Saturday
2024-02-24
3:11 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Koji je drugi dolazak Isusa Hrista? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Koji je drugi dolazak Isusa Hrista?
Pitanje: Koji je drugi dolazak Isusa Hrista?

Odgovor:
Drugi dolazak Isusa Hrista je nada svih vernika da je Bog u kontroli svih stvari i da je veran obećanjima i prorošvima u Svojoj reči. Kod svog prvog dolaska, Isus Hrist je došao kao beba, u štalu u Betlehemu, baš kao što je i prorečeno. Isus je ispunio mnoga od proroštava o Mesiji tokom svog rođenja, života, službe, smrti i vaskrsenja. Međutim, postoje neka proroštva o Mesiji koja Isus nije, ili nije još ispunio. Drugi Hristov dolazak će biti povratak Hrista da ispuni preostala proroštva. Kod svog prvog dolaska, Isus je bio sluga koji je patio. Pri svom drugom dolasku, Isus će biti pobednički Car. Kod svog prvog dolaska, Isus je došao u najponiznijim okolnostima. Pri svom drugom dolasku Isus će doći sa nebeskim vojskama na Njegovoj strani.

Starozavetni proroci nisu pravili razliku između ova dva dolaska. Ovo se može videti u Pismu u Isaiji 7:14; 9:6-7; i Zahariji 14:4. Kao posledica proroštava koja su izgledala da govore o dve različite osobe, mnogi Jevrejski učitelji su verovali da će biti doći oba, i Mesija koji će patiti i Mesija pobednik. Ono što su oni propustili da shvate je da će jedan isti Mesija isuniti obe uloge. Isus je ispunio ulogu sluge koji je patio (Isaija poglavlje 53) u svom prvom dolasku. Isus će ispuniti ulogu Izraelskog izbavitelja i Cara pri svom drugom dolasku. Zeharija 12:10 i Otkrivenje 1:7, opisujući drugi dolazak, gledaju unazad, na vreme kada je Isus proboden. Izrael i ceo svet, će žaliti što nisu prihvatili Mesiju prvi put kada je došao.

Pošto se Isus popeo na nebo, anđeli su objavili apostolima: "Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus, koji je od vas vaznet na nebo, doći će na isti način kako ste ga videli da odlazi na nebo” (Dela 1:11). Zaharija 14:4 identifikuje mesto drugog dolaska kao Maslinsku goru. Matej 24:30 objavljuje: "I tada će se na nebu pojaviti znak Sina čovečijeg, pa će tada zakukati sva plemena na zemlji, i ugledaće Sina čovečijeg gde dolazi na oblacima nebeskim sa silom i velikom slavom.” Tit 2:13 opisuje drugi dolazak kao "slavan dolazak.”

O drugom dolasku se govori u najsitnije detalje u Otkrivenju 19:11-16: "I videh otvoreno nebo, i vidi beo konj, i koji sedi na njemu zove se Verni i Istiniti, i on sudi i ratuje po pravdi. Oči su mu vatreni plamen, a na glavi su mu mnoge krune, sa napisanim imenom koje niko ne zna sem njega. I beše obučen u haljinu natopljenu krvlju, i njegovo ime zove se Reč Božija. A nebeske vojske na belim konjima, obučene u belo, čisto platno, pratile su ga. I iz njegovih usta izađe oštar mač−da njim pobije mnogobošce. I on će im biti pastir sa gvozdenom palicom; i on će gaziti muljagu ljutog vina gneva Boga Svedržitelja. On na haljini i na svom bedru ima napisano ime: CAR CAREVA I GOSPODAR GOSPODARA."
Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz