Friday
2024-02-23
7:49 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Da li se sastojimo od dva ili tri dela? Da li smo telo, duša i duh - ili - telo, duša-duh? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Da li se sastojimo od dva ili tri dela? Da li smo telo, duša i duh - ili - telo, duša-duh?


Pitanje: Da li se sastojimo od dva ili tri dela? Da li smo telo, duša i duh - ili - telo, duša-duh?

Odgovor:
Prva Mojsijeva 1:26-27 objavljuje: “Potom reče Bog: da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čoveka po obličju svojemu, po obličju Božijem stvori ga; muško i žensko stvori ih.”

Ovi stihovi ukazuju da postoji nešto različito kod ljudi u odnosu na sva druga stvorenja. Ljudska bića su stvorena sa namerom da imaju odnos sa Bogom, i kao takvima, Bog nam je dao i materijalni i nematerijalni aspekt. Materiajlni aspekt je očigledno taj koji je opipljiv: fizičko telo, organi itd., i podrazumeva se da postoje onoliko dugo koliko osoba živi. Nematerijalni aspekt je onaj koji je neopipljiv: duša, duh, intelekt, svest, itd. Podrazumeva se da će ove karakteristike postajati i posle fizičkog života jedne osobe.

Sva ljudska bića imaju i materijalne i nematerijalne karakteristike u svom postojanju. Jasno je da ceo ljudski rod ima telo, koje se sastoji od mesa, krvi, kostiju, organa i ćelija. Međutim, neopipljivi kavaliteti ljudskog roda su često pod znakom pitanja. Šta Pismo kaže o ovome? Prva Mojsijeva 2:7 – kaže da je čovek stvoren kao duša živa. Četvrta Mojsijeva 16:22 – A oni padoše ničice i rekoše: Bože, Bože duhovima i svakom telu! Ovaj jedan zgrešio i na sav li ćeš se zbor gneviti? Ovaj stih naziva Boga, Bogom duhova koje poseduje ljudski rod. Priče 4:23 – Svrh svega što se čuva, čuvaj srce svoje, jer iz njega izlazi život. Ovaj stih ukazuje da je srce centar ljudskih emocija i volje. Dela 23:1 – A Pavle pogleda na sinedrion i reče: braćo, ja sam sa potpuno čistom savešću živeo služeći Bogu do ovog dana. Rimljanima 12:1 – Molim vas stoga, braćo, milosti Božije radi, da svoja telesa prinesete na živu, svetu, bogougodnu žrtvu, i da to bude vaša umna služba Bogu. I ne upodobljavajte se ovom svetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma, da biste mogli da razaberete šta je volja Božija, šta je dobro, i ugodno i savršeno. Može se videti da postoje različiti aspekti nematerijalnog dela ljudske ličnosti, i da ceo ljudski rod se sastoji od materijalnog i nematerijalnog. Ova lista referentnih stihova samo nam daje jedan širi pogled.

Tako da, dok velika većina rasprava o nematerijalnom aspektu ljudske ličnosti se fokusira na dušu i duh, Pismo podvlači mnogo više od ova dva aspekta. Nekako, aspekti koji se pominju gore, (duša, duh, srce, savest, i um) su povezani i međuzavisni. Duša i duh, međutim, su definitino primarni aspekti ljudske ličnosti. Oni verovatno obuhvataju druge aspekte. Sa ovim na umu, da li je ljudski rod dihotom (razdeljen na dva dela, telo / duša-duh), ili je trihotom (razdeljen na tri, telo / duša / duh). Nemoguće je da budemo dogmatični. Postoje dobri argumenti za oba pogleda. Ključni stih u Jevrejima 4:12: “Jer je reč Božija živa, i delotvorna i oštrija od svakog mača sa dve oštrice, te doseže do rastavljanja duše, i duha, zglavaka i moždine, pa sudi smeranjima srca.” Ovaj stih nam kaže najmanje dve stvari o ovoj raspravi. (1) Duša i duh mogu biti razdvojeni. (2) Razdeljivanje duše i duha samo Božija reč može da razluči. Mi kao ljudska bića možemo biti sigurni da posedujemo telo, dušu, duh i još mnogo toga! Međutim, umesto da se fokusiramo na ove aspekte, bolje je da se fokusiramo na Stvoritelja, zbog koga smo “predivno stvoreni” (Psalam 139:14).
++++++++++++++++++++

Šta je razlika između duše i duha?


Pitanje: Šta je razlika između duše i duha?

Odgovor:
Šta je razlika između duše i duha? Reč "duh," se odnosi samo na nematerijalnu stranu čoveka. Ljudski rod ima duh, ali mi nismo duh. Međutim, u Pismu, samo za vernike, one u kojima prebiva Sveti Duh, se kaže da su "duhovno živi" (Prva Korinćanima 2:11; Jevrejima 4:12; Jakovljeva 2:26). Nevernici su "duhovno mrtvi" (Efescima 2:1-5; Kološanima 2:13). U Pavlovim spisima,"duh" je stožer duhovnog života vernika (Prva Korinćanima 2:14; 3:1; 15:45; Efescima 1:3; 5:19; Kološanima 1:9; 3:16). Duh je element u čoveku koji mu daje sposobnost da ima blizak odnos sa Bogom. Gde god je reč "duh" pomenuta, odnosi se na nematerijalan deo čoveka koji uključuje njegovu dušu.

Reč "duša" se ne odnosi samo na nematerijalni deo čoveka već i na materijalni. Kao što čovek nije "duh," o jeste duša. U svom najosnovnijem značenju reč "duša" znači "život." Međutim, Biblija govori o nečem pored "života", o drugim sferama. Jedna od tih sfera je čovekova spremnost da greši (Luka 12:26). Čovek je prirodno zao i njegova duša je zaražena zbog toga. Životni princip je uklonjen u momentu fizičke smrti (Prva Mojsijeva 35:18; Jeremija 15:2). "Duša" kao i "duh," je centar mnogih duhovnih i emotivnih iskustava (Jov 30:25; Psalam 43:5; Jeremija 13:17). Gde god da se reč "duša" koristi, može da se odnosi na celu osobu, živu ili posle smrti.

"Duša" i "duh" su slični po načinu na koji se koriste u duhovnom životu vernika. Različiti su po svojim referencama. "Duša" je čovekov horizontalni pogled na svet. "Duh" je čovekov vertikalan pogled na Boga. Bitno je da shvatimo da oboje upućuje na nematerijalni deo čoveka, ali se samo "duh" odnosi na čovekov hod sa Bogom. "Duša" se odnosi na čovekov hod u svetu, i materijalnom i nematerijalnom.

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz