Friday
2024-03-29
1:28 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » December » 13 » Sabat u Genezi
10:19 AM
Sabat u Genezi

Ivan Raveta Stratrovi "Vjerom doznajemo da je svijet stvoren Božjom riječju, tako da je vidljivo proizvedeno od nevidljivoga.“ (poslanica Hebrejima 11:3)
Biblijska nauka o stvaranju je ključna za kršćansku vjeru. Vjerovati da ovaj složeni svijet nije nastao slučajem, nego odlukom živog i punog ljubavi Stvoritelja, znači priznati također Njegovu moć da nas otkupi, da nam sudi, te da nas u konačnici obnovi u ono prvotno savršenstvo. Ova radosna vijest nam daje sigurnost da je naše porijeklo dobro, jer je ukorijenjeno u Bogu, od stvaranja do vječnosti. Ona nas uvjerava da, unatoč trenutnim nevoljama i besmislu, naš život ima značenje, vrijednost i nadu, jer proizlazi iz i kreće se prema slavnoj budućnosti u kojoj ćemo biti zajedno s našim Bogom.

Ako je sve bilo „veoma dobro“ (Postanak 1:31) u početku, isto tako će biti i na kraju. „Sve je stvoreno po Njemu i za Njega“ (Kološanima 1:16). Svakog od prvih šest dana stvaranja, Bog je učinio nešto što je imalo važne i trajne rezultate za svijet i čovječanstvo, pa očekujemo da Njegovo djelo sedmog dana također ima trajne rezultate za svijet koji je stvorio. Time što nam je dao subotu pri stvaranju svijeta, Bog nam je želio nešto reći. Pogledajmo dvije stvari koje nam je Bog rekao kroz subotu:

1. Subota je glasnik savršenosti i završenosti Božjeg prvotnog stvaranja. Struktura, kao i mnogi detalji izvještaja o stvaranju, bazirani su na broju sedam. Moguć je samo jedan razlog tome: u Bibliji broj 7 ima simboličko značenje dovršenosti, potpunosti i savršenstva. (Hebrejski SABB-znaci SEDAM 7)To znači da učestalo ponavljanje broja 7 u izvještaju o stvaranju, naglašava funkciju sedmog dana kao glasnika savršenosti i završenosti Božjeg prvotnog stvaranja. Dvaput u Postanku 2:2-3 imamo izraz „šabat“, što mnogi pogrešno prevode s „odmorio se“, jer taj hebrejski izraz ustvari znači „prestao je s radom“, ili „stao je“.

Dakle, Bog je prestao sa stvaranjem, da bi nam pokazao da je jako zadovoljan svime što je stvorio - nije bilo potrebno da nešto dotjeruje! Zanimljivo je da su u Postanku 2:1-3, četiri riječi najčešće spomenute: Bog, sedmi dan, posao, završio. Svaka od ovih riječi spominje se 3 puta, jer su one centralne za poruku cijelog odlomka, a ona glasi: Bog je u sedmi dan proglasio da je posao gotov, gotov, gotov!

2. Subota ima značenje pečata Božjeg vlasništva i autoriteta. U Deset zapovijedi, kao i u subotnjim i jubilejskim godinama (Levitski zakonik 25:23; Ponovljeni zakon 15:1-18), istaknuto je ovo značenje subote: vjernik je pozvan da se „sjeti“ da je „Bog u šest dana stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njemu“ (Izlazak 20:11; 31:17). DAKLE,SVETKOVATI SUBOTU ZNACI PRIZNATI BOGA ZA STVORITELJA I VLASNIKA SVEGA ZIVOTA I BOGATSTVA.

Budući da će Bog uvijek biti naš Stvoritelj i Održavatelj, osnovno značenje odmora u sedmi dan subotu, koji sadrži u sebi božansko-ljudski odnos je BEZVREMENSKO - ne može prestati vrijediti, dokle god ljudska bića žive na planetu zemlju,VJECNO

Views: 619 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz