Friday
2024-04-19
9:46 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » March » 26 » Sud
5:46 PM
Sud
Sud

Na sudovima ljudi obično traže pravdu na ovom svetu, zar ne?
Postoje građanske parnice između pojedinaca, korporacija, postoje brakorazvodne parnice, krivični sud. Slika sudskog procesa će mi poslužiti kao ilustracija onoga o čemu želim da prodiskutujem ovde.

Kao što svi znamo, kod parničnih postupaka imamo optuženog, imamo policiju koja ga dovodi na sud, imamo tužioca, odbranu, porotu, i ništa manje važnog - sudiju. Optuženi ima pravo i privilegiju da bude smatran nevinim dok se ne dokaže suprotno. Teret dokaza je na tužiocu - da dokaže poroti krivicu optuženog „bez osnovane sumnje". Ako porota nije ubeđena u skladu sa dokazima, oni proglašavaju optuženog nevinim. Slična procedura bi trebalo da se prođe i sa istinom, zar ne? Zar svaki odgovorni hrišćanin ne bi trebalo da ima istinu koja stoji van svake osnovane sumnje, i zar Bog nije imao nameru da mi imamo baš takvu istinu?

Teret dokaza je u ovom slučaju na Hrišćanskoj adventističkoj crkvi. Na njima je da pokažu da je sve što je EGW napisala od Boga. Ovde delimično tačno/netačno nije prihvatljivo. Ili se ona poklapa sa biblijskim pravilima procenjivanja ko je pravi prorok, ili ne. Ja ću pokazati da se E. G. Vajt ne poklapa sa biblijskim merilom proroka, i vesnika Božjeg (to je funkcija koju je EGW izmislila i pripisala sebi kako u početku nebi morala prolaziti kroz biblijski test proroka.

Pitam ja vas, da li ima razlike između proroka i glasnika Božjeg. I jedan i drugi se smatraju prenosiocima poruka od Boga u ovom ili onom obliku, tako da se postavlja pitanje zašto je ona isprva bila samo glasnik, a kasnije biva unapređena u proroka? Šta je ona bila u Božjim očima? Da li Bog pravi razliku između proroka i glasnika i ako pravi, koja bi bila razlika u pogledu njihovih karaktera, koji bi bio „bolji". Da li je jedan vredniji od drugog u Božjim očima? Kada uzimamo dokaze u obzir, moramo biti pošteni prema sebi. Ovo nije tabla na kojoj se računa ko daje više glasova, gde se istina licitira. Moramo pokušati da razumemo Boga i svrhu njegove poruke. Da li bi i jedan prorok/glasnik Božji koji nosi direktnu poruku od Boga imao taj luksuz da deset puta pogreši, možda i sto puta, ili, šta vi mislite, kako to funkcionišu lažni proroci? Da li nam svi oni govore laži, ili je to mešavina istine i laži. Čini se da bi vuci u jagnjećoj koži bili dovoljan odgovor na ovo pitanje.

Dokaz ili istina u poruci od Boga mora biti čista i lišena i najmanje trunke laži. Jedna laž može sadržati mnoge istine, tako da se na sudu ne dozvoljava ni jedan dokaz koji može biti sumnjive prirode. Ako ovozemaljski sudovi ne prihvataju sumnjive dokaze, otkud nama pravo da prihvatamo navodne poruke od Boga koje su netačne ili delimično tačne?

Vilijem Miler i Elen Vajt

Kada je Elen Vajt sa nežnošću pisala o „Ocu Mileru", verovala je da je on moderni Jovan Krstitelj. Sasvim je razumljivo ona je sebe poredila sa biblijskim prorocima zašto Milera ne bi poredila sa Jovanom Krstiteljem. Ako je on bio nalik Jovanu Krstitelju u očima Elen Vajt, onda je sve moguće. Da li je moguće da se od nas očekuje da verujemo u ono što je ona govorila??

„ Kao što je Jovan Krstitelj najavljivao dolazak Isusa Hrisa, i pripremao put za Njegov povratak, tako je radio i Vilijam Miler. Oni koji su mu se pridružili objavljivali su dolazak Sina Božjeg", rekla je ona.

Gospođa Vajt, u svojoj legendarnoj knjizi „Velika borba", stavlja Milera uz velike protestantske reformatore, kao što su Luter i Viklif. U toj knjizi ona posvećuje celo poglavlje „američkom reformatoru". Ona poredi Milerov poziv da se propovedaju njegove teorije o datumu Hristovog povratka, sa Božjim pozivom proroka Jelisija:

„Kao što je Jelisije bio pozvan dok je čuvao volove u polju, da uzme teret proročke službe, tako je Vilijem Miler pozvan da ostavi svoj plug i otovori ljudima riznice tajni carstva Božjeg."

A, koje je to „tajne" Miler imao za narod?
Da će se Hrist vratiti 1843.godine.
„Godine 1818. on je došao do svetog uverenja da će se za oko 25 godina Hrist pojaviti da otkupi svoj narod."
Elen Vajt je jasna kada kaže da je Miler pozvan da propoveda poruku koja je bila netačna - poruku koja će učiniti da oni koji u to veruju dožive veliko razočaranje kada Isus ne uspe da se vrati onda kada je planirano.

Znajući sve ovo o Vilijemu Mileru, i da je odredio pogrešne datume Hristovog povratka, znajući da su ti datumi bili primarni u njegovim obraćanjima narodu, iako je bio iskren, uspeo je da zavede hiljade ljudi. Da li on zaista zaslužuje da stoji rame uz rame sa divovima hrišćanske vere? Da li je on zaista bio veliki reformator?
Views: 570 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  March 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz