Monday
2017-12-11
10:40 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Moja zapazanja u zivotu IV »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 36

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

51) Проблем овога света је у томе што ми не радимо на себи него на другима и то погрешно. Погледајмо само колико се годишње издваја за наоружавање, то је цифра од које се човеку заврти у глави. Замислимо само када би се та средства уложила рецимо у здравство, ја мислим да се за кратко време не би нигде на свету чуо ни уздах, а камоли јаук неког човека. Немојмо никога ни погледати попреко зато што је други и другачији, а на убијање не помишљајмо никада. Када би човечанство одлучило да направи заокрет ка таквом добру спознало би у свом животном искуству да принцип зла заправо онтолошки и не постоји. Шта је добро? То је равнотежа поларитета, а зло је одсуство тог еквилибријума. Наиме, када имамо неравнотежу двојства наступа зло, али саме по себи, стране тога дуала нису зле, него то двонејединство је негативно. Тако на пример, сваки мушкарац у себи од Елохима утеловљује Мушки Принцип, Љубав, а невидљиво, латентно, Принцип Мајке, Мудрост, Женско Почело. Равнотежа је постигнута спајањем мушког и женског бића. Они заједно чине целину и само као такви су у равнотежи, јер прикривени мушки принцип у жене се спаја са прикривеним женским принципом у мушкарцу, а видљиви принцип у мушкарца се спаја са видљивим принципом у жене и тада имамо равнотежу коју зовемо добрим.


52) Небески Оче, Вечни родитељу, Господе Помилуј!
Неки од нас чланова ове СК су током свог живота посећивали разне цркве. Извесни појединци међу којима сам и ја су само одлазили да истраже, испитају шта уче, каква су им веровања са циљем да установе која је црква права, други су се у свакој од њих и крстили јер су поверовали у оно сто су тамо чули. Известан број је разочаран и напустио је све те секте и култове, али неки су можда психолошки инфицирани јер је то ипак био духовни блуд. Наведеним блудничењем ми смо на себе навукли многе науке, навике, погледе на свет и живот који није у складу са Писмом, зато те молимо у име Исуса Христа да нас ослободиш свих негативности које смо тамо покупили. Јер, све док не будемо функционисали као један тим, без напетости и пренатегнутости нећемо бити успешни ни у чему. Такође те молимо за дар исцељења јер овде се чују уздисаји неких од нас који су болесни те им треба помоћи. Захваљујемо ти на могућностима да комуницирамо преко интернета и на новим добронамерним члановима који су заинтересовани да истражију Библију са намером да постану бољи људи. Помози Боже да нико не оде са ове конференције разочаран, јер је неко погазио високе стандарде понашања које смо навели у Правилнику. За све то те молимо у име Исуса Христа, Месију. Амин!

54) Има особа које ће радије претрпети властити материјални губитак него да учине нешто што би другима пружило корисну информацију без обзира што та иста информација може да буде од користи и њима самима. Као илустрацију навешћу следећи случај: замолио сам једног мог пријатеља, који ради за фирму КапиталРС као веб трејдер, да провери да ли компанија исплаћује зараду пошто је у прилици јер има остварени профит, а ја сам заинтересован да радим исти посао те ме то интересује јер ако постоје проблеми код исплате онда такав посао треба заобићи из разумљивих разлога. У току разговора он се сложио да повуче одређени износ јер рече да би и он волео да сазна да ли има проблема код исплате, али сам га ја упозорио да банке наплаћују одређену накнаду те да се распита код своје банке где има девизни рачун колико наплаћују провизију за ту трансакцију. Он рече да би подигао 50 ЕУР на шта сам га ја посаветовао да подигне упола мање, 25 ЕУР да би му што мању провизију наплатили са чиме се он сложио. Али, пошто је рекао да му тај новац није тренутно потребан ја сам му онда предложио да га одмах врати назад. Међутим, након извесног времена, он се одлучује да подигне сав износ који је имао на рачуну у Фортрејду, а након распитивања у банци они су му саопштили да би на тај износ наплатили 1500 ДИН, информације о томе сам добио од његовог кума. Када је то чуо, одустао је од трансакције рекавши ми преко телефона да ће поднети захтев за повлачење средстава када њему то буде одговарало, те да ће ме о обавестити да ли је трансфер новца реализован. Зашто је наведени пријатељ одустао од подизања најминималнијег износа на шта би му Банка Интеза код које има девизни рачун наплатила само 100 ДИН, како стоји у њиховом тарифном систему? Да ли зато што није хтео да штетује ни тако малени износ да би неко други имао од тога користи то јест преко њега сазнао да посао није превара или и он сам сумња да је по среди ипак мућка али жели да живи у илизији успеха те стога из страха да би се та илузија могла једноставно прекинути простом провером уз минимале трошкове, радије одлаже ту проверу за касније да би опсена што дуже трајала. А можда је прави разлог у томе што смо се ја и његов кум заинтересовали за тај посао који по његовом веровању је озбиљан и може да нам донесе зараду. А није искључено ни то да га је срамота да подигне малени износ. Бојим се да смо јако болесни.

55) Скајп конференција којој сам дао назив ''Луталице које воле истину'' или скраћено СКЛВИ и за коју сам написао Правилник, запазила је једну необичну појаву. Наиме, разлике у ставовима по питању религијских и теолошких ствари, не само да нису штетне него су чак и пожељне. Један од чланова је са чуђењем приметио да Скајп конференција на својим сесијама у случају да се сви слажу око неког питања, нема о чему да полемише, те стога настаје проблем јер се мора брзо пронаћи друга тема за разговор да се конференција не би претворила у групу ћутолога.

Када погледамо како је текао развој хришћанства видимо да су расколи започињали у главама верника. Још пре велике шизме 1054. у првим вековима хришћанства постојали су расколи унутар православља. Поставили би неко питање, рецимо о природи Исуса Христа. Да ли Божији Син има једну или две природе? Пошто су на то питање одговорили различито, то јест, једни су рекли да има само једну, а други рекоше да има две природе, заузели су зазличите позиције. Ова два раличита схватања су послужила да се направе две цркве, монофизитска и бифизитска. Ортодоксна црква је остала на бифизитском схватању, док су се Јерменска, Коптска и Сиријска православна цркве приклониле новом гледишту. Неки се нису ни на томе зауставили него су рекли следеће: ако је Христос имао две природе онда је морао да има и две личности и ето полако добисмо још једну нову цркву и ново учење диоипостатизам, који је имао за резултат настајање још једне цркве несторијанске која је деловала у Персији.  Из такве ситуације настала је мржња, мржња је даље водила ка непријатељству, сукобима, ратовима, и коначно до геноцида, а све је почело од анимозитета, па преко шамарања до крсташких ратова. У историји имамо доказе о силним злочинима у име Бога и вере. И, уместо да хришћанство буде религија која доноси човечанству добро она се претворила у нешто што доноси бол и патњу људима. Видимо народе који су верски закрвљени. Данас, у 21 веку имамо такорећи безброј верских заједница, култова, цркава. Многи мислиоци збирно их називају Великим Вавилоном а то је израз узет из Светог Писма.

Да закључим. Разлике у мишљењима треба да постоје и оне су природна појава, али коришћење или боље рећи злоупотреба тих разлика је неприродно и супротно сваком моралу и принципима добра. Свето Писмо нигде не учи да црква треба да се дроби због постојања различитих мишљења и ставова у вези питања које људски ум није способан да разуме. Ако некоме нису јасне неке ствари у вези религије, шта је решење? Да ли направити нову цркву или остати у оној у којој је човек затечен? Уколико правимо нову верску институцију, зар тиме даље не проширујемо и развијамо идеју Великог Вавилона. Да ли је то Божија воља? Ја мислим да није.

56) Неке људе је ћаво узео под своје. Тако на пример, слушам синоћ 7. 12. 2017 једног друга из Београда на скајп конференцији где говори са одушевљењем о извесном човеку који је основао нову цркву, а до недавно га је критиковао из све снаге и преко скајпа и преко фејзбука. А када се погледа шта га то фасцинира код дотичног? Ефикасност у прикупљена средства од верника.

Изгледа ми да сви они који се залажу за оснивање нових цркава имају на уму материјалну добит коју би остварили тим пројектом. Писац научно фантастичних романа и оснивач сајантолошке цркве Рон Хабарт је рекао: ''ако желиш да се обогатиш, оснуј цркву.'' Пошто је то раније речено и остварено оно је остало у информационом пољу света забележено и људи, и несвесно, и независно, и незнајући да је ико то рекао долазе на потпуно исте идеје и замисли.

Ако у једном народу или држави постоји нека организација која је кохезиони фактор друштва свако комадање те организације је погубно за ту заједницу. Дивиде ет импера, подели па владај, је принцип који се одавно примењује ако се жели разбити један народ и уништити његова економија. У САД постоје многе секте али код њих ипак има једна кровна организација која све њих обједињује. То су били масони а сада тела која су из њих израсла као што је трилитерала. У неким другим државама које немају такву организацију е ту се може до миле воље цепати друштво по свим шавовима и онда наравно са таквим деловима се може манипулисати на разне начине.

57) Данас 3. 12. 2017 размотрићемо један занимљив стих из Светог Писма. Ради се о 1 Мој. 2:17. Хајде да га дамо у два превода:
1. Mojsijeva 2,17 Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrijećeš.
(ДК)
Postanak 2,17 ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!
(ЈБ)

Од када проучавам Свето Писмо дошао сам до неколико различитих тумачења овога стиха, јер сам себи и другима око себе постављао питање како то да се у наведеном стиху каже да ће Адам умрети онога дана када буде окусио забрањени плод, а то се није десило што можемо констатовати читањем 3. поглавља исте библијске књиге. Сада бих изложио редом интерпретације које сам горе најавио:

1) Ако ме сећање добро служи, ово тумачење сам нашао у адвентистичкој литератури. Ево укратко: Бог јесте рекао да ће Адам умрети онога дана када буде јео плод са дрвета познања добра и зла, али када се то и догодило, Христос је тада иступио пред свога Оца и заложио се за човека понудивши Себе као жртву за грех, што је било прихваћено од стране Творца, а то је са своје стране имало као резултат одагање извршења пресуде над Адамом и Евом, па самим тим и над челим човечанством, за извесно време. Наиме, Адам и Ева су у међувремену изродили децу, а просечни животни век је тада непосредно после пада у грех износио отприлике 1000. година, те је стога људски род наставио да постоји до дана данашњег стим што се касније постепено животни век људи скратио и усталио у просеку на неких 70-100 година.

2) Друго тумачење чуо сам од извесног адвентистичког теолога српског порекла из САД.
Он ми је дао овакво објашњење: Бог је поступио попут сажаљивог Оца коме је било жао да казни своја створења те стога није учинио или допустио оно што је рекао да ће се догодити, а то је смрт у том дану када буду прекршили заповест. Што се тиче овог тумачења имам једну примедбу. Да ли то значи да Бог није био озбиљан када је рекао да ће први људски пар умрети ако буду јели забрањене плодове?

3) Треће тумачење као и прво такође сам сазнао из адвентистичке литературе коју је донео један мој друг адвентиста. Он је читао, а ја сам лежећи слушао. Стајало је у тој скрипти да завршни део наведеног стиха у преводу на српски са хебрејског дословно знаци ''умрећеш умирући.'' Када сам то чуо одмах ми је синула мисао да сам коначно открио прави смисао тога стиха, а који сасвим јасно објањава зашто Бог није извршио оно што је рекао да ће се догодити? Наиме, помислих у својој глави да Господ није ни рекао Адаму да ће умрети одмах него да ће то бити један подужи процес. Био сам одушевљен открићем јер ми је оно на први погледа изгледало као да уклања противречност у Божијој Речи. Али, ту је искочио још један проблем. Наиме, у стиху стоји да ће они умрети ''у онај да.'' Како сад то решити? Помоћ је стигла када сам у литератури од Јеховиних сведока нашао да хебрејска реч ''јом'', може да значи и период од 24 сата али и епоху од 1000 година. Сада су се све пузле уклопиле, бар је тако изледало, међутим, појавило се још једно тумачење.

4) На Ју Тубеу, отпратио сам низ проповеди од Др Андрије Вукчића теолога са Флориде. Човек је очигледно наше горе лист. У једном од тих проповеди која се зове ''Због чега постоји зло и патња?'', Вукчић је навео да постоје две реалности: духовна и физичка, те да су Адам и Ева када су јели од забрањеног плода умрли духовно тог истог дана, а да су физички умрли касније као што је наведено у Писму. Ово тумачење изледа прихватљиво, али где је доказ у Библији да човек живи у две реалности? Ту видим известан проблем.

Закључак
Сва четири тумачења мање више штимају, зар не? Свако разуман би се требао упитати које од ових понуђених тумачења је истинито светописамско тумачење, јер истина је једна и тумачење мора бити једно. Остаје само још једна могућност, а то је да ни једно од ових интерпретација које сам навео нису валидне, већ право тумачење се заснива на схватању да постоје две религије: егзотерична и езотерична. Ова прва је намењена широким народним масама и горе изнета тумачења њој припадају. Оне би се могле схватити као конструкције осмишљене са циљем да се свето Писмо покаже козистентним, а да се при томе не открије права истина.  Дакле, остаје само ова друга, а ту другу знају само одабрани. Они који су боље упућени у езотерију кажу да оно што је написано у Светом Писму нису историјске чињенице па их тако ни не треба разумети. Приповести у Писму желе да нам саопште нешто друго што је већини потпуно непознато. Како до тих скривених знања доћи?

Написао: Милош Попадић

Calendar
«  December 2017  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2017
    Free website builderuCoz