Thursday
2022-12-01
10:55 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak VI »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Raspeće u srijedu i problem PrvinaPrvine u petak?Zapazite da bi se sa raspećem u srijedu i doslovnih 72 sata u grobu uskrsenje desilo na sedmičnu subotu, što se ne poklapa sa praznikom Prvina. Sa raspećem u srijedu, Prvine bi pale u petak, što znači da bi uskr-senje takođe bilo u petak. To, međutim, ne dopušta raspon od 72 sata, tako da Prvine nikako ne mogu pasti ~ 9 ~ u petak. Prvine u subotu?Zagovornici raspeća u srijedu su primorani da uskrsenje projektuju u subotu zbog striktnog pridržava-nja scenarija 3 dana i 3 noći – 72 časa. Subota bi tada, ako je dan uskrsenja, takođe trebala biti dan Prvina. Ali ovo krši ono što je uspostavljeno u 3. Mojsijevoj 23:11 koja konstatuje da se Prvine događaju poslesubote, što znači dan nakon subote 15. nisana (prvi dan Beskvasnih hljebova, stih 7). Prema tome, Prvine nijesu mogle biti u subotu, pošto je jasno da, kao što je naznačeno u gornjoj tabeli, ne mogu pasti posle subote. Tako se subota diskvalifikuje kao dan Prvina. Prvine u nedjelju? Po teoriji o srijedi Prvine ne mogu pasti ni u nedjelju, premda bi se mogle staviti posle subote, jer to opet postavlja uskrsenje u nedjelju, što prelazi raspon od 72 časa kojih se tako rigorozno žele držati (uskr-senje u nedjelju bilo bi četvrti dan posle raspeća). Pretpostavka o raspeću u srijedu i Prvinama u nedjelju značila bi dodavanje dva dana na takav scenario i opet poricanje da je 16. nisan dan uskrsenja i dan Prvina, kršeći tako obrazac tip-antitip. Pošto nije vjerovatno da se nedjelja nazove „trećim danom“ po teoriji o Isusovom raspeću i sahrani u srijedu i ne može biti ni 16. nisana, mora se takođe diskvalifikovati kao dan Prvina. Očito je da se u teoriji raspeća u srijedu Prvine (16. nisan) nigdje ne mogu uklopiti i ostati u skladu sa Svetim Pismom. Prema tome, ovo sasvim isključuje mogućnost raspeća u srijedu i teoriju o 72 časa koju neki promovišu.

Oni koji zastupaju raspeće u četvrtak predlažu da su bile dvije subote te godine raspeća, kao što je prikazano u gornjoj tabeli. Ovo se zasniva na tumačenju riječi „šabat“ u pripovijestima o raspeću u njenom smislu u množini, što prema toj pretpostavci ukazuje da su bile praznovane dvije odvojene i uzastopne subote, a ne jedna „velika“ Subota. Predložena hronologija ima nekoliko problema: - Nerazumijevanje pojma šabati u množini vezano za Sedmice do Pedesetnice i njihovo brkanje sa sedmim danom Subotom (uzrok mogu biti i loši i neprecizni prevodi). - Prvine ne padaju na 16. nisan. - Dan koji slijedi iza raspeća nije sedmi dan Subota, ali mora biti, kao što je konstatovano u Činjenici br. 2. - Sveto Pismo direktno ne pominje dvije uzastopne subote u nijednom izvještaju iz jevanđelja. - Po jevrejskom računanju (bilo koji dio dana se računa kao cijeli dan), teorija o raspeću u četvr-tak postavlja uskrsenje četvrtog dana, a ne trećeg dana. - Jevrejsko sveštenstvo bi odložilo objavljivanje mladog mjeseca (Kiduš Hakodeš) za jedan dan kako bi spriječilo neugodnost uzastopnih šabata. Oni to čine i dan danas.

- Pasha – 14. nisan je tip dana raspeća i događa se prije sedmog dana Subote. - Dan koji slijedi posle raspeća nije samo sedmi dan Subota, već takođe početak Praznika Beskvasnih hljebova, 15. nisan, što čini Subotu dvostrukim „velikim“ Šabatom. - 16. nisan, dan Prvina, jasan tip dana uskrsenja, dolazi posle subotnog dana, ali sam nije šabatni dan (iako se naziva prvi od šabata, što u datom kontekstu znači sedmica koje se računaju do Pedeset-nice)!

ZAKLJUČAKJedina hronologija koja se može pomiriti u svim tačkama sa Svetim Pismom je raspeće u petak i uskr-senje u nedjelju. To je jedini scenario u kojem se tipski praznični dani i njihovo ispunjenje tačno poklapaju, bez ikakve protivrječnosti! Izvor: http://biblelight.net/pasover.htm Prevod i obrada: Pavle Simović

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz