Za pripremu ukusne riblje čorbe potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka i začina. Evo jednostavnog recepta:
Sastojci:
Riba: Oko 1 kg sveže ribe (najbolje kombinacija više vrsta: šaran, som, štuka, smuđ). Možete koristiti i riblje glave i repove za bolji ukus.
Povrće:
2 glavice crnog luka
2-3 šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata (po želji)
1-2 krompira (opciono, za gustoću)
1 paradajz ili kašika paradajz pirea
Začini:
2-3 lovorova lista
So i biber po ukusu
Mlevena crvena paprika (blaga i ljuta, po ukusu)
Peršunov list (svež ili suv)
Kašičica aleve paprike (za boju)
Po želji: ljuta paprika ili tucana paprika za pikantniji ukus
Dodatno:
Ulje ili mast za dinstanje luka
Voda (oko 2-3 litre, u zavisnosti od željene gustine)
Priprema:
Priprema ribe:
Očistite ribu, uklonite kosti koliko je moguće i isecite na komade. Glave, repove i kičmu možete koristiti za kuvanje temeljca.
Dinstanje povrća:
U većem loncu zagrejte malo ulja ili masti. Na tome prodinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu, peršun, paškanat i krompir, pa kratko prodinstajte.
Dodavanje začina:
Dodajte mlevenu crvenu papriku (blagu i ljutu), promešajte i odmah dolijte vodu da paprika ne zagori.
Kuvanje temeljca:
Ubacite riblje glave, repove i kičmu, pa kuvajte oko 30 minuta na srednjoj temperaturi.
Procediti temeljac:
Kada se temeljac skuha, procedite ga kroz cediljku da biste uklonili kosti i ostatke.
Kuvanje čorbe:
U procijeđeni temeljac dodajte komade ribe i nastavite kuvanje još 15-20 minuta dok riba ne omekša.
Finalno začinjavanje:
Po potrebi dodajte so, biber i sitno seckani peršun.
Serviranje:
Riblju čorbu poslužite toplu, uz domaći hleb ili proju.
Saveti:
Ako volite gušću čorbu, možete dodati malo brašna ili kukuruznog brašna pomešanog s vodom.
Ljubitelji pikantnijih ukusa mogu dodati malo ljute paprike ili ljutog ajvara.
Čorba će biti još ukusnija ako je ostavite da malo odstoji pre služenja.