Thursday
2024-04-25
4:51 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » August » 13 » Jakov vs Pavle
9:08 AM
Jakov vs Pavle
Marianna Mira Maukovich Molim Stefane. Bog nikad ne uči nešto drugo nasuprot svom karakteru, to samo ljudi drugačije razumeju, prihvataju ili odbijaju. I ja sam tako mislila dok nisam dublje proučila taj predment.

Odlični su to stihovi koje si postavio, i apsolutno je tako j
er tako Hristos deluje u čoveku koji mu veruje.

Vidiš kako si lepo napisao šta je pravda i ko je pravedan. Taj koji veruje Bogu, a ne koji je pravedan po sebi, svojom poslušnošću. To je moj jedan od najomiljenijih stihova.

Nedavno sam pitala jednu iskusnu teološku osobu da mi da definicuju ko je pravedan, i bez razmišljanja mi je brzo odgovorio, premda sam ga upozorila da ne žuri, već da razmisli i po Pismu odgovori, ali ipak je rekao da je pravedan čovek koji ČINI dobro? Molim? Moje pismo kaže da nema nijednoga koji čini dobro... I onda sam mu citirala biblijsku definiciju pravednika, SA BOŽJE TAČKE GLEDIŠTA, upravo kako si napisao ovde, da je Avram POVEROVAO Bogu i da mu se TO primilo u pravdu. Svi znamo da on sam po sebi kao i svako od nas nikad nije bio, nije, niti će ikad kao grešnik biti pravedan, to je bio samo Isus Hristos, postao je greh umesto nas svojom smrću i pravda svojim životom savršene poslušnosti Bogu u našu korist, tako da ko god u to poveruje, kao što apostol Pavle kristalno jasno objašnjava u knjizi Rimljanima, već to može biti danas VEROM u jedinog pravednog...koji mu uračunava Njegovu pravdu, tj. deklariše ga pravednim.

Evo nešto u vezi Jakova, i nadam se da ćeš to vrednovati i uvideti da tu nema nikakve kontradiktornosti sa biblijskom Božjom definicijom, i šta su to ustvri i ČIJA dobra dela, s kojim razlogom, tj. motivom.

Kako stojiš sa verom u ovom trenutku? Sa jedne strane vidimo dela vere. Dok sa druge strane, po Pavlovim rečima, vidimo dela... čega? Dela zakona. „Mislimo dakle, da će se čovek opravdati verom, bez dela zakona." (Rim. 3:28) „Doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati." (Gal. 2:16)

Kada Pavle koristi izraz dela zakona, jasno je da misli na dela - stvari koje činite u pokušaju da primite Božiju blagodat. Sa druge strane, dela vere su stvari u vašem životu, koje su posledica primanja Božije blagodati.

Šta mislite, zašto je Martin Luter imao problema sa Jakovljevom poslanicom? On ju je nazvao „prava slamnata" poslanica. „Slamnata", zar to ne zvuči smešno? Ali tako je Luter opisao Jakovljevu poslanicu. Hteo je da kaže, da u njoj nema ničeg čvrstog. Koliko god da je bio brilijantnog duha, Luter ipak nije shvatao da Jakov govori o delima vere - „Jer, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dobrih dela mrtva". Pošto je Pavle imao obračun sa jevrejskim legalistima, on je dela posmatrao u odnosu na zakon. Pavle je imao oko sebe čitavu jednu naciju, koja je pokušavala da dokaže Bogu kako zaslužuje Njegovu blagodat. Pripadnici te nacije su - bar kako su oni to videli - bili pravedniji, svetiji i čistiji od drugih. Ali u stvarnosti oni to nisu bili! I tako je Luter pogrešno razumeo Jakovljevu poslanicu kao mnogi drugi i dan danas. Dugo čak nije hteo ni da je čita. A pošto ju je pročitao, odbacio ju je. Čak ni sam veliki reformator nije uspeo da uvidi, da Jakov jednostavno gleda na dela iz drugog ugla.

Dakle, Jakov je govorio o delima, ali ne o delima kao sredstvu kojim se spasavate, već o delima kao manifestaciji vere koju imate.

Nadam se da je kroz ovaj tekst i ta dilema pojašnjena dragi Stefane.
Views: 721 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  August 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz