Friday
2024-04-19
10:27 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » September » 7 » Sadukeji
4:58 PM
Sadukeji
Sadukeji nisu verovali u vaskrsenje, ali ajde da napisem sta ja znam u vezi te sekte:

Jevrejsko ime, Tsdoki, ukazuje njihovu tvrdnju da su oni sledbenici učenja Poglavara Svestenickog Tsadok, često spelovan kao Zadok, koji je pomazao kralja Solomona na pocetku Perioda Prvog Hrama.

Verovanja:

Sadukeji su sledili Jevrejsku Bibliju literalno. Nisu prihvatali Farisejsku nauku Oralne Tore po kojima se Pentateuch (5 knjige Tore) mogle objasniti i interpretirati. Primer ovog razlicitog prilaza je interpretacija zakona zaslužne kazne (lex talionis):

I ko rani bližnjeg svog, kako učini tako da mu bude: Ulom za ulom, oko za oko, zub za zub; kako ošteti telo čoveku, onako da mu se učini. (Leviticus 24:19-20)
Vecina Fariseja je shvatalo da ovo znaci da vrednost oka treba da plati zlocinac, a ne da se u stvari otkloni njegovo oko takodje. Sadukeji su to shvatali drugacije. Njihov pogled na zakon je bio literalan.

Postoje dokazi da je postojala unutarnja šizma medju onima koji su se zvali "Sadukeji" - pojedini su poricali Andjele, Duše, i Vaskrsenje - a neki su prihvatali ta učenja i kompletnu Jevrejsku Bibliju.

Po Talmudu, oni su tvrdili da sedam sedmica od prvog obrtnog snopa ("omer") do Shavuot (Pentekosta u Hriscanstvu) trebale su, u skladu sa Lev 23:15-16, biti brojane od "prvog dana posle Subote," i prema tome, Shavuot je trebao da se slavi uvek na prvi dan sedmice (Meg. Ta'an. i.; Men. 65a). U ovome su oni pratili literalno čitanje biblije sto dovodi do nekonekcije izmedju praznika prvina i Pashe, dok su Fariseji, povezivali praznik iz Exodijusa sa praznikom davanja Zakona, interpretirajuci "jutro posle Subote" koje po njima oznacava drugi dan Pashe.

Što se tiče rituala u Hramu u Jerusalimu:

    * Verovali su da dnevnu žrtvu paljenicu treba prineti prvo Svestenik o Njegovom trosku, po Farisejima ta žrtva je trebala biti snadbevana kao nacionalna žrtva o trosku Hrama sa plaćenim taksama.

    * Verovali su da žrtva jestiva pripada svestenicima; Fariseji su tvrdili da je to za oltar.

    * Insistirali su na poseban visoki stepen čistote u onima koji služe u pripremanju pepela crvene junice. Fariseji su se protivili takvom legalizmu.

  
Views: 613 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz