Thursday
2024-04-25
1:36 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » December » 17 » Kritika samozadovoljavanja
9:22 AM
Kritika samozadovoljavanja
Napisah kritički komentar na ovo shvatanje izneto na B92:

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=12&nav_id=785806

Evo mog komentara:

Samozadovoljavanje formira seksualno nesazrelu ličnost, jer svrha seksualnosti jeste izražavanje ljubav prema drugoj osobi, a ako seksualnost postane izvor satisfakcije, tada se seksualna sposobnost izopačava u motiv ponašanja koji vlada čovekovom voljom kao kakva opterećujuća želja. Seksualno nesazrelost čoveka onesposobljava za zdravu bračnu funkciju, jer umesto da mu seks bude oruđe izražavanja ljubavi prema saputniku, saputnik postaje oruđe zadovoljavanja nepobeđene želje.

Međutim, samozadovoljavanje ne izaziva samo poremećaje u razvoju čovekove ličnosti, time što je čini egoističnom i egocentričnom, već dovodi do poremećaja i u čovekovom psihofizičkom razvoju, posebno ako se primenjuje u vreme detinjstva. Svaki orgazam izaziva skok prolaktina, a u nauci je poznato da visok nivo prolaktina izaziva osteoporozu (oboljenja kičme...), nadutost zbog akumulacije vode u organizmu, glavobolju (migrene), probleme sa vidom, dok nizak nivo dopamina izaziva gubitak memorije, smanjenu sposobnost učenja i sklonost ka stimulativima (potrebu za opijanjem). A ti simptomi se poklapaju sa shvatanjima o posledicama masturbacije iz XIX veka, koja su navodila iste simptome i tvrdila da masturbacija izaziva oboljenja kičme, vodenu bolest, glavobolju, gubitak memorije, probleme sa vidom, itd. U periodu razvoja mladog ljudskog bića, svaka nepredviđena promena hormonalne aktivnosti ostavlja trajne posledice na psihofizički razvoj budućeg odraslog čoveka.

Pored skoka prolaktina, u trenutku orgazma dolazi i do privremenog skoka hormona oksitocina i vazopresina, koji izazivaju memorisanje izvora seksualnog zadovoljstva, što ima za svrhu da se osoba sa kojom se ima seksualni odnos duboko ureže u sećanje i zavoli. Možemo zamisliti kakve su posledice navikavanja na neki drugi izvor seksualnog zadovoljstva, koji ostaje u naš um urezan za ceo život, a da to nije voljeno ljudsko biće suprotnog pola za koje smo odlučili da živimo dok nas smrt ne rastavi?!
Views: 742 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz