Tuesday
2024-03-19
11:58 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » September » 22 » Prenosenje sedmicnog principa
8:53 PM
Prenosenje sedmicnog principa
Irina Zahar Hinrichs Miloš Popadić Ne, ne smatram da je Isus preneo sedmični princip NI NA JEDAN DAN. Evo kako sam ja ispitivala pitanje subote:

Na jednoj strani hartije zapisala sam SVE stihove iz SZ koji su bili vezani za svetkovanje subote u SZ. Dakle, sve pretnje, sva
ona grmljenja Božija na tu temu, sve što je Bog nabrojao, a nabrojao je PUNO toga, uglavnom preteći za prekršaj subote.

Na drugoj strani hartije sam zapisala SVE stihove iz jevanđelja (i poslanica) vezanih za svetkovanje/kršenje subote (jer i Isus je bio optužen da je kršio subotu).

I onda sam ostala bez teksta... Šta se desilo? Na jednoj strani imamo Boga koji grmi i na najmanji prekršaj subote, a na drugoj strani imamo Isusa koji je tako "ravnodušan" po tom pitanju. Trebalo mi je vreme da skontam šta se u stvari promenilo. Bog? Božji zakon? Ne. Promenilo se nešto drugo.

Sve što je u SZ bilo vezano za subotu kao sedmični dan odmora, ukazivalo je na HRISTA. Počev od izbavljenja Izrailjaca iz ropstva egipatskog (oslobođenje iz TEŠKOG RADA u ropstvu egipatskom i davanje dana ODMORA u kome je RAD ZABRANJEN). Sve što je Bog branio u subotu bio je RAD ljudski. Jevreji su morali da drže bogosluženja i prinose žrtve SVAKOG DANA, a subotom su morali da poštuju ZABRANU RADA (osim bogosluženja, jedino je ono bilo dozvoljeno). Nigde Bog nije rekao da mora da se bogosluži SAMO subotom, naprotiv! Mora da se bogosluži SVAKI DAN!

A onda Isus izgovara stihove poput: DOĐITE K MENI SVI KOJI STE NATOVARENI I UMORNI (opet, asocijacija na težak rad) I JA ĆU VAS ODMORITI (interesantno, na izvornom jeziku tu stoji: I JA ĆU VAM DATI ŠABAT/U MENI ĆETE NAĆI ŠABAT). Šabat je POČINAK, zar ne? Od čega počinak? OD RADA, naravno. Od rada da svojim zaslugama steknemo spasenje. Sada imamo Hrista koji je radio za nas i nudi nam svoj ŠABAT.

Apostol Pavle je to maestralno objasnio u poslanici Jevrejima (poglavlje 4) rekao sledeće: Svako ko uđe u Božiji POČINAK takođe počiva od svog rada, kao što je Bog počinuo od Sbog rada. Hajde onda da se potrudimo da uđemo u taj počinak, da niko od nas ne bi pao u greh. Opet ta reč ŠABAT. U koga mi to treba da uđemo? U HRISTA!!! Sa Njim i u Njemu treba da budemo NEPRESTANO. Jednom da uđemo u Hrista i nikad više odatle da ne izađemo!

Dalje, ako je Isus ispunio SAV ZAKON (a pritom su ga optuživali da je kršio subotu), kako je onda ISPUNIO ČETVRTU ZAPOVEST? Veoma bitno pitanje. Tako što je ON SAM POSTAO TAJ ŠABAT, TAJ POČINAK U KOME JE LJUDIMA ZABRANJENO DA RADE NA SVOM SPASENJU JER ĆE GA TAKO IZGUBITI I BITI OSUĐENI NA SMRT. Nije Isus ukinuo četvrtu zapovest, On ju je ispunio.

Prvi hrišćani nisu svetkovali nedelju zato što je Hrist promenio dan odmora, jer ga NIJE promenio. Prvi hrišćani su svetkovali nedelju zato što je Hrist varskrao u nedelju i zato što se dan Pedesetnice (izlivanja Svetog Duha na apostole) desio u nedelju. Taj dan (Pedesetnica) smatra se rođendanom hrišćanske crkve. Zato su hrišćani svetkovali nedelju, kao dan Vaskrsenja i rođendan Crkve Hristove. Nikakve loše namere nije bilo u tome. Subotu su smatrali zastarelom jer je HRIST SUBOTA, i u Hristov počinak treba da uđemo, a ne u subotnji.

Zato i kažem: besmisleno je prepirati se oko subote i nedelje. Svakog dana treba bogoslužiti, i svakog dana treba imati POČINAK U HRISTU. To je Pavle hteo da kaže u Jevrejima poslanici, i zato je Hrist bio tako ravnodušan po pitanju subote kao dana odmora. Ne zato što je ukinut, već zato što je POČINAK U NJEMU, a ne više u DANU SEDMIČNOM (svejedno kom danu).
Views: 532 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz