Thursday
2024-04-25
3:08 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2017 » September » 19 » "Jesu li Jehova iz “Starog zavjeta” i Isus Krist iz “Novog zavjeta” ista osoba?
4:25 PM
"Jesu li Jehova iz “Starog zavjeta” i Isus Krist iz “Novog zavjeta” ista osoba?


''Kada se u Tanahu (Starom zavetu) kaze "Bozje ime", onda se to odnosi na ime "Jahve" ili "Jehova", tu nema dileme. Za Boga se koriste i neka druga imena, koja opisuju Njegov karakter, ali ime "Jahve" je Njegovo glavno ime.

Q: "Jesu li Jehova iz “Starog zavjeta” i Isus Krist iz “Novog zavjeta” ista osoba?

U Starom zavetu se ime "Jehova" (ili "Jahve") koristi i za Oca i za Sina i za Svetog Duha. Isus Hristos je u Bibliji nazvan "predvodnikom andjela" ili "arhi-andjeo" ili "andjeo Gospodnji" koji ide pred Mojsijem, i taj andjeo za sebe kaze da je "Jahve" i "Bog Avrama, Isaka i Jakova".

Mat. 4:10: “Tada mu je Isus rekao: ‘Odlazi, Sotono! Jer pisano je: “Jehovu [“Gospodina”, JB], Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!”’” (Jasno je da Isus nije rekao da njega treba obožavati.)

Ivan 8:54: “Isus im je [Židovima] odgovorio: ‘Ako ja proslavljujem sam sebe, slava moja nije ništa. Mene proslavljuje Otac moj, za kojega vi kažete da je vaš Bog.’” (Hebrejske knjige Biblije jasno pokazuju da je Jehova bio Bog kojeg su Židovi obožavali. Isus nije rekao da je on Jehova, nego je Jehovu nazvao svojim Ocem. Isus je u ovom retku vrlo jasno rekao da su on i njegov Otac dvije različite osobe.)

U Novom zavetu se jasno vidi da je Isus prihvatio da na Zemlji bude samo covek, i da ljudima pokaze kako treba imati odnos sa Bogom (u ovom slucaju sa Ocem). Zato On na ovakav nacin govori sa ljudima. Ali, cinjenica je da On pokazuje i svoj Bozanski identitet, jer kaze da su "On i Otac jedno" i jer "oprasta grehe" (to moze samo Bog). Upravo zato su ga fariseji i proganjali jer se "izjednacavao sa Bogom". Dakle, biblijski tekst jasno kaze da se Isus "izjednacavao sa Bogom", sto je i ocekivano, jer On jeste Bog - Jahve.

Filip. 2:9-11: “Zato ga je [Isusa Krista] Bog i uzvisio i podario mu ime koje je iznad svakog drugog imena, da se u Isusovo ime prigne svako koljeno onih koji su na nebu i onih koji su na zemlji i onih koji su pod zemljom i da svaki jezik javno prizna Isusa Krista za Gospodina na slavu Boga, Oca.” (Ovi reci pokazuju da Isus Krist i Bog, odnosno Otac, nisu ista osoba, nego da je Isus podložan Bogu, svom Ocu.)"

Isus je bio podlozan Ocu dok je bio na Zemlji kao covek, sto ne znaci da Isus nije Bog, odnosno Jahve.''

 


''Ime "Jahve" se sastoji iz tri izjave: "Onaj koji je bio" (hebr. haja), "Onaj koji jeste" (hebr. hove) i "Onaj koji ce doci" (hebr. jihje). Kada se te tri izjave spoje, dobije se ime "Vecni" ili "Jahve" (Jehova).

Kada se u Bibliji spominje ime "Jahve" iz konteksta se vidi da li je u pitanju Jahve Otac, Jahve Sin ili Jahve Sveti Duh. Posto Jahve Oca niko nikad nije video od ljudi i andjela, jasno je da Jahve koji proca sa Avramom u Mamriji je Jahve Sin - Isus Hristos. Na drugim mestima se kaze da Jahve razgovara sa ljudima, a na drugim mestima se taj isti dogadjaj komentarise da Sveti Duh razgovara sa ljudima. Isus kaze za Svetog Duha da je "Utesitelj", dalje se kaze da se Sveti Duh "moli uzdisanjem neiskazanim", i konacno i nedvosmisleno da je "Sveti Duh - Bog" kada se desio incident sa Ananijom i Safirom.''
=============================

Jovan 6,63 Duh je ono što oživljava; tijelo ne pomaže ništa. Riječi koje vam ja rekoh duh su i život su.

Jovan 10,38 Ako li tvorim, ako meni i ne vjerujete, djelima mojima vjerujte, da poznate i vjerujete da je otac u meni i ja u njemu.
Jovan 14,11 Vjerujte meni da sam ja u ocu i otac u meni; ako li meni ne vjerujete, vjerujte mi po tijem djelima.

2. Korincanima 5,19 Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ pomirenja.

 

Views: 567 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2017  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz