Thursday
2024-04-25
5:10 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » March » 29 » Teorija o „zatvorenim vratima“ (prestanku vremena milosti 1844 g.)
4:35 PM
Teorija o „zatvorenim vratima“ (prestanku vremena milosti 1844 g.)
Teorija o „zatvorenim vratima" (prestanku vremena milosti 1844 g.)

Ovaj pojam potiče od Džozefa Tarnera, iz Mejna, i nekolicine drugih iz drugih mesta, koji su istovremeno tvrdili da ih je sam Sveti Duh nadahnuo o „desetom danu sedmog meseca."

Uskoro je tu ideju ubacio u teoriju, koju su on i drugi počeli da objavljuju među adventistima.
Zaista je bila prihvaćena, i uskoro potvrđena vizijama Elen G. Harmon, koja je putovala iz mesta u mesto, gde je bila čudno iscrpljena u telu i duhu, i obično govorila po skupovima dok nije bila potpuno iscrpljena i padala na pod, osim ako je ne bi uhvatio neko ko sedi blizu (sećamo se kako su je dva puta hvatali da ne bi pala). Često je ostajala u stanju posednutosti, i kasnije, možda ne sve do sledećeg sastanka, povezivala bi čuda za koja bi tvrdila da su joj pokazana u duhu (ovo su kasnije nazvali „vizijama"), a među njima je bila jedna u kojoj je videla Hrista na nebu kako je prestao da posreduje, napustio presto milosti, izašao iz „svetinje nad svetinjama", i formirao svoje carstvo sačinjeno od svetih, uključujući i one koji su se čvrsto držali svog iskustva iz pokreta 1844.

Ona je isto tako tvrdila da je videla da oni koji odustaju od tog iskustva, i nazivaju ga greškom, imaju izbrisana svoja imena iz knjige života, i naziva ih „ludim devojkama". Neki su toliko verovali njenim „vizijama" da su bili jako uznemirani, skoro očajni, kada je izjavila da su njihova imena „izbrisana iz knjige života".

Svesni smo da je kako tada tako i sada poricano da je gore imenovana žena ikada zastupala ovakve stavove, ali postoji pravi zapis na nebu. Spremni smo da priznamo, kao i mnogi od nas iz Nove Engleske, da znamo činjenice kada i kako su oni izbrisani. Kasnije vizije koje su kontradiktorne ovima, služe tome da se zataška da su one ikada postojale, iako one pod znak pitanja stavljaju pouzdanost i jedne i druge vizije.

U dodatku „teorije o zatvorenim vratima", neki su zauzeli ekstravagantne i fanatične stavove. Neki su imali vizije, i slično, a drugi snove. Pranje nogu, i sveti celiv su držali kao naloge jevanđelja. Rad je velika većina smatrala velikim grehom, i preovladale su razne hipnotičke i fanatične navike, koje su postale predmet skandala.
Views: 646 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  March 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz