Lagana mediteranska pasta – Jednostavni umak od paradajza obogaćen aromatičnim začinima je prosto mediteransko jelo, jednostavno i praktično za pripremu. Ovakav umak nije kaloričan i uz durum testeninu savršen je izbor ako vodimo računa o svom zdravlju i liniji. Potrebni sastojci su:
- 400 gr durum testenine po izboru
- 500 ml pasiranog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika ulja
- Maslinovo ulje
- Sveži bosiljak
- Origano
- So i biber
Testeninu skuvati po standardnom postupku i ocediiti. Luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja da poprimi zlatastu boju, pa mu dodati sitno seckani beli luk. Propržiti zajedno pola minuta i dodati pasirani paradajz i malo vode po potrebi. Prokuvati desetak minuta. Kada je gotovo, dodati začine po ukusu. Pomešati umak sa oceđenom testeninom i servirati. Može se dodati malo parmezana ili naribanog tvrdog sira, kao i masline. |