Saturday
2024-04-20
11:23 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2016 » June » 23 » Lordoza
7:40 AM
Lordoza
Zamolio bih, ako nije problem da protumacite nalaz:

Pregledi:
1) ro cervikalnog dela kicme

Nasao sam da boluje od:
Z01 6 Rtg. pregledi

Nalaz i misljenje:
RTG pregled vratrne kicme:


Spondylosis vret cervic incip
Ispravljena fiz lordoza
Nepotpun foramen arcuale atlantis

Radi se o početnom okoštavanju vratnog dijela kičme. Normalno postoji fiziološka lordoza u vratnom i lumbalnom dijelu kičme. Usljed reumatskih promjena i okoštavanja ova lordoza se ispravlja. A foramen arcuale atlantis je otvor na lobanji sa kojim se zglobljava prvi vratni pršljen. On također pokazuje reumatske promjene, znakove okoštavanja. Sve ovo može praviti smetnje pri proticanju krvi kroz a. vertebralis i dovoditi do vrtoglavice, glavobolje, trnjenja ruku, prstiju i sl. simptoma
-------------------------
Hvala za tumacenje,ali me interesuje da li postoji neka terapija?Da li se moze izleciti vezbama?Pitam zato sto mi se doktor vraca sa odmora sredinom avgusta a javljaju mi se ti simptomi .Pozdrav i hvala unapred!
=====================
Unkartroza je hronicno degenerativno oboljenje kicme, prilikom cega se na kicmenim prsljenovima, na mestu njihovog da kazemo spajanja sa susednim prsljenom (uslovno receno, jer se ne spajaju direktno nego izmedju postoji medjuprsljenski disk) stvaraju nove kostane formacije u vodu malih kljunova. Promene se nalaze na gornjem i donjem polu tela prsljena, prevashodno sa prednje strane. Vremenom, i u tezim slucajevima ovi izrastaji mogu medjusobno da se spoje. Tada se ta 2 prsljena koja su spojena vise ne mogu pomerati jedan u odnosu na drugi. Suzeni IV (intervertebralni - medjuprsljenski) prostori govore u prilog diskopatije, odnosno ti medjuprsljenski diskovi se istanjuju sto priblizava prsljenove jedne drugima te i na taj nacin smanjuje amplitudu pokreta koja je medju njima moguca.
U prvoj recenici sam napomenuo da je bolest hronicna i degenerativna, leka nazalost nema. Da bude bolje, ne moze,odnosno vrlo tesko, da bude gore, nazalost vrlo lako. Sto se tice nekog lecenja savetuje se pre svega smanjenje telesne tezine, odbacivanje losih navika (pusenje, alkohol), smanjenje telesne tezine, i fizicka aktivnost. Takodje bih preporucio odlazak kod fizijatra da Vam da neke vezbe za vratnu muskulaturu, jer radom vratnih misica, i pospesivanjem cirkulacije, mozete da usporite znacajno tok bolesti.
==========================

Molim za savet

Moj sin ima 25 godina. U poslednjih nekoliko meseci ima skoro svakodnevno vrtoglavice, utrnulost levog dela glave i kako on kaže ima osećaj da će mu neki mu neki krvni sud pući u glavi. Ima još simptoma, ali da malo skratim. Pre nekoliko godina posle ustajanja mu se javila utrnulost vrata, nakon čega se onesvestio. Svi nalazi su tada bili u redu, čak nije bio ni za terapiju. Sada je snimio vratni deo kičme i ovako piše u nalazu: RTG cervikalne kičme u dva pravca: Ispravljena fiziološka lordoza cervikalne kičme, voluminozan procesSus spinosus na C4, u kontaktu susednim donjim. Polyuncarthrosis. Foramen arcuale atlantis incompletus. C7 u profilnoj projekciji nije prikazan. RTG THkičem u dva pravca: scoliosis sisinstroconvexa thoracalis discreta. Šta znače ove dijagnoze i da li one mogu prouzrokovati ove probleme koje on ima? Molim Vas za odgovor, jer on već počinje da se povlači, manje izlazi, sve ga to ometa. Jednom kada je išao da prošeta kaže da je počeo da se preznojava, da mu srce ubrzano lupa. I ja isto imam takve probleme sa vratnim delom kičme i znam da to nije nimalo prijatno. Ali, on se plaši jer mu se to prvi put dešava a i izraženije je.

Na vaše pitanje odgovara fizijatar DZ Dr Ristić - Medigroup:

Dr Mirjana Dejanović 19. 04. 2013. 17:42
Dr Mirjana Dejanović
Profil

Na RTG snimku vratne kičme Vašeg sina su uočene određene degenerativne promene na pršljenovima. Ukoliko ima tegobe i dalje, potrebno je da uradi MR vratne kičme, CDS krvnih sudova vrata i da se obavi pregled neurologa i fizijatra. Po obavljenim pregledima može se odrediti i detaljnija dijagnoza i preduzeti adekvatno lečenje koje će sigurno dovesti do poboljšanja tegoba. Na taj način će se izbeći i dodatni strah i panika koji dovode do raznih neurovegetativnih simptoma ( preznojavanje, lupanje srca itd.).
=======================
Sta znaci dijagnoza snimka vratne kicme: foramen arcualae atlantis? Postovana,
to nije dijagnoza vec redovni nalaz otvora kod prvog vratnog prsljena.
Pozdrav
========================
Značenje riječi DISKRETAN

Običan govor:
razborit, uviđavan; koji čuva tajnu; pažljiv, odmjeren, obziran u govoru; koji vodi računa o osjetljivosti drugoga; nenametljiv, umjeren, smotren, oprezan; profinjen, neupadljiv, koji se bučno ne ističe; jedva vidljiv, jedva čujan, suzdržan; prisan, intiman
(Bratoljub Klaić: Rječnih stranih riječi, Tuđice i posuđenice (priredio Željko Klaić), Nakladni zavod Matice Hrvatske: Zagreb 1990.)
Fizika, matematika, informatika:
odijeljen, odvojen, zaseban; pojedinačan (Miroslav Kiš: Informatički rječnik, Naklada Ljevak: Zagreb 2000.)

Views: 2834 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  June 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz