Thursday
2024-03-28
12:53 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » January » 23 » Sabat sabaton
7:22 PM
Sabat sabaton
Iz skromnog znanja hebrejskog jezika koje sam stekao pohadjajuci kurs preko interneta i to samo alef nivo, primecujem da se u 2 Moj.16:23 koristi izraz: ''šabaton šabat'', a u 3 Moj.16:31 isti taj izraz, ali ovako: ''šabat šabaton''. Bilo bi korisno znati zasto se u 2 Moj. 16:23 koristi obrnuti izraz, a na svim drugim mestima gde se takva slozenica javlja se koristi onako kao u 3 Moj16:31.? Ovde treba reci da se u navedenom izrazu ni ispred prve ni ispred druge reci ne koristii nikakav clan, dakle imenice stoje bez clana na oba mesta koja sam naveo. Hebrejski jezik ima samo odredjeni clan ''ha'', neodredjeni clanovi u hebrejskom jeziku koliko je meni poznato ne postoje. Na osnovu toga bi se moglo zakljuciti da su upotrebljene imenice neodredjene, te da je pojam subotnjeg odmora do tog vremena bio nepoznat. Da li postoji u Bibliji upotreba imenice ''sabat'' sa odredjenim clanom kasnije u tekstu Staroga Zaveta? Naime, da li negde stoji ovako: ''hašabat''.? Da. Ako pogledamo razne engleske prevode koji imaju i odredjene i neodredjene clanove vidimo da su oni te izraze razlicito preveli, i sa clanovima, i bez clanova, a i mesovito. Zasto su oni tako ucinili? Ne znam, verovatno ih je kontekst na to naveo.

--------------

Sedmi dan kao ustanova je postojala i pre Sinaja. Covek zivi u vremenu i prostoru i njemu je odredjen vremenski ritam po kome ce se upravljati u svom postojanju. Medjutim, sedmi dan zaogrnut pojmom Sabata kao duhovnog spokoja u Hristu je po svemu sudeci bio nepoznat sve do Egzodusa 16.
----------------

Evo pogledajte ovde:
http://biblehub.com/interlinear/exodus/31-15.htm

To je sledece mesto posle 2 Moj.16:23 gde se izraz ''sabat sabaton'' pojavljuje. Inace se na sedam mesta javlja ta slozenica u Starom Zavetu. Ni tu nema odredjenog clana ni kod jedne ni kod truge reci, ali ima kod reci ''sedmi'' koja predhodi izrazu ''sabat sabaton'' sto potvrdjuje da je Sedmi dan kao ustanova bila poznata od ranije, naime od postanka sveta.
biblehub.com


Ista vam je i ovde:
http://biblehub.com/interlinear/exodus/35-2.htm
biblehub.com

----------------

Zasto nije navedeno ''i bi vece i bi jutro'', za sedmi dan u 1 Moj.2? Smatram da je to zato sto je taj dan trebao da bude proslavljan na dalje, a ne da ostane kao jednokratan poput drugih dana koji su se desili i u koje je Bog stvorio pojedine materijalne entitete i time su ostali zabelezeni za svu vecnost kao dani u kojima je to i to stvoreno. Medjutim, sedmi je imao namenu da se kasnije obogati jos nekim simbolima sto je i ucinjeno.
-------------
Oni nisu drzali Subotnji Sabat sve do davanja mane, ali su drzali Semi dan sto se vidi po pominjanjima semicnog ciklusa u 1 Moj. Sabat po luno solarnom kalendaru je u ritmu Sedmog dana iz Postanja kako su patrijarsi drzali, to je moje razumevanje toga pitanja. Ko se ne slaze sa tim neka takvu ideju zaobidje u sirokom luku, sta drugo da kazem. Ja imam argumente, pljuvacke za druge ljude nemam.
-------------

''eirēnē''. Covek moze da ne ima mir iako svetkuje Sabat. Jedno je duhovni mir u Isusu Hristu a drugo je fizicki odmor u sedmom danu. Novi Zavet jasno kaze da je narodu Bozijemu ostavljeno subotnje pocivanje. Ono je i simbol duhovnog pocivanja i konkretno fizicko pocivanje u ovome zivotu i na ovome svetu.
--------------

''Naš sabat je Hrist,i ne možemo izvrnuti rječBožiju da bi dobili tobož zapovjed koje nema u Novom Zavjetu(savezu).''

Kako Hristos moze da bude sabat? Sabat je odredjeno vreme, interval vremena, a vreme je stvoreno od strane Boga. Isus nije stvoren, on nije vreme nego Stvoritelj vremena u tome je ogromna razlika.



Views: 766 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  January 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz