Thursday
2018-10-18
7:43 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 37

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2018 » September » 24 » Subota u množini i jednini
12:31 PM
Subota u množini i jednini

Pozdrav Slavko, kako ide? Da li znaš kako adventizam tumači ovo:

U Evanđeljima se termin ''šabat'' koristi u dva oblika. Naime, u obliku množine i u obliku jednine. Zašto se oba oblika i jednina i množina upotrebljavaju da označe isti pojam, sedmičnu subotu? Evo dva primera koja to pokazuju:

Matej 28,1 A po večeru subotnom na osvitak prvoga dana nedjelje dođe Marija Magdalina i druga Marija da ogledaju grob.

https://biblehub.com/interlinear/matthew/28-1.htm

Tu je u množini!

Jovan 9,14 A bješe subota kad načini Isus kao i otvori mu oči.

https://biblehub.com/interlinear/john/9-14.htm

Tu je u jednini!
++++++++++++++++++
Pozdrav Milose. Eto, hvala Bogu dobro je. Kako ide kod tebe?Sto se tice ovog pitanja to je vise lengvistika nego neko adventisticko tumacenje.U Novom zavetu, za subotu se koriste dve reci, sabaton i sabata.
++++++++++++++
Pozdrav Slavko. Dobro sam. Ide nekako.
+++++++++++++++++++
Sabata dolazi od aramejskog i moze da bude i mnozina i jednina dok je sabaton uvek u jednini.tako da u Matej 28:1 dolazi od "Sabbata" a u Jovan 9:14 dolazi od "sabbaton"Prema tome, mnozina u Matje 28 je OK jer dolazi od sabbata. Medjutim, uvek postoji kontekst da nam kaze da li se radi o sedmici ili sedmom danu. Pa tako, u 28:1 imamo "prvi dan" sto znaci da nakon sedmog dana dolazi prvi dan. Ddakle, taj prvi izraz je sedmicna subota dok drugi se odnosi na sedmicu jer se radi o "prvom danu sedmice".
+++++++++++++++++
Ok, razumem. No ja sam izveo neki zaključak da je to zato što recimo u Mateju 28:1 postoji velika šansa da se radi o dva praznika u istom danu jer se sedmična subota poklopila sa Pashom pa je iz tog razloga stavljena množina. Isto i u stihu u vezi posta gde onaj farisej kaže da posti dvaput u suboti to jest dvaput nedeljno takože stoji množina jer je u pitanju skup od više dan, sedmica dana.
++++++++++++++
Vrlo moguce je da je zbog toga izbarana rec sabbata umesto sabbaton. Morali bi da preupitamo Mateja jednog dana zasto je izabrao tu rec. :)
++++++++++++++
Opet, vidimo da Luka u 23 glavi zadnjih par stihova, koristi Sabbaton za subotu. Zasto on nije koristio Sabbata? Postoje ponekada mnogo pitanja za koje nema odgovora. Ili ims odgovora ali ih jos nismo dobili. :)
+++++++++++++++++
Da, ima tih nekih zagonetnih stvari u Pismu. Valjda ćemo nekada znati.Sad se mučimo, onda ćemo lepo videti kao što jeste.Možda je to zato što je Evanželje po Luci namenjeno drugoj publici ili je to neki prepisivač kome stvar nije bila baš najasnija izmenio ili bolje reći ''ispravio.'' :)
++++++++++++++++++
Imam jednu dobru knjigu od adventistickog autora Ron du Preez koja se zove Jduging the Sabbath. On tu obradjuje pitanje Kolosanmia 2:16. Ali bez obzira da li se neko slaze sa njegovim zakljuckom u vezi tog teksta, on je napravio izvrsnu analizu svih upotreba reci sutoba (ili sedmica) u Novom zavetu i na koj nacin mozemo da znamo da li se radi o jednom i drugom i zasto u Kolosanima on misli da znaci ceremonijalna subota na osnovu analize svih mestta gde se sabbaton ili sabbata spominju. Dobar je izvor informacija.
+++++++++++++++++
Da, mislim da je imam negde na fleškici.

Views: 7 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2018
    Free website builderuCoz