Saturday
2024-05-04
2:00 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Biblijska prorocanstva - Forum »
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Test category » Test forum » Biblijska prorocanstva (Uslovna i/ili bezuslovna)
Biblijska prorocanstva
bibleboyDate: Friday, 2010-12-24, 3:17 PM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 367
Reputation: 1
Status: Offline
Mnogo se prica i pise o Mesijanskom carstvu da je prorocanstvo o njemu izneseno u Starom Zavetu bilo uslovno. Radi se o tekstovima u 61 poglavlju knjige proroka Isaije od prvog stiha koji je Isus citao u sinagogi: ''Duh je Gospoda Boga na meni...'', 62, 65 i 66 poglavlju. A takodje ne bi bilo lose da se razmotre poglavlja od 34 - 48 knjige proroka Jezekiljeva, jer na primer u 24 stihu 36 poglavlja se kaze: Ja cu vas uzeti iz naroda, i pokupicu vas iz svih zemalja, i dovescu vas u vasu zemlju.'' Sto se tice 37 glave tu ima jedan interesantan stih koji neznam da li treba razumeti da ce se to prorocanstvo ostvariti pre drugog Hristovog dolaska ili nakon Njegovog dolaska ili mozda to treba razumeti kao metaforu. Evo kako glasi: ''Zato prorokuj, i kaži im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću otvoriti grobove vaše, i izvešću vas iz grobova vaših, narode moj, i dovešću vas u zemlju Izrailjevu.'' (Jezekelj 37:12) U Jezekilj 47:12, takodje primera radi, nailazimo na jedan veoma zanimljiv odlomak koji govori o drvetima kojima lisce nece opadati. Medjutim, niko da iznese jasne pokazatelje po cemu su ta prorocanstva bila uslovna za razliku od drugih koja nisu uslovna? Sta Bozija Rec kaze o tome? Po cemu znamo da je neko prorocanstvo uslovno?
 
bibleboyDate: Monday, 2010-12-27, 7:35 AM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 367
Reputation: 1
Status: Offline
Da, postoje uslovna proročanstva. Ona su uslovna zbog ljudskog faktora koji na različite načine može odgovoriti na Božju poruku.[1] Prorok Jona je izrekao jedno vrlo jasno i izričito proročanstvo o propasti grada Ninevije. “I Jona poče ići po gradu jedan dan hoda, i propovijeda i reče: jošte četrdeset dana, pa će Ninevija propasti.”[2] Zanimljivo je da nigdje u ovoj poruci ne postoji''ako'' ili''ali'', da se ukaže da je to jedno uslovno proročanstvo. Pa ipak, kada je isteklo četrdeset dana, ništa se nije desilo. Ali, Ninevljani su vrlo iskreno i ponizno prihvatili poruku proroka Jone. Oni su se pokajali i promijenili način života, uzdajući se u Božju milost.[3] I zato se ovo proročanstvo, proročanstvo jednog pravog proroka, ipak nije ispunilo.

[1]''Uslovna proročanstva, ili kontrolisana neizvesnost, je biblijski princip primjenjen na izjave proročke prirode u koje se uključuju i odgovori ljudskih bića. Kada god razvoj događaja zavisi o odgovoru ljudskih bića, određeni aspekti proročkog iskupnjena su automatski i uslovni.'' (Douglass., 30).
[3] Jona 3:4.
[4] Vidi Jona 3:5-10.
 
bibleboyDate: Monday, 2010-12-27, 7:55 AM | Message # 3
Major general
Group: Administrators
Messages: 367
Reputation: 1
Status: Offline
Prilikom tumačenja proročanstava imaj na umu sledeće:

(1) Biblija se poziva na Božju silu u pogledu proricanja budućnosti (Isaija 46,10).

(2) Proročanstva imaju moralni cilj. Ona nisu pisana samo zarad zadovoljavanja radoznalosti u pogledu budućnosti. Neki od ciljeva proroštva odnose se na jačanje vere (Jovan 14,29) i podsticanje svetog življenja i spremnosti za Drugi dolazak (Matej 24,44; Otkrivenje 22,7.10.11).

(3) Najveći deo proroštva usredsređuje se na Hrista (Njegov prvi i drugi dolazak), na crkvu i poslednje vreme.

(4) Pravila za tumačenje proroštva nalaze se u samoj Bibliji: Biblija ističe vremenska proročanstva i njihova istorijska ispunjenja; Novi zavet navodi određena ispunjenja starozavetnih proročanstava o Mesiji, dok Stari zavet daje pojedince i događaje kao simbole koji ukazuju na Mesiju.

(5) U novozavetnoj primeni starozavetnih proročanstava neka stvarna imena postaju duhovna: na primer, Izrailj predstavlja crkvu, Vavilon, otpale religije, i tako dalje.

(6) Dva su glavna tipa proročkih spisa: neapokaliptička proročanstva, kakva nalazimo u Isaiji i Jeremiji, i apokaliptička, kakva nalazimo u Danilu i Otkrivenju. Ti različiti tipovi proročanstava imaju i različita obeležja:

(a) Neapokaliptičko proročanstvo bavi se Božjim narodom; apokaliptičko je sveobuhvatnije po svom opsegu.

(b) Neapokaliptičko proročanstvo je često uslovnog karaktera i iznosi Božjem narodu alternative: blagoslova za poslušnost i prokletstva za neposlušnost; apokaliptičko proročanstvo ističe Božju suverenost i Njegovu vlast nad istorijom.

© Neapokaliptičko proročanstvo često predstavlja skok iz lokalne situacije u eshatološki dan Gospodnji; apokaliptičko proročanstvo prikazuje put istorije od prorokovog vremena do svršetka sveta.

(d) Vremenska prororčanstva u neapokaliptičkom proroštvu uglavnom su duga: npr., 400 godina Izrailjevog robovanja (1. Mojsijeva 15,13) ili 70 godina vavilonskog ropstva (Jeremija 25,12). Vremenska proročanstva u apokaliptičkom proroštvu uglavnom su izražena skraćeno: na primer, 10 dana (Otkrivenje 2,10) ili 42 meseca (Otkrivenje 13,5). Apokaliptičkim proročkim periodima simbolički su predstavljeni duži periodi stvarnog vremena.

(7) Apokaliptičko proroštvo je izrazito simboličkog karaktera i treba ga i tumačiti u tom smislu. Sledeće metode možemo koristiti prilikom tumačenja simbola:

(a) Potraži tumačenja (eksplicitna ili implicitna) u okviru samog teksta (na primer, Danilo 8,20.21; Otkrivenje 1,20).

(b) Potraži tumačenja u nekom drugom delu knjige ili u drugim spisima istog autora.

© Koristeći konkordanciju, prouči upotrebu simbola u drugim delovima Biblije.

(d) Istraživanje drevnih bliskoistočnih dokumenata može da osvetli značenje simbola, iako takva značenja u biblijskoj upotrebi mogu biti izmenjena.

(8) Književna struktura neke knjige često služi kao pomoćno sredstvo za tumačenje knjige. Paralelni karakter Danilovih proročanstava u tome služi kao primer.

 
Forum » Test category » Test forum » Biblijska prorocanstva (Uslovna i/ili bezuslovna)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024
Free website builderuCoz