Monday
2023-02-06
9:54 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Антисемитизам »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Антисемитизам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Info non-talk.svg

Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 17.01.2012. и налази се у категорији Религија.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Збир чланака о
Star of David.svg        Lukhot Habrit.svg        Menora.svg
Јудаизму

Портал | Категорија

Јевреји · Јудаизам · Поделе

Ортодоксни · Конзервативни · Реформистички

Хареди · Хасидски · Модерни Ортодоксни

Реконструкционистички · Јеврејска Обнова

Рабински · Хуманистички · Караите · Самаританизам

Јудаистичка филозофија

Принципи вере · Мињан · Кабала

Ноански Закони · Бог · Есхатологија · Месија

Одабрани · Холокауст · Халакха · Кашрут

Скромност · Цедака · Морал · Мусар

Свети списи

Тора · Танах · Талмуд · Мидраш · Тосефта

Рабинска литература · Кузари · Мишне Тора

Арба'ах Турим · Шулчан Арух · Мишнах Берурах

Чумаш · Сидур · Пијут · Зохар

Свети градови

Јерусалим · Сафед · Хеброн · Тиберијада

Важне личности

Аврам · Сара · Исак · Ребека

Јаков · Рахила · Леа · Дванаест племена · Мојсије

Дебора · Рут · Соломон · Давид

Хилел · Самуило · Акиба бен Јосиф · Јехуда ха-Наси

Аба Арика · Садиа Гаон · Исац Алфаси · Раши · Тосафисти

Маимониди · Наманиди · Јосиф Каро

Јеврејски живот

Брит милах · Бар мицва и Бат мицва · Шидук · Брак

Нида · Наминг · Пидјон ХаБен · Смрт

Религијске улоге

Рабин · Ребе · Хазан

Коен · Машгиа · Габај · Магид

Мохел · Бет дин · Рош јешива

Религије у Кехили и институције

Синагога · Микве · Гемах

Сакрални објекти

Синагога · Миках · Јерусалимски Храм / Табернакл

Религиозни чланци

Талит · Тефилин · Кипа · Сефер Тора

Цицит · Мезуза · Менора · Ханукиа · Шофар

Четири врсте · Кител · Гартел · Јад

Јеврејске молитве и церемоније

Шема Јизраел · Амида · Алеину · Кол Нидре

Кадиш · Халел · Ма Тову · Хавдала

Јудаизам и друге религије

према Хришћанству · према Исламу · Јудео-Хришћанство

према Јеврејима агностицима · Аврамске религије

Јудео-паганизам · Религијски плурализам

Повезане теме

Антисемитизам · Критике Јудаизма

Фило-семитизам · Исус · Израел · Ционизам

п  р  у

Антисемитистички проспект који приказује Јеврејина како држи свет у рукама

Антисемитизам представља нетрпељивост, мржњу или предрасуде према Јеврејима као религијској групи или нацији. Ова појава постоји још од средњег века, а врхунац јој је био средином 20. века када је у геноциду Хитлерове нацистичке Немачке страдало око 6 милиона Јевреја.

У свом основном значењу, антисемитизам не представља мржњу према Семитима, већ само према једном семтиском народу, Јеврејима. За мржњу према Арапима, такође семитском етницитету, рећи ће се да је неко расиста, али никада да је антисемита па би прецизнији назив за овај појам био антијеврејство.

Два су основна и врло повезана испољавања одликовала досадашњу историју негативних односа према Јеврејима. Прво се састоји у означавању Јевреја кривим за различита злодела и назови-злодела током историје (они су издали Христа, они су измислили комунизам, они владају светом, они у својим култовима убијају децу итд.). Друго је једноставан производ овог првог, а састоји се у позивању на масовно истребљење Јевреја.

Различити су и врло сложени разлози за појаву антисемитизма. Вероватно су највише утицала различита злонамерна тумачења Новог завета, основне сакралне књиге хришћанства. По њима, како су Јевреји "криви" за Христово погубљење, они ће морати и да "плате" за ту "кривицу". Било из зависти или из оправданог револта, током векова је мржња према Јеврејима расла, па су их неке власти још током ренесансе истерале са територија којима су владале. Тако Јевреја (као староседелаца) више нема ни у Шпанији ни у Енглеској. Њихов поновни долазак у те земље тек је новијег датума (после Другог светског рата) и није масован.

Мржња одређених народа према Јеврејима је кулминирала два пута, а данашњи су дани сведоци трећег. Први пут је то било у Шпанији за време инквизиције, када је добар број Јевреја уточиште нашао у прекоокеанском насељавању Америке.[1] Други и најкрвавији пут се догодило у Немачкој средином прве половине 20. века и трајао до краја Другог светског рата, када је, по званичним подацима, у концентрационим логорима широм окупиране Европе убијено више од шест милиона Јевреја.

Такође, обичај је да екстремне националистичке и екстремне десничарске снаге, широм простора на ком живе индоевропски народи, користе демагогију о светској јеврејској завери за циљеве придобијања присталица страхом. Обично говоре како су хришћанство, комунизам, чак и речи као што су начела француске револуције слобода, једнакост, братство "јеврејске измишљотине" чији је једини циљ владање светом од стране Јевреја.

Треба поменути да је велики број људи значајних за људску историју или садашњост управо јеврејског порекла: Исус Христос, Давид Албахари, Оскар Давичо, Роберт Опенхајмер, Марк Закерберг, Алберт Ајнштајн, Франц Кафка, Карл Маркс, Ноам Чомски, Сигмунд Фројд, Михаил Ботвиник итд. Значајан је број Јевреја и међу великим финансијским магнатима данашњице. Захваљујући својој пословној повезаности и својој раштрканости по свету, они су стекли велико богатство и велики утицај. Та чињеница често уме да изазива подозрење код људи који не припадају том етницитету и нису богати; а то подозрење умеју да користе различити политичари не би ли стигли до власти.

Садржај

Порекло речи

Вилијам Мар, Алекс Бејн и Мориц Штајншрајдер се обично наводе као аутори који су први пут употребили израз „антисемитизам" у контексту мржнје према Јеврејима[2]Хелен Фејн, професор универзитета у Њујорку, дефинисала је антисемитизам као

„латентни и стално присутни систем убеђења испуњених мржњом према Јеврејима, удружен са социјалном, правном, легалном дискриминацијом и мобилизацијом против Јевреја, која резултује или је намењена да резултује дистанцирањем од Јевреја, колективним обележавањем Јевреја, протеривањем Јевреја или уништењем Јевреја".

Диц Беринг са Универзитета у Келну наводи да у основи антисемитизма лежи исконструисани систем веровања да "Јевреји нису само делимично, већ потпуно криви по природи", то јест, њихове лоше особине су непоправљиве. Због "те своје лоше природе" Јевреји се не виде као појединци, већ се њихове индивидуалне особине колективизују. Јевреји се доживљавају као странци у околним друштвима који имају за циљ да "донесу катастрофу свом домаћину" или целом свету. По том систему предубеђења, Јевреји то раде тајно, у завери, па антисемите осећају обавезу да "раскринкају ту завереничку, лошу природу јеврејског карактера"[3]

Историјат

Иако историјски корени антисемитизма сежу у античко доба, феномен антисемитизма однео је највише људских жртава током средњег века. *У Првом крсташком рату (1096.), велике јеврејске заједнице на Рајни и у Подунављу потпуно су биле уништене.

 • У Другом крсташком рату (1147. године) Јевреји у Немачкој су масовно убијани.

 • Јевреји су такође били изложени нападима и масовном убијању 1251. и 1320. године.

 • Крсташке ратове често су пратили масовни прогони Јевреја, укључујући и прогон 1290. године који је довео до истеривања енглеских Јевреја, а током 1396. године до протеривања 100.000 Јевреја у Француској.

 • Током 1421. године, хиљаде Јевреја из Аустрије било је протерано. Многи од прогнаних Јевреја населили су се у Пољску[4]

 • Епидемија куге у средњовековној Европи, често је доводила до масовних клевета против Јевреја, те су Јевреји колективно оптуживани за тровање бунара. Као последица тога, 6. јула 1348. године у Стразбуру је 900 Јевреја, укључујући и децу, спаљено на ломачи.[5]

 • Током 17. века, Козаци су под вођством Богдана Хмелхицког, убили између 100.000 и 200.000 Јевреја у масовним покољима на подручју јужне и источне Украјине[6]

 • Јевреји су често били присиљени да живе у издвојеним градским четвртима, у гетоима названим штетл.

 • Због прогона у цар

Calendar
«  February 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Site friends
 • Create your own site


 • Copyright MyCorp © 2023
  Free website builderuCoz