Saturday
2024-04-20
0:42 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2014 » February » 12 » SUBOTOM I BOG RADI...
8:16 PM
SUBOTOM I BOG RADI...
SUBOTOM I BOG RADI...

Čitajmo jevanđelje po Jovanu, 5. glava.

Događaji su ovako tekli: Isus dolazi u banju Vitezdu i isceljuje uzetoga / paralitika / paraplegičara (kako god se to nekada zvalo). U svakom slučaju, radi se o osobi koja je potpuno nepokretna od vrata naniže. Isus isceljuje tog čoveka i NAREĐUJE MU DA PONESE SVOJ ODAR.

A da ne bude dileme oko toga da li je "nošenje odra" rad koji krši suboti ili nije, Biblija priča dalje šta se dešavalo: Okupljeni Jevreji odmah krenuše da kritikuju oduzetoga što krši subotu (noseći odar). Oduzeti im odgovara: Onaj koji me je iscelio, taj mi je rekao da ponesem svoj odar i idem.

Kada su najzad Jevreji saznali ko je taj Iscelitelj, opkoliše Isusa u nameri da Ga ubiju (jer krši subotu). I sad očekujemo da Isus kaže: "Ali to nije baš neki težak rad, taj čovek je samo poneo običnu asuru sa sobom" (kažem: asuru, jer ima ljudi koji tvrde da je oduzeti ležao na asuri, a ne na odru, te da njegov teret nije bio težak).

Međutim, Isus NE PORIČE da je oduzeti RADIO (nosio teret). Kada su ga Jevreji opkolili, umesto da se brani rečima da nositi odar nije teret koji krši subotu, Isus odgovara:

"MOJ OTAC RADI SVE DO SADA, PA RADIM I JA!"

Isus je ovo izrekao u SUBOTU. Ako je subota počinak Gospodnji, kako to da GOSPOD RADI U SUBOTU? KAKO TO DA ISUS RADI U SUBOTU (i to otvoreno i eksplicitno priznaje)? Zašto Isus ne nalazi objašnjenje za "nošenje odra"? Zašto Isus ne reformiše zakon o suboti, kao što je svaku drugu zapovest reformisao ("Čulu ste da je kazano... ali Ja vam kažem"). Ne, umesto da reformiše subotnju zapovest i da kaže, na primer: Pa nošenje LAKŠEG tereta nije kršenje subote, umesto tako nešto da kaže, On kaže: MOJ OTAC RADI SVE DO SAD, PA RADIM I JA.

Kako može Bog i da radi i da ne radi u isto vreme? Ako Isus kaže da Otac radi u subotu, i da ON (Isus) radi u subotu, i ako ne pokušava da reformiše zapovest o suboti, ako naređuje oduzetome da PRED SVIMA RIZIKUJE ŽIVOT I PONESE TERET U SRED JEVREJSKE SUBOTE, zašto onda neki smatraju da hrišćani po uzoru na HRISTA treba da ne rade subotom? Pa Isus je radio subotom, naređivao ljudima da rade (nose teret) subotom, rizikujući da budu kamenovani od strane Jevreja, Isus je čak rekao da i OTAC radi subotom. Kako onda PO UZORU NA ISUSA da svetkujemo jevrejsku subotu, kada ju je On KRŠIO (i naređivao drugima da je krše)?
Views: 656 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  February 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz