Friday
2024-02-23
5:41 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
EVANĐELJE - RADOSNA VEST »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

EVANĐELJE - RADOSNA VEST
 

Picture

Biblija govori da je Bog stvorio svet i da je sve stvorio savršenim (1. Mojsijeva 1). Kao krunu svog stvaranja, Bog je stvorio čoveka kojem je dao slobodnu volju. Slobodna volja je bila nužna kako bi relacija između Boga i čoveka mogla biti zasnovana na ljubavi, jer bez slobodne volje ljubavi nema. Bog je ljudima dao punu slobodu, sa samo jednom zabranom. Nažalost, prvi muškarac i žena, Adam i Eva, odlučili su da tu zabranu prekrše, jer su hteli da budu „kao bogovi“, tj. hteli su da sami budu centar svog života i da njime samostalno upravljaju (1. Mojsijva 3). Ali nisu za to bili stvoreni. Bili su stvoreni za relaciju s Bogom u kojoj od Njega zavise. Adamovim prekršajem nastao je pad u greh, koji je imao katastrofalne posledice za celo čovečanstvo. Kako je Bog u potpunosti svet i ništa grešno ne može imati zajedništvo s Njim, čovek se padom u greh odvojio od svog Stvoritelja. Kazna je bila smrt - telesna i duhovna. Što je još gore, Adam je bio prvi čovek i prototip čovečanstva, te je njegovim padom u greh njegovo celo potomstvo genetski nasledilo sklonost grehu - ljudi se rađaju s prirodnom tendencijom ka pobuni protiv Boga (Rimljanima 3,23).

Takođe, Adam je bio postavljen za nadzornika svega što je Bog na zemlji stvorio, te je prokletstvo greha imalo užasne posledice i na sve drugo na Zemlji. Nastale su bolesti, prirodne nepogode i mnogo toga čega ne bi bilo da se odnos između čoveka i Boga nije prekinuo grehom.

No, Bog nije želeo da ovo ovako ostane. Dao je rešenje. Kako je smrt nužna kazna za greh (Rimljanima 6,23), a Bog greh ne može ostaviti nekažnjenim, jer onda ne bi u potpunosti bio svet i pravedan, Bog je učinio nešto neverovatno - u ljudskom telu došao među nas kao Isus Hrist (Matej 1,23; Filipljanima 2,5-8) kako bi na sebe primio kaznu za grehe čovečanstva. Stvoritelj se spustio na nivo stvorenja! Isusovi rođenje i život prorečeni su neverovatno detaljno u Starom zavetu, mnogo stotina godina ranije i od strane više različitih proroka. Rođen je od device i začet Duhom Svetim, te time u telu nije nasledio Adamovu grešnu prirodu koja se prenosi po muškoj liniji.

Isus je u potpunosti Bog i u potpunosti čovek, misterija koju je teško u potpunosti racionalizovati, ali koju Biblija jasno uči (Titu 2,13; Jovan 1,1. 14; Isaija 9,6 itd.). Kao čovek, živeo je savršen život i u svemu ispunio Božju volju. Dobrovoljno je sebe predao da na krstu bude razapet i primi kaznu za sve ljudske grehe, iako nikada nije učinio ništa nasuprot Božjoj volji. Na krstu je primio odvojenje od Boga i smrt - ono što po pravdi sleduje grešnim ljudima.

No, Isus nije ostao u grobu. Trećeg dana nakon smrti je vaskrsao. Ovo je bio dokaz da je Njegovu žrtvu Bog Otac prihvatio, i da je Isus pobedio smrt - krajnju posledicu greha. Ovo je Evanđelje, odnosno Radosna vest! Biblija kaže da će Isus ponovo doći da ljudima sudi i povrati svet u pređašnje savršeno stanje - bez greha, smrti, boli i patnje.

​Sveto pismo kaže da smo svi smo grešni, (Rimljanima 3,23; 1. Jovanova 1,8-10; itd.), no ovo znamo i sami, jer smo svi barem nekada nekoga slagali, nešto ukrali ili nekoga koga nismo smeli pogledali s požudom, te smo u najmanju ruku lažovi, lopovi i preljubnici, a zapravo smo i nešto mnogo gore. Takvi ne možemo pred našeg Stvoritelja. Potrebni su nam otkupljenje i očišćenje. Potreban nam je Isus. Rađamo se skloni ka grehu jer smo „u Adamu“, tj. nasledili smo njegovu prirodu. Isus je za čovečanstvo novi, odnosno poslednji Adam (1. Korinćanima 15,45-49), i oni koji ga prihvate bivaju nanovorođeni (1. Petrova 1,3). Kada osoba verom prihvati Isusovu smrt i vaskrsenje, i počne da ga sledi kao Gospoda, svi njeni gresi se brišu, jer je Isus za njih platio. Nanovorođeni vernici spaseni su od osude i posledice greha - večne smrti i Pakla. Imaju zajedništvo s Bogom i tokom zemaljskog života postepeno se posvećuju i saobličuju s ličnošću Isusa Hrista. Pri drugom Isusovom dolasku, Bog će ih vaskrsnuti u telu kako bi s Njim proveli večnost.

Ovaj dar spasenja ne stiče se nikakvim zaslugama, niti dobrim delima, već samo verom u Isusovo delo. Biblija kaže: „Jer, milošću ste spaseni, kroz veru - i to nije od vas, nego je Božiji dar - a ne na osnovu dela, da se niko ne bi hvalio (Efescima 2,8-9).“ Isus kaže: „Jer, Bog je toliko voleo svet da je dao svog jedinorođenog Sina da niko ko u njega veruje ne propadne, nego da ima večni život (Jovan 3,16).“ Ovakva spasonosna vera proizvešće u nanovorođenoj osobi promenu srca i neodoljivu želju da služi Bogu i čini bogougodna dela.


Moje su molitva i želja da svako ko ovu poruku pročita shvati dubinu Božje ljubavi, srcem prihvati dar Radosne vesti i doživi istinsko nanovorođenje.

U Hristu,


Aleksandar

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz