Tuesday
2024-04-23
6:07 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » August » 13 » Ostvarena cinjenica i proces
9:10 AM
Ostvarena cinjenica i proces
Marianna Mira Maukovich Kad osoba shvati da je spasenje ostvarena činjenica i proces koji je u toku onda nastupa radost i mir u duši radi siugurnosti spasenja kao što Isus u Pismu jasno uči kad kaže, "da znate da imaTE život večni..."

Prema spisima apostola Pavla spasenje
je u isto vreme i ostvarena činjenica („opravdavši se") i proces koji je u toku. Često govorimo ljudima da dođu Isusu takvi kakvi jesu, ali ja im uvek kažem: „Preračunajte koliko će vas to koštati, jer nećete ostati takvi, kakve vas je Bog zatekao. Onog trenutka kada poverujete u ono šta je Bog učinio u Isusu da bi vas spasao, to već ostvareno spasenje ulazi u vas kroz Svetog Duha, i postajete učesnik u večnom životu. I nikada više niste onaj stari."

Ovo je veoma važno. Zato je Pavle stavio neverovatan naglasak na oba događaja - i na Isusovu smrt i na vaskrsenje. Hristova smrt je sredstvo, kojim učestvujemo u Njegovom životu - i sve to verom postaje naše. Otvoreno govoreći, sve dok odbijamo da prihvatimo spasenje kao već ostvarenu činjenicu, biće nam uskraćena i prednost učestvovanja u spasenju kao tekućem procesu.

Stefane, ZATO ŠTO SE HRISTOV ŽIVOT DAJE SAMO ONIMA KOJI SHVATAJU I CENE ONO ŠTO JE BOG VEĆ OSTVARIO KROZ HRISTOVU SJMRT. Da li sada vidiš zašto je ovo tako velika izjava, tako moćna ideja?

Neki ljudi žele samo onaj deo spasenja, koji obezbeđuje Bog. Oni žele samo korist od Hristove smrti, i tu se zaustavljaju. Oni žele spasenje kao ostvarenu činjenicu, ali ne vide važnost spasenja kao tekućeg procesa. Ali ako želimo da u potpunosti iskusimo spasenje, moramo uzeti sve što ide u paketu. Biti spašen ne znači biti pasivan. Istina je da se spasenje zasniva na jednom dovršenom delu. Ali, kada zaista prihvatimo tu činjenicu, isti onaj Isusov život - kojim je živeo ovde na Zemlji - ulazi i u nas, i mi postajemo sve sličniji Hristu. Kao što sam već rekla, iz slave u slavu, iz vere u veru, iz pobede u pobedu.

Dakle, kad sretnemo ljude koji su postali hrišćani, a ipak nisu došli do pobede u svojim životima i nemaju iskustvo tog tekućeg procesa, šta odmah znamo? Znamo, da oni nisu shvatili ni ono što je već ostvareno. Jer upravo je nerazumevanje i neprihvatanje dela, koje je Isus ostvario na krstu, ono što onemogućava ljude da budu povezani sa životodavnim Čokotom.

Nerazumevanje dela koje je Isus ostvario na krstu, sprečava nas da u potpunosti razumemo spasenje. Zato je možda najbolja navika koju bi svako od nas mogao da razvije, da svakodnevno provedemo sat vremena u razmišljanju o krstu, posmatrajući šta je Isus ostvario na njemu u ljudskom telu. Pavle se najpre koncentriše na to već ostvareno delo spasenja - ono što je Isus postigao za nas na krstu. A zatim nam otvara vrata da razumemo i drugi deo spasenja - proces koji je u toku.

Ostvarena činjenica i proces koji je u toku. Spasenje obuhvata i jedno i drugo. Zašto? Zato što se oboje nalazi u jednom Čoveku - Isusu Hristu. A kada primimo Isusa, mi ne primamo samo ono što je On već učinio za nas, nego i ono što On nastavlja da čini u nama svojim pobedonosnim životom kroz Svetoga Duha.

Sagledajmo to iz drugog ugla: ne možemo da uživamo u daru Isusa kao našeg Spasitelja od greha - ako Ga takođe ne prihvatimo i kao svog Gospoda(ra). On je i jedno i drugo. Dakle, kada pozovemo Isusa u svoja srca i živote, mi ne primamo samo Njegovo oproštenje greha, već takođe i silu Njegovog vaskrslog života, da poslušamo Njegovu volju za nas.

Evanđelje je sasvim opravdano nazvano radosna vest!
Views: 640 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  August 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz