Saturday
2017-12-16
3:32 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE - Forum »
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Test category » Test forum » ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE (Zdravstvo)
ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE
bibleboyDate: Tuesday, 2016-12-13, 9:18 AM | Message # 1
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
U pogledu stručnosti i moralnog ponašanja, zdravastveni radnici Srbije se mogu oceniti sa velikom jedinicom. Čast retkim izuzecima. Naime, devedesetih godina a i ranije, ''uvukao'' se veliki broj lekara sa kupljenom diplomom, a i određen broj medicinskih sestara koje su na bazi ''one'' stvari dobile zaposlenje, jer su bile seksualno ucenjene. Ja, kao hronični bolesnik koji je malte ne odrastao po bolnicama vrlo dobro poznajem te stvari, zapravo ja ih poznajem iznutra.
 
bibleboyDate: Monday, 2017-01-02, 9:46 AM | Message # 2
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
Neko će reci: ''lako je kritikovati, ajde da čujemo tvoje rešenje.'' Rešenje treba da bude sistemske prirode i ono je sa teorijske tačke gledišta veoma jednostavno, ali je sa političke strane opasno i zato ga vladajuće strukture odgađaju to jest, ostavljaju drugima da sprovedu potrebne reforme. Secam se da su neki opozicionari postavili pitanje reforme zdravstvenog sistema predsedniku Nikoliću, a ovaj je na to odgovorio: ''a što to vi niste učinili, dok ste bili na vlasti'', i time im zapušio usta.
Naime, lekarski lobi koji je veoma jak u svim Parlamentima sveta u nasem je toliko jak da su u stanju da obore vladu pa cak ako treba i da ubiju premijera ako bi se doneli zakoni sa ciljem da se oblast zdravstva uredi na takav način da ono funkcioniše besprekorno kao što je to slučaj recimo u zemljama severne Evrope. U tom slučaju bi se korupcija u zdravstvu sasekla, a oni upravo to ne zele da se dogodi. Kod nas je situacija ovakva: lekari koji rade u drzavnim bolnicama istovremeno rade i u nekoliko privatnih klinika, a te privatne klinike za svoje usluge ne izdaju ni fiskalni račun tako da se tamo ''valja'' ogroman novac koji je van svake kontrole. Ne placaju PDV drzavi i niko njihov rad ne kontroliše. Sa druge strane nisu izlozeni nikakvoj konkurenciji, jer drze i privatni i drzavni sektor u svojim rukama, te stoga mogu da rade svoj posao krajnje ofrlj, a da nikome ne odgovaraju. Takve privilegije oni ne bi ispustili iz svojih ruku ni po cenu zivota. Rezultat toga je velika smrtnost u nasem narodu zbog nepravilnog, neblagovremenog i nekvalitetnog lečenja, jer je zdravstveni sistem tako koncipiran da prevashovno zadovolji materijalne interese lekara. Vlast je svesna da kada bi se ta oblast uredila kako treba da kod nas najmanje 80% zdravstvenih radnika ne bi moglo da dobije licencu za rad i stoga bi se zdravstveni sitem raspao do uspostavljanja novog, zbog toga se to mora uraditi postepeno preduzimanjem ozbiljenih mera koje bi dovele posvećene ljude na rukovodeća mesta, kadrove koji bi se posvetili medicini i bolesnicima, a ne svojim sebičnim interesima, a maknuli lekari koji nemaju nikakve rezultate u lečenju ljudi. Na primer, mene leči izvesni lekar koga sam zatekao jednom prilikom u kabinetu kako čita novine. Kada sam se pozalio na krvarenje koje imam odreagovao je tako idiotski da bi ga mislim neki prosečan čovek sa slabom dušom najradije zaklao zubima.
 
bibleboyDate: Wednesday, 2017-02-08, 7:12 AM | Message # 3
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
Lekari u zdravstvenom sistemu Srbije se tačno ponašaju prema moralnom profilu ljudi koji su ga napravili. A taj sistem je zlikovački ustrojen, što mnogi koji su se ikada kao bolesnici našli u nekoj od naših bolnica, vrlo dobro znaju.
 
bibleboyDate: Wednesday, 2017-09-13, 5:26 AM | Message # 4
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
Ministarstvo zdravlja Srbije vodi politiku, živ si, ali bi voleli da si mrtav. To se jasno očituje po pitanju lečenja osoba obolelih od hemofilije.
 
bibleboyDate: Wednesday, 2017-09-13, 5:59 AM | Message # 5
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
Lekar govori bolesniku hemofiličaru koji ima 57 godina, neću da ti dam najsavremeniji preparat iako je on i bezbedniji i jeftiniji jer ga kod vas ''džentlmena'' (posprdni izraz za starije blesnike) nema smisla davati. Jer reče, čak i ako bi sada dobili AIDS opet bi doživeli dugoku starost. Dakle, njima je problem to da bolesnik ne bi predugo živeo. Za narod koji ne zna, preparati FVIII plazmackog porekla mogu da sadrze prione, ziko virus i ostale viruse poznatog i nepoznatog porekla, koji imaju dugo vreme inkubacije, a rekombinantni su u tom pogledu bezbedni, međutim nisu bezbedni u pogledu životinjskih virusa. E sad postoji tu još jedan problem, a to je da kada se prelazi na drugi preparat mogućnost pojave inhibitora na FVIII se povećava.
 
bibleboyDate: Thursday, 2017-10-26, 7:44 AM | Message # 6
Major general
Group: Administrators
Messages: 345
Reputation: 1
Status: Offline
Ima jedna ogavna pojava u zdravstvenom sistemu Srbije koja se sprovodi na sledeći način: predstavnici kompanija koje proizvode lekove recimo za hemofiliju dolaze kod naših lekara i onda ih podstiču da uđu u projekte testiranja novih lekova ili lekova koji nisu sasvim prošli ispitivanje nudeći im izvesnu sumu novca. Lekari koji na to pristanu zatim sa svoje strane podstiču pojedine bolesnike da učestvuju u tome govoreći im da bi to bio neki njihov doprinos lečenju dece. Ja sam lično bio izložen jednoj takvoj animaciji i kada sam upitao da li bi oni to jest dotična kompanija o kojoj se radilo uplatila izvesnu sumu na moj račun, doktor je odgovorio da bi to kompromitovalo celu studiju jer bi agencija za lekove rekla: pa platili ste im. Vidite narode moj, kakvo tumačenje, to bi komromitovalo studiju ako bi se nešto novaca uplatilo na bolesnikov račun a ne kompromituje što se uplaćuje na doktorov račun. Koji dvostruki aršini i koje licemerje! Bolesnici treba da razumeju da samim tim što su bolesni daju ogroman doprinos nauči i lečenju bolesti. Jer, šta bi čovečanstvo znalo na primer o koagulaciji krvi da nema bolesnika koji pate od poremećaja hemostaze? Gotovo ništa. Sve kreće od postojanja problema, zatim se ulažu sredstva u istraživanje i lečenje određene bolesti i kao rezultat toga nastaju naučna i medicinska otkrića koja se onda primenjuju u lečenju ljudi. Tako to funkcioniše na ovome svetu.
 
Forum » Test category » Test forum » ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE (Zdravstvo)
Page 1 of 11
Search:


Copyright MyCorp © 2017
Free website builderuCoz