Sunday
2025-06-15
7:25 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 60

Statistics

Total online: 5
Guests: 5
Users: 0

Login form

Main » 2025 » February » 23 » Za pripremu riblje čorbe šta je sve potrebno?
8:03 AM
Za pripremu riblje čorbe šta je sve potrebno?

Za pripremu riblje čorbe šta je sve potrebno?

ChatGPT said:

Za pripremu ukusne riblje čorbe potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka i začina. Evo jednostavnog recepta:

Sastojci:

  • Riba: Oko 1 kg sveže ribe (najbolje kombinacija više vrsta: šaran, som, štuka, smuđ). Možete koristiti i riblje glave i repove za bolji ukus.

  • Povrće:

    • 2 glavice crnog luka
    • 2-3 šargarepe
    • 1 koren peršuna
    • 1 koren paškanata (po želji)
    • 1-2 krompira (opciono, za gustoću)
    • 1 paradajz ili kašika paradajz pirea
  • Začini:

    • 2-3 lovorova lista
    • So i biber po ukusu
    • Mlevena crvena paprika (blaga i ljuta, po ukusu)
    • Peršunov list (svež ili suv)
    • Kašičica aleve paprike (za boju)
    • Po želji: ljuta paprika ili tucana paprika za pikantniji ukus
  • Dodatno:

    • Ulje ili mast za dinstanje luka
    • Voda (oko 2-3 litre, u zavisnosti od željene gustine)

Priprema:

  1. Priprema ribe:
    Očistite ribu, uklonite kosti koliko je moguće i isecite na komade. Glave, repove i kičmu možete koristiti za kuvanje temeljca.

  2. Dinstanje povrća:
    U većem loncu zagrejte malo ulja ili masti. Na tome prodinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu, peršun, paškanat i krompir, pa kratko prodinstajte.

  3. Dodavanje začina:
    Dodajte mlevenu crvenu papriku (blagu i ljutu), promešajte i odmah dolijte vodu da paprika ne zagori.

  4. Kuvanje temeljca:
    Ubacite riblje glave, repove i kičmu, pa kuvajte oko 30 minuta na srednjoj temperaturi.

  5. Procediti temeljac:
    Kada se temeljac skuha, procedite ga kroz cediljku da biste uklonili kosti i ostatke.

  6. Kuvanje čorbe:
    U procijeđeni temeljac dodajte komade ribe i nastavite kuvanje još 15-20 minuta dok riba ne omekša.

  7. Finalno začinjavanje:
    Po potrebi dodajte so, biber i sitno seckani peršun.

  8. Serviranje:
    Riblju čorbu poslužite toplu, uz domaći hleb ili proju.


Saveti:

  • Ako volite gušću čorbu, možete dodati malo brašna ili kukuruznog brašna pomešanog s vodom.
  • Ljubitelji pikantnijih ukusa mogu dodati malo ljute paprike ili ljutog ajvara.
  • Čorba će biti još ukusnija ako je ostavite da malo odstoji pre služenja.

Prijatno!

Views: 16 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  February 2025  »
Su Mo Tu We Th Fr Sa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2025
    Free website builderuCoz