Saturday
2024-02-24
4:59 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Prvi praznik jeste Šabat ili Subota (7 dan u Bibliji), i on se obiljezava svake sedmice. Ostali praznici se obilježavaju jednom godišnje. Odmah na početku treba naglasiti da u oviru ovih „ukazanih vremena" postoje tri hodočasna praznika, kada su svi Izraelci dužni da prisustvuju službi u Hramu, u Jerusalimu.  Ti  praznici su:

  • Praznik Beskvasnih hljebova/Hag HaMatzot
  • Praznik Sedimca/Šavuot
  • Praznik Koliba/Sukot

Praznik Beskvasnih hljebova/Hag HaMatzot se danas najčešće naziva Pesah, jer je na taj dan Bog izveo svoj narod iz ropstva, a kao simbol koji je ukazivao na izbavljenje - narod je trebao da zakolje jagnje ili jare od godinu dana, što je predsatvljalo Pesah ili prolazak. Praznik beskvasnih hljebova počinje 15-og dana prvoga mjeseca (Aviv/Nissan) i traje narednih 7 dana. Tokom tih 7 dana zabranjeno je jesti kvasac i bilo šta sa kvascem, a sam praznik je započinjao 14-og uveče (početak 15-og) kada je narod trebao da jede beskvasne hljebove i gorko zelje zajedno sa žrtvom Pesaha (jagnje ili jare koje se biralo 10-og dana Aviva mjeseca a klalo se 14-og dana prije sumraka) i otuda objedinjen naziv Pesah koji se danas najviše koristi. Prvi i sedmi dan su neradni dani. U okviru ovog praznika, prvi dan nakon Šabata, u Hramu se „pred Bogom"  obrtao prvi snop od žetve ječma i tek nakon toga se žetva mogla konzumirati. Taj dan se često puta naziva praznikom Prvina, iako je to samo jedan dio praznika Beskvasnih hljebova, na sličan način kao sto je Pashalna žrtva (Pesah žrtva) u stvari početak praznika Beskvasnih hljebova.

 

Sledeći praznik nastupa 50 dana nakon „obrtanja prvina snopa ječma"  i on se naziva Šavuot ili praznik Sedmica, i kao što smo rekli takođe je hodočasni praznik.  Na taj dan su se takođe obrtale „prvine od žita". Bog nam zapovjeda da od „obrtanja prvina ječma"  do Šavuota i „obrtanja prvina žita", brojimo svaki dan i to se naziva „brojanje Omera":

 

Lev 23:15  Potom od prvoga dana po Šabatu, od dana kad prinesete snop za žrtvu obrtanu, brojte sedam nedjelja punijeh;

Lev 23:16  Do prvoga dana po sedmoj nedjelji brojite pedeset dana; onda prinesite nov dar Gospodu.

 

Sledeće „ukazano vrjeme"   jeste Trubni dan/Yom Teruah koji pada 1-og dana 7-og mjeseca (Tišrija). Ovo nije hodočasni praznik, ali je neradni dan kada je „sveti sabor"   i kada se oglašavaju trube.

Njega prati  sledeće „ukazano vrjeme"  - Dan očišćenja/ Yom HaKippurim. Taj dan se još naziva i Šabat nad Šabatima, i to je dan potpunog odmora i strogog posta kada se ništa niti jede niti pije. O službi za Dan očišćenja je bilo reči u odlomku „Acarei Mot".

 

Poslije njega 15-og dana istog mjeseca nastupa poslednji hodočasni praznik Koliba/Sukot, koji traje 7 dana kada sav Izrael treba da izađe iz svojih kuća i živi u kolibama.  Prvi dan je neradni, a nakon sedam dana, odmah nakon Sukota, tj. osmog dana nastupa „sveti sabor", kada je neradni dan. Ovaj dan se još naziva i Šemini aceret ili „8-i dan sabora".

Sve ovo su Božji praznici, koje treba da odglašavamo u „ukazana vremena" , da ih držimo i da „pazimo na njih".  O važnosti ovih  (heb. מועדים) svedoči i sam čin stvaranja. Tu čitamo:

 

Gen 1:14  I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da dijele dan od noći, da budu znaci ukazanim vremenima (מועדים), danima i godinama.

 

Prema tome, jedna od osnovnih funkcija sunca i meseca jeste da ukazuje na Božije praznike, tj. "ukazana vremena” (מועדים) koja treba da oglašavamo i proslavljamo. O tome svedoči i Psalmista kada kaže:

 

Psa 104:19  Ti si stvorio mjesec da označuje vremena (מועדים) i sunce zna kada će zaći.

 

Imajući sve ovo u vidu, sjetimo se Božijih "ukazanih vremena" מועדים i dajmo Njemu slavu, jer je takva naredba od Boga Izraela.

 

Psa 81:2  Uzdignite pjesme, udarajte u bubanj, u slatku citaru s harfom! 

Psa 81:3  Trubite u trubu na mladinu, na pun mjesec, u dan praznika našega! 

Psa 81:4  Jer je takav zakon u Izraelu, takva je naredba od Boga Jakovljeva. 

 


Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz