Friday
2024-04-19
5:52 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2018 » November » 11 » Vino u Pismu
12:12 PM
Vino u Pismu

Kako Hebreji nisu imali tzv. 'stoper' alkoholnog vrenja, koji se danas koristi da se zaustavi daljnje vrenje vina prema octu, vino je bilo prirodno nakon cjeđenja mošta. Kvaliteta vina od mladog vina do starog vina ovisi o temperaturi čuvanja i brzini vrenja.
Isus je mogao stvoriti mlado vino i staro vino. Kako se u vinu smanjuje šećer, a povećava alkohol, vino postaje 'starije'.
Ima jedna Isusova poslovica: 'Što je vino starije, ono je bolje!'
Vrijedi li ta poslovica i danas?


Pokušat ću objasniti malo opasniju verziju vina.
'Ne pij vino kada zaiskri...'
Kada to vina iske? I što to znači?

Kako se u vinu događa fermentacija, oslobađa se CO2 i taj plin može biti otopljen u vinu. Kombinacija takvog alkoholnog vina i CO2 stvara mjehuriće plina koji liče na iskre. Na površini vina nastaje pjena. Takvo vino udara mnogo jače od običnog. To su šampanjci i slični pjenušci.
O tome vam Biblija govori, kada vino 'zaiskri'... Ujeda kao zmija...


A postoji i 'smrtonosno' vino...
Grožđe koje se zove 'fragula' (izabela) u mom kraju, ima šećer koji nije iste vrste kao neka druga grožđa. Ima dosta tvrdu koru i ugodan okus kada se jede kao grožđe. Ako se od 'fragule' napravi vino, ne nastane normala
n alkohol (etanol) već metilni alkohol (metanol). Takav alkohol rastura mozak i od tog je grožđa u vinarijama zakonom zabranjeno raditi vino.
Ako od takvog grožđa (crne boje) radite grožđani sok, te ga pijete, u ljetnjim temperaturama ono fermentira kao i svaki drugi sok u vašim crijevima sa istim efektom. Zato oprez...


Svako vino sadrži:
1. metanol
2. etanol

3. propanol, butanol
---
Najviše ima etanola u vinu i čovjek ima encim alkoholne dehidrogenaze za njegovu razgradnju. Kada bi vino bilo samo sa 2. etanolom u manjim količinama ne bi radilo nikakvu štetu u organizmu.
Ali, svako vino ima 1. i 2. u sebi. Metanol je opasan i do 150 mg/l je dopušten. Problem su broj 3. koje samo jetra može razgraditi, a tog dijela ima više ako se vino radi u toplijim uvjetima. Broj 1 i 3 izazivaju nakon otrežnjenja glavobolje.


I da konačno dodamo i amine i sumporni dioksid (vinobran).
Amini nastaju također kod proizvodnje vina na visokim temperaturama. Oni se mogu smanjiti procesom koji se zove bistrenje. Zato mutnija vina su opasnija od bistrih. A da bi se na kraju izrade v
ina zaustavilo daljnje vrenje koristi se vinobran (sumporni dioksid). U razumnim količinama je dovoljno neškodljiv, ali neki neuki vinari ga dodaju previše.
Ne pročišćeni amini i sumporni dioksid mogu izazvati oštećenja jetre, kao i gornja grupa 3 alkohola.
Kada sam bio djete nisam razumio zašto je moj stric govorio da neće piti kupljeno vino i zašto od njegovog nikada nikoga nije boljela glava, a od kupljenih ljudima se mozak kao raspada od boli.
Sada ga razumijem malo bolje...


A još jednu 'tajnu' vam mogu otkriti, koja je meni interesantna.
Kod trovanja metanolom (recimo kada popijete antifriz koji ga ima u sebi), protuotrov je etanol. I još malo sode bikarbone u kombinaciji poboljšava učinak.
Zato kada se vino pije u kome j
e metanol, ne izaziva smrt već samo glavobolje, jer se u vinu nalazi i etanol.
Kada bi bilo vino grožđani sok, bez etanola, ali da ima otrovnog metanola, ono je opasnije od onoga koji sadrži etanol.
Tajna savršenog vina bi bila: samo etanol i mala količina da prirodni enzim koji čovjek posjeduje je dovoljan da ga razgradi.
Zato je Pavle rekao Timoteju: 'Pij malo vina želuca radi!'
Jer i svaka prehrana sadrži šećere koji u crijevima fermentiraju.
A tada vam u crijevima nastaje i metilni alkohol.
Malo protuotrova (etanola) vam može pomoći...


Secam se da sam se jednom prilikom napio od mladog vina, a bio sam sam kod kuće. I dođe jedna beograđanka cija mama je stanovala preko puta. Poznajemo se od mladih dana pa je došla da vidi kako sam i sećam se da me je tada jako upitno gledala jer mi se jezik veoma razvezao a zna me od ranije da sam prilično introvertan i ćutljiv. Dakle, moze se i od mladog vina napiti i te kako.

Svako vino može biti štetno i ne mora biti štetno. Sve ovisi kako je proizvedeno. Jer u njemu su štetne molekule alkohola koji nije etanol. Za etanol (kojeg je najviše) u organizmu postoje enzimi koji ga razgrade u manjim količinama. Problem je ako ima više etanola od enzima. Onda se čovjek napije.
A molekule metanola kojeg treba biti u najmanjim količinama ipak ima. Srećom, za njih je protuotrov sam etanol. Veće molekule alkohola (butanol) imaju također štetan utjecaj. Njih se eliminira bistrenjem. Zato nemojte piti mutna vina.
Hebreji imaju riječi TIROŠ za mošt (koji može biti sa blagim alkoholom i svakim danom ga je sve više). To je mlado vino. A JAJIN je pravo vino koje nastaje kada prestaje vrenje.
Između je područje kada se vino ne pije, jer 'iskri', a iskrenje je stvaranje CO2 mjehurića. Uz CO2 alkohol lakše i brže opija.


Neke su sorte grožđa opasne jer stvaraju previše metanola (Fragula, ili Izabela grožđe i neki hibridi sa tvrdim korama). Metanol zatupljuje, uništava mozak i izaziva sljepilo.

Ne postoji minimalna količina alkoholnog vina koja nije štetna za stomak. Zbog lekovitog sastojka resveratrola neprevrelo vino (sok od grožđa) jeste dobar za srce i protiv bakterija želuca, ali ako je u pitanju klasično alkoholno vino, ono je loše za sluzokožu želuca i izaziva povećanu sklonost ka raku želucima i u minimalnim količinama. Razlog je transformacija etanola u kancerogeni acetaldehid, a izvor je ozbiljna studija Francuskog nacionalnog instituta za rak (INCA). Studija otkriva da ispijanje jedne čaše alkohola dnevno (ili sedam nedeljno, odjednom, svejedno) povećava rizik od oboljenja raka različitih delova tela, od 9 do 168 odsto. Najizloženiji opasnosti su ždrelo, grkljan i usta (168 odsto), a slede jednjak (28), grudi (10) i debelo crevo (9). Pod jednom čašom alkohola se, pritom, podrazumeva bilo koje alkoholno piće, po principu na osnovu kojeg 10 grama čistog etanola sadrži čaša od 10 centilitara vina, 25 cl piva ili 3 cl „žestine“. Dakle, lek za stomak može biti samo sok od grožđa zbog resveratrola, a nikako alkoholno vino.

U Svetom pismu pojam vina se odnosi na svaki sok od grožđa, bilo fermentisan (staro vino), bilo nefermentisan u alkohol (neprevreli sok od grožđa). Na primer, u ovom stihu vidimo kako se za sok od grožđa koristi pojam vina pa se govori da je blagoslov u tome da se ono ne pokvari (ne pretvori u alkohol): "Kao kad ko nadje vina u grozdu, pa rece: ne kvari ga jer je blagoslov u njemu ..." (Isaija 65,8) Nefermentisan sok od grožđa se tu naziva pojmom vina, ali se podrazumeva da će se vremenom fermentisani i pretvoriti u alkoholno vino. Zato je kum pohvalio vino na svadbi rečima da se inače "najprije dobro vino iznosi, a kad se opiju onda rđavije". Zato se novo vino (neprevrelo) stavljalo u "nove mehove" a ne stare (Matej 9,17), jer su stari mehovi od već fermentisanog vina sadržavali gljive kvasca koje bi fermentisale novo vino. Iz pomenutog primera je jasno da je Isus na svadbi učinio čudo tako što je vodu pretvorio u nefermentisano "dobro" vino.

Ja smatram da je vino koje je očišćeno od metanola i očišćeno od većih molekula nego što je molekula etanola, bezazleno za upotrebu u manjim količinama (recimo jedna čaša za ručak). Jer organizam ima enzime za razgradnju etanola, a za ostale molekule n
ema. Zato od dobrog vina i kada se napiješ, nakon toga glava ne boli, a loše vino izaziva glavobolje.
Čak je Pavlova 'malo vina želuca radi' mudrost koja može sačuvati od bolesti, jer metanol nastaje i od obične hrane u crijevima, a bez etanola kao protuotrova on radi svoje.


Koliko je meni poznato samo TIROŠ (mošt), ili 'mlado vino' može biti bezalkoholno. Svaki je JAJIN alkoholno vino.
TIROŠ je mošt do fermentacije, a JAJIN je vino nakon završetka fermentacije. Dok je u vinu CO2 (mjehurići) ne pije se, jer 'iskri' i ujeda kao zmija.

Borise, ima vise primena reci ''tiros''. Evo ovde na primer se ne odnosi bukvalno na sok u grozdju nego na mlado vino, na sok koji je iscedjen iz grozdja:


Postanak 27,28 Neka ti Bog daje rosu s neba i rodnost zemlje: izobilje žita i mladoga vina.

Nemojte stvarati zbunjozu...

TIROŠ je sok unutar grožđa, ili svježe iscjeđen sok, sve dok ne počne fermentirati. A onda se više ne pije, dok ne nastane JAJIN, koje je pravo vino (oko 12% alkohola).
Postoje i jača pića sa više posto alkohola. Ona nisu vino (JAJIN) već ŠEKER.

Kada završi fermentacija i nastane JAJIN (vino), onda ide proces bistrenja. Čim je duži taj proces bistrenja, manje će biti štetnih tvari koje izazivaju glavobolje. Zato je Isus i rekao da je starije vino bolje vino.

TIROŠ jeste sok u grožđu, ali i iscjeđen sok. I biti će TIROŠ sve dok ne počne fermentacija (iskrenje). Tada se TIROŠ prestaje piti.

A od TIROŠA se čovjek može napiti, kao i od JAJIN-a (koji je vino nakon fermentacije. Žestoka pića nisu vino, već žestoka pića i ona se zovu ŠEKAR.


A u Hošea 4:11 imaš i TIROŠ i JAJIN koji ti mogu preuzeti srce.

Evo Borise neoborivog dokaza:


Brojevi 18,12 Najbolje od novoga ulja i najbolje od novoga vina i žita - prvine koje se prinose Jahvi - predajem tebi.

neoborivog dokaza za šta?

Izlazak 29,40 Prinesi s prvim janjetom jednu desetinu efe bijeloga brašna zamiješena u četvrtini hina istupanog ulja i žrtvu ljevanicu od četvrtine hina vina.

=======
Tu se koristi JAJIN.

''neoborivog dokaza za šta?''


Pa to da je TIROS termin koji se koristio i za sok u grozdu ali i za iscedjeni sok iz grozda.


Tiros je vino u grozdu koji još nije ubran jajin je koristio Melkisedek

Post 14:18


18 Tada Melkisedek, kralj Šalema, iznese kruh i vino; a on bijaše svećenik Boga Svevišnjega.


Svestenici su uzimali od naroda i mlado vino i staro vino to jest i Tiros i Jajin.

Tiros se negde upotrebljava da oznaci grozdje a negde da oznaci sok iz grozdja. To je karakteristika Jevrejskog jezika gde jedna rec moze da ima i do 77 znacenja, tako tvrde rabini.

Evo ovde se vidi da su uzimali Borise:


Brojevi 18,12 Najbolje od novoga ulja i najbolje od novoga vina i žita - prvine koje se prinose Jahvi - predajem tebi.

TIROŠ je i sok u grožđu i iscjeđeni sok. Ta ja ga svake godine pijem. I sada ga imam zamrznutog u zamrzivaču. Ne želim ga prokuhavati jer ne želim uništiti vitamine u njemu.

''Блуд, вино и шира помућују разум''

(Осија 4:11, превод НС)

Eto u Osiji imas oba termina i TIROS i JAJIN.


bok govori šta će se desiti u budućnosti zato što su ga ostavili i otišli za drugim bogovima

Hos 4:10-12


10 I jest će, ali se neće nasititi; bludničit će, ali se neće množiti — jer su prestali držati se Gospoda.
11 Bludničenje i vino i mošt zarobljuju srce.
12 Puk moj ispituje svoje drvo, i njegov mu štap objavljuje; jer zavede ih duh bludničenja, i bludu se odaše odstupivši od Boga svojega.

Trebaš brate da razumiješ kontekst to nije riječ o vino već je riječ da su ostavili Boga i otišli za drugim bogovima


Brate Borise, ja nastojim pre svega da razumem onako kako pise, pa ako je to metafora ili preneseno znacenje onda stavim prst na celo pa razmislim.

brate dragi da bi razumio kontekst neke glave ili stiha trebaš da pročitaš malo okolo toga da vidiš o čemu se radi a ne samo da uzmeš stih šta ti je neko dao i uzmeš zdravo za gotovo kontekst govori o čemu se radi mnogi uzimaju samo stih i tumače to nije dobro

Brate Borise, niko meni nije nista dao, sam uzimam iz Pisma sto mi treba.


JAJIN je riječ za vino koje može opiti čovjeka (Hošea 4:11). Čak je i TIROŠ sok-vino koji može opiti (ima manje alkohola). A ŠEKER je žestoko piće. Ono se radi od vrlo slatkih voća.
Bojim se da ove rasprave nemaju smisla, kao i rasprave da li je križ ili stup. Kada neki zapnu za stup, uzalud im pričaš.
Tako je i sa ovim...

Vas moderne kršćane, pravi Hebreji ne bi razumjeli...


Postoji još i HEMER (pjeneće vino), ASIS (slatko vino), HOMEC (ocat od vina), ŠEMAR (talog od vina), SOBE (liker), MAMSAK (mješano vino i voda sa začinima), MEZEG (mješavina vina).

Prorok Danijel je odbio vina i mesa kada je došao u ropstvo na kraljev dvor. Ali kasnije je koristio. Kada je žalovao jednom prilikom, tri tjedna se uzdržavao od vina i mesa:
---
Daniel 10,2 U te dane ja, Daniel, žalovao sam tri sedmice:

Daniel 10,3 nisam jeo tečnih jela; meso ni vino (JAJIN) nije ulazilo u moja usta i nisam se mazao uljem dok ne prođoše te tri sedmice.


''Trebaš brate da razumiješ kontekst to nije riječ o vino već je riječ da su ostavili Boga i otišli za drugim bogovima''

Brate Borise ti muljas stvari. Ko je tvrdio da se tu radi o vinu. Ja? Mi smo pricali o znacenjima pojedinih termina iz Pisma, konkretno o jajinu i tirosu a ti sad nesto spekulises, to je nemoralno i zaudara.


Kada si osetio da si pritisnut i da nemas gde onda kao neko ne razume kontekst. Providno je to.

Borise kada bi te culi adventisti oni bi se tri puta prekrstili.

Brate dragi Adventisti se ne Krste

Znam zato i kazem.

Hajde da vam opišem kako se vino radilo u ona stara vremena...
U kamenitim područjima rasli su vinogradi. Gotovo u svakom je bilo na nekoj padini isklesano u kamenu kao neka kutija gdje se stavljalo grožđe. To se grožđe na tom kamenu gazilo i sok je tekao u veći ćup koji se nalazio ispod. Nakon što se ćup napunio, puštalo se oko tjedan dana da fermentira. Balončići su bućkali i vino se stvaralo. Kada oko tjedan dana prestane bućkanje (kuhanje) vino se sprema u manje ćupove i takvo se čuva za upotrebu.

Da bi se vino dobiveno nakon fermentacije prinjelo kao žrtva u hramu (prvine), trebalo je odstajati oko 40 dana i onda se filtrirano pretakalo u manje posude i bilo je spremno za žrtvu i za upotrebu.

---
Ponovimo nazive:

1. TIROŠ = sok nakon prešanja (minimum alkohola)
2. JAJIN = vino nakon vrenja (postoji mogućnost da je ublaženo mješanjem vode)
3. ŠEKAR = neublaženi JAJIN (moguće uz dodavanje meda radi jačeg alkohola)
---
Maksimalni postotak alkohola u ono doba je bio do 15% jer tu negdje prestaje vrenje zbog konzervacije alkoholom).
Nisu bile poznate destilacije za neka jača pića.
Današnja vina se kreću oko 12%...


Nije JAJIN bezalkoholno piće. Jajin je pravo vino nakon fermentacije. TIROŠ je vino prije fermentacije.
Fermentacija započinje kada se iscjedi sok. Gljivice se nalaze na kori grožđa. Proces kreće ODMAH! A moguće da već i u grožđu ima mala količina alkohola. Sve dok se fermentacija ne završi, traje TIROŠ (ali najčešće je uz minimum alkohola).
Jako piće je vrlo jako vino i ono se naziva ŠEKAR.


Zato što i jeste TIROŠ u grozdu, a kada ga iscjediš postaje TIROŠ izvan grožđa i biti će TIROŠ neko vrijeme, ali kako stari postaje sa većom količinom alkohola. Kada fermentacija završi (oko tjedan dana) počinje period mirovanja i nakon 40 dana se prinosi kao prvina na žrtvu. Tek onda se JAJIN može piti i koristiti. Ali na vrh tog vina stavlja se maslinovo ulje da se spriječi dodir sa zrakom, jer bi za nekoliko dana imali ocat a ne vino.

A iz čega ja to dokazujem? Iz Kurana? Svaki tvoj tekst koji si dao sam objasnio i pročitao na hebrejskom. Poznajem sve procese proizvodnje vina u ta stara vremena. Ne vidim što se ima dokazivati nešto, kada ti osnovne pojmove ne razumiješ ispravno. Uza
lud bi bilo da ti i hebrejsku enciklopediju citiram. Jer kada netko u neku dogmu povjeruje, nema tu više pomoći. Tu može samo molitva riješiti problem.
A ja ću samo Isusa citirati:
"Staro je vino bolje od novoga!" (Isus)


Riječ TIROŠ znači otprilike ovako:
'U malim količinama postaješ glava (vođa), a u većim količinama siromašan.'

Hošea 4:11 jasno govori da ti i TIROŠ (mlado vino) i JAJIN (vino) mogu preuzeti srce. Hošea ne laže...


A ovaj stih jasno govori što je JAJIN, a što ŠEKER:
---
Mudre izreke 20,1 Vino (JAJIN) je podsmjevač, žestoko piće (ŠEKER) bukač, i tko se njima odaje neće steći mudrosti.

Views: 269 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  November 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz