Ulaganje u zlato moguće je na mnoge načine, ali onaj najpopularniji i najisplativiji način zasigurno je kupnja fizičkog investicijskog zlata koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Fizičko zlato jedino je garancija sigurnosti, vlasništva i visokog prinosa pa ne čudi što se radi o sve popularnijem načinu ulaganja i štednje – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. 

No, širok asortiman proizvoda od zlata zna zbuniti nove ulagače koji nisu sigurni što izabrati, a to je najizraženije kod zlatnih poluga koje predstavljaju najčešći način ulaganja u investicijsko zlato. Naime, ulagačima su dostupne poluge različitih veličina – od one najmanje od jednog grama, do one najveće od jednog kilograma, odnosno tisuću grama. Svaka poluga izrađena je od 24-karatnog zlata visoke kakvoće, ali nije svejedno na koju će se veličinu poluge investitor odlučiti.

Više manjih poluga ili jedna velika?

Jedna od najčešćih nedoumica koju ulagači u zlato imaju kad su u pitanju zlatne poluge jest trebaju li izabrati jednu veću polugu ili pak nekoliko manjih poluga koje bi zajedno bile iste mase kao jedna veća poluga. Primjerice, netko tko želi prebaciti svoju novčanu ušteđevinu iz neisplative bankovne štednje u isplativu štednju u zlatu želi kupiti kilogram zlata, ali ne zna bi li kupio polugu od jednog kilograma zlata ili možda deset poluga od 100 grama zlata. U pitanju mogu biti i manje količine zlata, primjerice dilema između jedne poluge od 10 grama ili 10 poluga od jednog grama – princip je isti.

U velikoj većini slučajeva, odgovor je jednostavan: bolje je kupovati više manjih poluga, a ne jednu veliku. Iako je cijena zlata po gramu nešto malo niža što je poluga veća, prednosti ulaganja u više manjih poluga daleko su veće od nedostataka, što potvrđuje činjenica da se većina investitora odlučuje za takav oblik kupnje zlata. Glavni je razlog za to činjenica da posjedovanje većeg broja manjih poluga daje investitoru znatno veće mogućnosti i slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom.

Naime, kada ulagaču u zlato zatreba određeni iznos gotovine, puno je jednostavnije prodati točno onu količinu zlata za koju može dobiti gotovine koliko mu treba, nego da prodaje jednu veliku polugu koju ne može usitniti te prodati samo njen dio. Nerijetke su situacije u kojima ulagači i štediše žele unovčiti samo dio svoje zlatne imovine kako bi podmirili neki neočekivani trošak ili si priuštili neki proizvod, ali to nisu u mogućnosti napraviti jer moraju prodati cijelu jednu veliku polugu, budući da su prilikom kupnje gledali isključivo cijenu po gramu zlata kao jedini kriterij. U takvom slučaju bolje prolaze oni koji imaju više manjih poluga, a ne jednu veliku, jer mogu prodati samo dio imovine.

Cijena kao glavni razlog kupnje velikih poluga

Upravo se cijena zlata po gramu navodi kao glavni razlog zbog kojeg se određeni manji dio kupaca odlučuje za velike poluge kako bi maksimizirali isplativost svojeg ulaganja. Istina je da je kupovna cijena po gramu nešto veća kod manjih poluga, ali isto vrijedi i za otkupnu cijenu tih poluga koja je također viša po gramu nego kod velikih poluga.

Ta se činjenica često zanemaruje, a izrazito je bitna jer pokazuje da ulaganje u manje poluge nije financijski bitno manje isplativo od ulaganja u velike poluge, a u isto vrijeme donosi veće mogućnosti kod upravljanja imovinom. 

Primjer: U trenutku pisanja ovog članka, kupovna cijena jedne poluge od 100g je 38.054 kn, dok je kupovna cijena Unity kompleta od 100×1 gram ukupno 39.868 kn, što je razlika od oko 4%. U isto vrijeme, otkupna cijena poluge od 100g je 37.022 kn, dok je otkupna cijena Unity kompleta 38.760 kn, što je također razlika od oko 4%. 

Investitor u ovom primjeru ne gubi apsolutno ništa kupnjom manjih poluga, dok si istovremeno osigurava bolju poziciju kada bude htio unovčiti dio zlatne imovine, zbog čega ima veću slobodu kod upravljanja imovinom. 

Kompleti zlatnih poluga kao idealna opcija za investitore

Većina kupaca svjesna je navedenih prednosti ulaganja u manje poluge, a najpoznatije svjetske kovnice prepoznale su tržišne trendove pa su tako odlučile proizvoditi komplete malih zlatnih poluga koji su idealni za ulagače, bez obzira na to o kojim se količinama radi. Heimerle + Meule, najstarija njemačka kovnica koja se nalazi na LBMA popisu, tako je na tržište plasirala komplete UnityBars i UnityBox koji sadrže poluge od 1 grama zlata.

Kompleti dolaze u različitim veličinama – najmanji je onaj od 20 grama, a najveći od 250, dok postoji i komplet od 100 grama srebra. Sve je više kupaca koji preferiraju Unity komplete iz već navedenih razloga, a investitori se često odlučuju i za kombinaciju klasičnih poluga i Unity kompleta kako bi balansirali dobru cijenu i slobodu upravljanja imovinom.

Osim toga, Unity kompleti idealni su i za početnike i one koji žele štedjeti u zlatu periodičnim uplatama manjih iznosa jer je moguća kupnja pojedinačnih poluga od 1 grama zlata koje su za to dizajnirane. Štediše tako mogu kupiti kutiju za Unity poluge te u nju slagati zlatne poluge ili ih iz nje vaditi, po potrebi, gradeći tako svoju zlatnu štednju za sigurnu budućnost. 

Ukoliko želite pogledati ponudu Unity kompleta i njihove cijene, kliknite OVDJE.

 

 

 

Autor:

BankaZlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!