Saturday
2019-04-20
9:16 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
ISUS HRISTOS - Forum »
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Test category » Test forum » ISUS HRISTOS (Isusova ljudska priroda)
ISUS HRISTOS
bibleboyDate: Tuesday, 2010-12-21, 10:30 AM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Prema Bibliji Isus ima Bozansku i ljudsku prirodu, on je potpuni Bog i potpuni covek. Bozanstvo kao sto znamo zasluzuje obozavanje, jer ono postoji od vecnosti i Stvoritelj je svega vidljivog i nevidljivog, i nije od materijalne supstancije. Medjutim, u dilemi sam da li to vazi i za Njegovu ljudsku prirodu? Drugim recima da li ljudi krse Drugu Boziju zapovest ako obozavaju Hristovu ljudsku prirodu ili pak simbole Njegove ljudske prirode, kao sto su ikone ili kipovi kojima umetnici pokusavaju da ga predstave? Naime, cuo sam jednog pravoslavnog svestenika gde govori da je dozvoljeno likovno prikazivanje Isusa Hrista i postovanje tih slika, jer je On nakon svoga utelovljenja postao na neki nacin opisiv. Kakvo je vase misljenje po tom pitanju?

Bratski pozdrav
 
bibleboyDate: Friday, 2011-10-28, 6:11 PM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Mozda u prethodnom postu nisam bio dovoljno razumljiv pa evo malo da pojasnim. Naime, da li je ispravno da vernik obozava Hristovu ljudsku prirodu posmatrajuci je izolovano, nezavisno od bozanske? Ja mislim da je to nemoguce, jer kada govorimo o licnosti Isusa Hrista govorimo o Osobi cija pojava je spoljasnja (fizicka) manifestacija sjedinjenja bozanskog sa ljudskim. I sada se postavlja pitanje da li je nama dopusteno odnosno da li je u skladu sa Bozijom voljom da takvu osobu likovno ili na drugi umetnicki nacin predstavljamo i da onda doticne predmete smatramo svetima, da ih postujemo, da im se klanjamo, celivamo itd.

U Starom Savezu imamo ucenje da je Bog nevidljiv i u vezi sa tim cuo sam jednog Jevrejina rabina gde govori da je Jevrejima tesko da prihvate Hrista, jer su hiljadama godina naucavani da Stvoritelj nema telo. Medjutim, u Bibliji nigde ne pise da Bog nemoze uzeti telo na sebe.

E sad, za nas hriscane Bog se u licnosti Isusa Hrista pojavio bas u telu. Pravoslavci se upravo na to pozivaju pravdajuci svoju praksu postovanja ikona na kojima je kako oni misle izobrazen lik Spasitelja.

Razumevanje ovog pitanje je po mom misljenju vazno ne samo za nas koji pretendujemo da budemo biblijski hriscani, nego je vazno i zbog Pravoslavnih hriscana i Katolika sa jedne strane i Judaista sa druge strane, jer prvi smatraju da nije idolopoklonstvo to sto cine sa ikonama, a drugi da je to cista idolatrija, buduci da po njima sam Bog nemoze imati telo.

Medjutim, mi u Novom Savezu vidimo da je Bog uzeo ljudsku prirodu i postao time vidljiv i opipljiv. Da li ta cinjenica menja stvari po pitanju Druge zapovest? Na prvi pogled izgleda kao da menja, ali Boziji zakon je nepromenljiv, jer je izraz Njegovog karaktera. Stvoritelj je nepromenljiv, On ne evoluira stoga se ni Njegov zakon ne menja. Svaka promena ima dva pravca. Od manje savrsenog ka vecem savrsenstvu ili obratno. Kada je rec o Bogu, toga nema.

Ako bi apstrahovali Hristovu bozansku prirodu ostala bi samo Njegova ljudska priroda koju je nasledio od svoje majke Marije. Stoga se pitam da li cinimo greh ako obozavamo tu Njegovu prirodu? Svi znamo, na osnovu Biblije, da je ljudska priroda gresna, zato se kaze da se Isus pojavio u oblicju tela grehovnoga. Ali ipak nemojmo zaboraviti da je u Njgovom slucaju doslo do stapanja bozanske i ljudske prirode u licnost jedne osobe koja se zove Isus Hrist.

Ikonopisci nemogu da izobraze lik Spasitelja, jer se na takav simbolicki nacin nemoze predstaviti tajna sjedinjena bozanske i ljudske prirode, tako da zapovest ''Ne gradi lika rezana...'' ostaje na snazi zauvek.
Jer kao sto je nedokucivo kako Bog nema ni pocetka ni kraja isto tako je nedokucivo kako je Bog postao covek, odnosno kako je vecnost postala u vremenu.
 
Forum » Test category » Test forum » ISUS HRISTOS (Isusova ljudska priroda)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2019
Free website builderuCoz