Saturday
2019-04-20
8:45 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Licnost Isusa Hrista u svetlu tri monoteisticke religije - Forum »
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Test category » Test forum » Licnost Isusa Hrista u svetlu tri monoteisticke religije (Kako Islam, Judaizam i Hriscanstvo gledaju na pojavu Hrista?)
Licnost Isusa Hrista u svetlu tri monoteisticke religije
bibleboyDate: Sunday, 2011-12-25, 10:21 AM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Pozivam ozbiljne i dobronamerne istrazivace iz krugova sve tri monoteisticke religije, Islama, Judaizma i Hriscanstva da se ukljuce u razmatranje ove teme kako bi dali doprinos rasvetljavanju sledeceg pitanja. Naime, uocio sam da je za Muslimane i Judaiste, ali i za neke hriscanske denominacije, veliki problem da prihvate Bozijeg Sina Isusa Hrista i kao Boga i kao Coveka. Na pitanje upuceno vrhovnom rabinu Srbije od strane voditelja u jednoj tv emisiji zasto Jevreji ne prihvataju Isusa iz Nazareta on je odgovorio otprilike ovako: ''ako je neko 'namotavan' hiljadama godina da Bog nema telo, kako sad mi mozemo da verujemo da je Isus Bog.'' Pre neki dan jedan moj internet prijatelj, inace musliman, rekao mi je da je to pitanje za njega ''bespredmetno''. Njegova opaska je bila ta, da izmedju verovanja hriscana u pogledu toga da je Isus Bog i verovanja politeista u sustini nema nikakve razlike. On smatra da hriscani nemaju prava da ista zamere mnogoboscima sto obozavaju predmete, zivotinje i ljude, jer to i sami cine obozavajuci Isusa koji po njima (muslimanima), nije Bog nego samo Boziji poslanik tj. samo covek.

Glavna tema Biblije je Isus Hrist. On je kljuc koji omogucava razumevanje poruke Svetoga Pisma. Bez tog kljuca ja nisam u stanju da razumem smisao onoga sto je u njoj napisano.
Smatram da se prvi nagovestaj da je Bog planirao da se utelovi, nalazi u 1 Moj. 1:26,27. U 26 stihu se kaze da je Bog stvorio ''coveka po svom oblicju'', dakle stvorio je bice koje ce biti prikladno za Njegovo utelovljenje, a u 27 stihu se ponovo naglasava i to dva puta da je covek stvoren ''po oblicju Bozijemu'' i onda se odmah zatim otkriva nesto vazno o tome sta to znaci ''po Bozijem oblicju'' i stoji tamo: ''musko i zensko stvori ih''. I u 1 Moj. 5:1 je to isto naglaseno. Iz ovoga mi mozemo da zakljucimo da kao sto postoji pluralitet u onome sto nazivamo ''covek'' (v. 1 Moj. 2:24; 5:2), tako postoji pluralitet i u onome sto nazivamo Bog (1 Moj. 1:1,26). Na primer, u 1 Moj 1:1 Bog je oznacen izrazom ''Elohim''. Ta rec je gramaticki u obliku mnozine, a oznacava jedninu, jer glagol ispred kojeg stoji je u jednini. Zasto? To lingvisti ne umeju da objasne. Sto se tice 1 Moj. 1:26 u tom stihu sam Bog kaze za sebe ''Mi'', sto je eksplicitan dokaz za mnozinu Bozanstva u Starom Zavetu.

U Novom Zavetu se navodi da su Jevreji pod zaslepljenoscu dok ne udju neznabosci. (v. Rim.11:25-27) Na primer, judaisti ne razumeju koncept Bogo-Coveka koji je jos Eva skontala pravilno pre oko 6000 godina. Naime, ona je rekla: ''Iza toga Adam pozna Jevu ženu svoju, a ona zatrudne i rodi Kajina, i reče: Dobih čoveka od Gospoda. (1 Moj.4:1) Samo jedna napomena u veci zadnjeg stiha, u pitanju je greska u prevodu. U manuskriptama na hebrejskom je upotrebljen predlog za akuzativ ''et'' ispred Bozijeg licnog imena Jahve, tako da bi trebalo prevesti ovako: ''Dobih coveka: Jahvea.'' Prema tome, Eva je pravilno razumela ono sto je njima Bog rekao u 1 Moj 3:15, ali je to pogresno primenila misleci da se prorocanstvo odnosi na njenog sina, a judaisti ni sada u 21 veku jos ne razumeju taj koncept koji im je bio davno nagovesten, da ce se Bog pojaviti kao covek, da ce imati ljudsku prirodu, da ce Mesija biti i Bog i covek.

Pozdrav svima
 
bibleboyDate: Monday, 2011-12-26, 1:17 PM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Ako sam dobro razumeo muslimansko glediste, oni osporavaju Bogu mogucnost da se utelovi u oblik koji je po prirodi nizi nego oblik u kome On egzistira. Medjutim, u prirodi, kroz koju nas Bog takodje uci, imamo primere preobrazbe. Tako se leptir probrazava u gusenicu. Ali leptir nemoze da se vrati pa da opet bude gusenica. Kada je rec o Bozijem utelovljenju mi mozemo samo da kazemo da se Bog nije pretvorio u coveka nego je uzeo ljudsku prirodu ostajuci i dalje Bog. Dakle po sredi je transformacija a ne metamorfoza! I zaista u Evandjeljima imamo izvestaje o tome da je Isus povremeno koristio svoju Bozansku prirodu, recimo kada je hodao po jezeru, kada je lecio bolesne, kada je umnozavao hranu, kada se preobrazio na gori, kada je podizao mrtve itd. Dakle, koristio je svoju Bozansku moc samo da bi druge osvedocio u istinu ili da bi im pomogao, ali nikada da bi sebe zastitio.
Prema tome, ako je, kao sto smo videli, u zivotinjskom svetu moguce da se jedan oblik pretvori u drugi, zasto bi Bogu bilo nemoguce da se transformise u neki stvoreni oblik kao sto je covek, koji je po svojoj biti beskrajno daleko ispod Njegove prirode? Bilo bi nemoguce i kontradiktorno da se transformise u oblik visi od Njegovog, jer takva tvorevina ne postoji. Muslimanima izgleda jako smeta to sto se nas Gospod utelovljenjem ponizio i sto je pobedio sotonu svojom smrcu, zakljucio sam to tako, jer je jedan musliman postirao na izvesnom internet forumu, misleci na Hrista, sledece: ''kakav je to Bog kome mama pere guzu''. Ocigledno da njima (muslimanima) jako smeta to sto se nas Spasitelj i Veliki Bog Isus Hrist rodio na ovoj planeti kao nemocna beba. Trebalo bi da znaju da se problemi covecanstva ne resavaju sabljom. Isus je u Bibliji rekao: ''...jer svi koji se mase za noz od noza ce izginuti. (v. Matej 26:52) Jevreji pak za razliku od muslimana imaju donekle slican ali i razlicit problem da prihvate Hrsta zbog toga sto su oni mastali o Mesiji kao o vojnickom geniju koji nemilosrdno razbija njihove i svoje neprijatelje, a takvog Pomazanika oni i dalje ocekuju sa nadaom da ce ih On postaviti za vladare ovoga sveta. Kada su Jevreji uvideli da je karakter misije Isusa iz Nazareta sasvim drugaciji oni su se razocarali i potpuno Ga odbaciji. Njihovo pogresno razumevanje Hristove misije je bilo toliko rasprostranjeno i ukorenjeno u jevrejsku svest (u svest jevrejskog coveka) da su Ga cak i neki od Njegovih sledbenika napustili.
 
bibleboyDate: Tuesday, 2011-12-27, 10:12 AM | Message # 3
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
S jedne strane Muslimani cesto isticu da je njihov Bog, biblijski Bog, ali zaboravljaju da je u Kur'anu Alah prikazan kao bice koje ne uvazava ljudsku volju. (v. Suru 16.93) Kada citamo Bibliju mi vidimo da Bog JHVH trazi od svojih razumnih stvorenja da se opredele izmedju zivota i smrti, i upadljivo je, za razliku od Kur'ana, naglasen upravo taj aspekt.

Arheoloska istrazivanja na podrucju Srednjeg Istoka su pokazala da je samo ime Alah paganskog porekla. Pogledajte sledeci link:
http://www.biblebelievers.org.au/moongod.htm
Religija Biblije je nastala putem objave odozgo, a ne sintezom razlicitih religijskih koncepata i sistema. Ako bih ja recimo uzeo elemente iz raznih religija, a zatim uklonio sve druge bogove osim jednog, kojeg moj narod smatra vrhovnim bozanstvom, da li bih ja kao rezultat te kombincije dobio istinski monoteizam i istinsku religiju, veru koju je nebo poslalo? Ne! Ne! Ne!
 
bibleboyDate: Thursday, 2011-12-29, 7:25 PM | Message # 4
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Smatram da su Jevreji svojom praksom da u opste ne izgovaraju ime JAHVE pripremili teren da se uvede supstitucija toga imena u prevodima Biblije sto se i dogodilo u kasnijim vremenima. Na taj nacin su prouzrokovali da se zajedno sa tom recju ukloni i dragoceno znacenje toga imena koje ono u sebi nosi. Mnogi narodi citajuci svoje nakaradne prevode Svetoga Pisma su ostali uskraceni da razumeju pravi smisao teksta. E sad da li su jevrejske vodje to namerno ucinile ili ne ja to neznam, ali cinjenice govore da je postojala promisljenost, jer su se rabini potrudili da u Pismu pronadju izgovor za navedenu praksu, a to je bila treca Bozija Zapovest, medjutim ona zabranjuje zloupotrebu Bozijeg imena, a ne njegovo izgovaranje.
 
lakiDate: Thursday, 2011-12-29, 10:15 PM | Message # 5
Private
Group: Users
Messages: 1
Reputation: 0
Status: Offline
Potpisujem, odlicno napisano

Message edited by laki - Thursday, 2011-12-29, 10:16 PM
 
piramida4Date: Tuesday, 2012-01-10, 4:57 PM | Message # 6
Sergeant
Group: Users
Messages: 29
Reputation: 1
Status: Offline
Glavna tema Biblije je Isus Hrist.

Gornje može izjaviti samo onaj tko je Kristocentričan.
Da bi se gornje tvrdilo - treba biti jako subjektivan.
Gornje je glavni nauk zastupnika Trojstva i Trojednakosti.

Ako želiš istinu, onda napravi sljedeće i uvjeri se sam što je istina:

Uzmi crveni marker i podvuci kroz cijelu Bibliju sve riječi - Bog, Jahve, Otac...
sve što se odnosi na Njega.

Uzmi onda plavi marker i podvuci kroz cijelu Bibliju sve riječi - Sin, Isus, Krist, Jaganjac.....
sve što se odnosti na Njega.

U SZ ćeš zacrventiti i sve Gospodin,
a u NZ ćeš trebati pripaziti za koga je koje.

Što nisi siguran 100% - bolje ostavi nepotcrtano.

Onda prebroj crveno i plavo,
te usporedi Koga ima više u Bibliji.

Uvidjet ćeš - ja provjerio -
cijela Biblija se odnosi na Jedinoga Boga Oca Jahvu.

Jako mali dio Biblije se odnosi na Sina Isusa Krista.

Naš Gospodin Isus Krist je bio jedno genijalno ostvarenje najvećeg Uma - Boga Oca Jahve,
preko kojega je Bog uspio spasiti nas - ljude od vječnog Ognja .
Točnije svima nam ponuditi spas preko svoga Sina.
 
bibleboyDate: Wednesday, 2012-01-11, 3:34 PM | Message # 7
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Quote (piramida4)
Glavna tema Biblije je Isus Hrist.

Gornje može izjaviti samo onaj tko je Kristocentričan.
Da bi se gornje tvrdilo - treba biti jako subjektivan.
Gornje je glavni nauk zastupnika Trojstva i Trojednakosti.

Ako želiš istinu, onda napravi sljedeće i uvjeri se sam što je istina:

Uzmi crveni marker i podvuci kroz cijelu Bibliju sve riječi - Bog, Jahve, Otac...
sve što se odnosi na Njega.

Uzmi onda plavi marker i podvuci kroz cijelu Bibliju sve riječi - Sin, Isus, Krist, Jaganjac.....
sve što se odnosti na Njega.

U SZ ćeš zacrventiti i sve Gospodin,
a u NZ ćeš trebati pripaziti za koga je koje.

Što nisi siguran 100% - bolje ostavi nepotcrtano.

Onda prebroj crveno i plavo,
te usporedi Koga ima više u Bibliji.

Uvidjet ćeš - ja provjerio -
cijela Biblija se odnosi na Jedinoga Boga Oca Jahvu.

Jako mali dio Biblije se odnosi na Sina Isusa Krista.

Naš Gospodin Isus Krist je bio jedno genijalno ostvarenje najvećeg Uma - Boga Oca Jahve,
preko kojega je Bog uspio spasiti nas - ljude od vječnog Ognja .
Točnije svima nam ponuditi spas preko svoga Sina.


Onaj ko ne priznaje da je Isus Hrist Bog nego tvrdi da je stvoreno bice nemoze nista pravilno razumeti sto pise u Bibliji. Radi se o staroj jeresi koju danas zastupaju JS.
 
piramida4Date: Wednesday, 2012-01-11, 9:08 PM | Message # 8
Sergeant
Group: Users
Messages: 29
Reputation: 1
Status: Offline
Danas ima na 100tine razno raznih Crkvi,
od kojih SVAKA za sebe smatra da je JEDINA ISPRAVNA.

A isto - vremeno smatra da su sve ostale u krivu.

A skoro sve rade po Bibliji - koja je svima ista.

Da li ti se to čini malo čudnim?

Meni jako jako čudnim.

Svak misli da je on u pravu!?!?!?!?!?!?

A sigurno je to da nitko nije 100 % u pravu.

Bog kaže - onaj tko kaže da ne griješi - laže Bogu!!!!!!!!!!!

Gdje sebe svrstvaš?
 
bibleboyDate: Thursday, 2012-01-12, 12:54 PM | Message # 9
Major general
Group: Administrators
Messages: 351
Reputation: 1
Status: Offline
Quote (piramida4)
Gdje sebe svrstvaš?


Ja sam sebe svrstao u one koji priznaju da je Isus Hristos Bog.
U tvoju listu ne bih da se svrstavam, a to gde ti mene svrstavas necu da komentarisem, bespredmetno je.
 
piramida4Date: Monday, 2012-01-16, 8:45 AM | Message # 10
Sergeant
Group: Users
Messages: 29
Reputation: 1
Status: Offline
[size=14]Ja sam sebe svrstao u one koji priznaju da je Isus Hristos Bog.
Svrsto si se u one koji vjeruju u nešto što ne piše u Bibliji,
u one koji vjeruju po Katoličkoj dogmi,
u one koji su lažni nauk T izmislili 325. godine.

U tvoju listu ne bih da se svrstavam, a to gde ti mene svrstavas necu da komentarisem,
Moje lista je za one koji rade po Bibliji, a ne po uredbama ljudskim.
Tebe svrstavam u one koji su subjektivni i pod lažnim učiteljima.

bespredmetno je.
Jako će biti predmetno!
Ako ja griješim što vjerujem u samo Jednoga Boga Oca Jahvu,
a ostali nisu bogovi, radim kako piše u Bibliji.
Ako sam pogriješio i nisam vjerovao u višeboštvo - neka snosim kaznu.

Ali oni koji vjeruju u T,
vjeruju u više Bogova,
a u Bibliji piše - samo Jedan je Bog,
takvi umanjuju i poništavaju Božju ulogu,
te je pripisuju drugima.
Ako su pogriješili - neka snose kaznu.

Sve svoje tvrdnje da je Sin Bog i da je sve stvorio,
izvodiš iz stihova kojima mijenjaš značenje po svojoj volji,
a Biblija je jasna i jasno piše tko je Bog Jahve i da je Bog Otac sve
stvorio.[/size]
 
Forum » Test category » Test forum » Licnost Isusa Hrista u svetlu tri monoteisticke religije (Kako Islam, Judaizam i Hriscanstvo gledaju na pojavu Hrista?)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2019
Free website builderuCoz