijeg bivstva, nepoznavanje ontičke činjenice da je Bog i impersonalno Bivstvo i personificirano biće (što sam objasnio na Zagorovom topiku 'Bog Otac i Bog Sin'). Bog je dakako Sila, sveprisutna, impersonalna Sila, ali ta Sila je se i oblikovala, manifestovala u Boga Oca (i Boga Sina). Apsurdno je reći da Bog koji je sve stvorio iz Nevidljivog Duha i Daha nije i Samoga Sebe manifestovao i oblikovao, tako da bude vidljiv andjelima i stvorenjima čistoga Oka. Ako Bog Stvoritelj, kao personifikovano Bivstvo, kao Otac ima oblik, a ima ga, On je po tom obliku stvorio i Svoju decu: andjele i ljede.


Svi starozavetni proroci ukazuju da Bog (Otac) ima oblik. Tako Isaija prorok svedoči za svoje vidjenje: "... Videh Gospoda gde sedi na Prestolju visoku i uzvišenu. skuti Njegova plašta ispunjavahu Svetilište." (6:1) - I nije mi jasno koji to judejski bogoslov tumačeći Tanah može zaključivati da Bog nema oblik? Šta je On: nebuloza, mrlja?

Jasno je da Bog kao manifestacija i personifikacija nevidljivog Duha ima oblik, prema kome su stvoreni andjeli i ljudi, ali dakako Njegov oblik nije od krvi i mesa, već svetlosan, eteričan, pneumatičan.

 

Quote:
» Rijec zelem i demut.
Neki drze da se ove rijeci odnose na "formu" u literalnom smislu(figura ili oblik stvari).Medjutim to je ne tacno, jer je hebrejska rijec za figuru to(a)r.

Medjutim ovaj termin (to(a)r) se ne odnosi na Boga.Termin zelem, sa druge strane znaci sustina - esencija necega sto stvara oblik (ali nije oblik), stoga rijec zelem(koja se spominje u citatu koji si naveo , a prevodis je kao "na sliku") ne znaci oblik, vec esenciju ,sustinu stvari-> odnosno stvar kakva jeste .«

Pa to je i ideja moga ukaza. Elohim, Kvintesenca, Sveto Suštastvo, Sveto Dvojedinstvo je impersonalni Duh, Sveti Nevidljivi. I to impersonalno Dvojstvo gospodarski predstavlja Bog Otac, Jehova. Andjeo, odnosno čovek se stvara kao prilika manifestovanog Oca, Jehove, i kao energetsko-konstitutivni odraz impersonalnog Elohima, Struje Ljubavi i Mudrosti. Zato svaki muškarac u sebi od Elohima vidljivo utelovljuje Muški Princip, Ljubav, a nevidljivo, latentno, Princip Majke, Mudrost, Žensko Počelo.

Dakle imamo oblik, duhovno telo, dušu kao sliku personifikovanog Boga, Boga Oca, Jehove, i imamo Dual-Duha, Svetlost koja oblikuje telo i potom zrači kroz to telo i održava ga, a ta održavajuća Svetlost je Sveti Polaritet, Elohim. Tako je duša po formi slika Jehove Oca a po suštini 'slika' Elohima, impersonalnog Duha, tekućeg Polariteta.

__________________
brat Vasa (Potražiti Aurora Aurea blog ...)
Views: 540 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  October 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz