Sunday
2022-11-27
6:02 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Da li je Isus preegzistirao kao ,,anđeo Gospodnji”? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Da li je Isus preegzistirao kao ,,anđeo Gospodnji”? PDF Štampa El. pošta
Napisao Kermit Zarley   

Najmisteriozniji i najzagonetniji lik u Starom zavetu jeste ,,anđeo Gospodnji“. Javlja se 56 puta dok se fraza ,,anđeo Božiji“ javlja 10 puta. Javio se Avramu, Isaiju, Jakovu, Manojlu i njegovoj ženi, Mojsiju, Jošui i mnogim drugima.

U Judaizmu nikada nije postignut konsenzus u vezi sa identitetom ovog lika. Tri istaknuta kritičara rabinske Biblije u srednjem veku tumačili su ga kao ,,anđela“ koji se javlja u poglavlju 23 i 33 Druge knjige Mojsijeve, koga je Bog rekao da će poslati da čuva Izrael na svom putu ka osvajanju obećane zemlje. Mnogi jevrejski učenjaci su ovog anđela poistovetili sa kapetanom Božije vojske anđela a neki tvrde da je u pitanju arhangel Mihailo.

Crkveni oci su uglavnom tumačili ,,anđeo Gospodnji“  u Starom zavetu kao Logos –Sin. Nakon što su takođe ovog Logos-Sina identifikovali kao preegzistentnog Isusa Hrista, oni su odredili da fraza ,,anđeo Gospodnji“ bude dovoljan dokaz da je Isus bio Bog koji pruža Stari zavet.

Justin Mučenik i crkveni oci drugog veka razglasili su ovu interpretaciju više nego iko. U svom Dijalogu sa Trifonom naizgled fiktivnim Jevrejinom, on često Isusa naziva ,,Anđelom“. Crkva je kasnije osudila takvu identifikaciju. Zapravo, autor Novog zaveta daje sve od sebe kako bi dokazao da je Isus superioran u odnosu na anđele, pa čak za njega kaže da je ,,postao veći od anđela“ (Jevrejima 1:4).

Bez obzira na to, većina hrišćana veruje da je ,,anđeo Gospodnji“ u Starom zavetu zapravo preegzistentni Hrist. Na primer, istaknuti učitelj protestantske Biblije John Calvin pedvodio je ženevske pastore pri osuđivanju Migela Serveta da je jeretik, a spisak optužbi je uključivao to što je on ovo verovanje smatrao netačnim.

Oni koji veruju da je Isus Bog zovu se ,,tradicionalisti“. U savremeno doba, tradicionalistički nastrojeni Biblijski učenjaci ne veruju da je ,,anđeo gospodnji“ u Starom zavetu preegzistentni Isus, iako mnogi evanđelisti još uvek u to veruju. Većina se slaže sa istorijskim kritičarima da je ova figura zapravo sam Jahve. Dva glavna razloga su da se u nekim pričama iz Starog zaveta ,,anđeo gospodnji“ menja rečju ,,Gospod“ kao i taj da se ,,anđeo gospodnji“ predstavlja u prvom licu u ime Jahve. Samim tim, James Dunn objašnjava da ,,anđeo Jahve jednostavno predstavlja način da se govori o samom Jahvi.“ Međutim, ovi tekstovi se mogu shvatiti kao da je opisan pravi anđeo koji služi kao predstavnik Jahve a samim tim je ponekad opisan kao sam Jahve iako je on zapravo samo njegov predstavnik.

Dakle, tri primarne interpretacije fraze ,,anđeo gospodnji“ u Starom zavetu jesu da ova figura označava samog Jahvu, preegzistentnog Isusa Hrista ili stvarnog anđela.

Neke od priča iz Starog zaveta svedoče o tome da su stanovnici Izraela zapravo videli ,,anđela Gospodnjeg“. Čak ga je video i magarac proroka Valama (4. Mojsijeva 22:25, 27). Ovi tekstovi uključuju razgovore između anđela i ljudi. Neki tekstovi identifikuju ovu figuru kao ,,čoveka“ koga su pogrešno percipirali kao takvog. (Biblija beleži mnogo drugih događaja kada su ljudi bukvalno videli i razgovarali sa anđelom ili anđelima a neke od ovih priča opisuju anđela ili anđele kao čoveka ili ljude.) Ostale priče govore o tome da se ,,Gospod pojavio“ a pri tom ni ne pominju anđela. U tim slučajevima, ,,anđeo Gospodnji“ bi trebalo da se podrazumeva.

Na primer, Jakov se celu noć rvo sa ,,čovekom“ (1. Mojsijeva 32:24). Jakov je osetio njegov natprirodni status i tražio od njega blagoslov. Nakon što je dobio blagoslov, Jakov je rekao: ,,Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi“ (32:30).

Prvi biblijski dokaz da ,,anđeo Gospodnji“ u Starom zavetu nije sam Jahve jeste taj da neke od ovih priča predstavljaju ljude koji ga bukvalno vide i strepe da će umreti jer veruju da ni jedna ljudska osoba ne može da vidi Boga i ostane živa. Zaista, Biblija podržava ovu istinu. Upravo zato što je Bog nepristupačan smrtnicima i što boravi u veličanstvenoj svetlosti, samim tim je za njih,,nevidljiv“. Na sličan način teolozi opisuju Boga kao ,,transcedentalnog“, tj. kao nekog ko postoji van materijalnog univerzuma.

Najbolji dokaz da ,,anđela Gospodnjeg“ treba razlikovati od Jahve jesu one priče u kojima ova dvojica komuniciraju međusobno. To se dogodilo kada je Kralj David zgrešio time što je pogrešno izneo broj stanovnika Izraela i anđeo se pred njim pojavio podignutim mačem osuđujući ga (1. Dnevnika 21:15 -16, 2. Samuilova 24:15-16). Kada je David ponudio žrtvu ,, zapovedi Gospod anđelu, te vrati mač svoj u korice“ (1. Dnevnika 21:27). Još jedna prilika kada su Jahve i njegov anđeo pričali međusobno jeste u Zaharijevoj viziji o četiri anđela koji jašu konje i patroliraju zemljom (Zaharija 1:12-13).

Najvažniji tekstovi Starog zaveta koji se tiču anđela Gospodnjeg, a da ga pri tom ne pominju, jesu oni koji govore o Bogu kako obaveštava Mojsija da će poslati anđela da čuva Izrael, time načinivši od njega anđela čuvara Izraela (2. Mojsijeva 23:21-23; 32:34; 33:2).

Postoji progresivno otkrovenje u pričama koje sadrže izraz ,,anđeo Gospodnji/Božiji“ i u nekim drugim tekstovima u Starom zavetu koji vode do identiteta ove figure. Samim tim, Gerhard von Rad sa pravom dolazi do sledećeg zaključka, čime se slaže sa nekim od rabina: Mihailo (arhangel) je anđeo čuvar Izraela”. Dokazi mogu biti sumirani na sledeći način:

• Anđeo Gospodnji u Starom zavetu je isključivo bio povezan sa Izraelom.
• Anđeo Gospodnji u Starom zavetu nije bio sam Bog već njegov lični predstavnik.
• Bog se javio nekolicini stanovnika Izraela kroz anđela Gospodnjeg kao svog zastupnika.
• Bog se nije bukvalno pojavio pred ovim stanovnicima Izraela inače bi oni umrli istog trenutka.
• Bog je poslao anđela kao svog posrednika da čuva Izrael.(2. Mojsijeva 23:33).
• Anđeo Gospodnji iz Starog zaveta jeste anđeo čuvar Izraela (2. Mojsijeva 3; Dela apostolska 7:30-35).
• Anđeo čuvar Izraela predvodi vojsku anđela iz raja (Isus Navin 5:13-15).
• Vojsku anđela iz raja predvodi arhanđel Mihailo (Otkrivenje 12:7-9).
• Samim tim, anđeo čuvar Izraela jeste arhanđel Mihailo (Danilo 10:21, 12:1).
• Mihailo je starozavetni anđeo Gospodnji a Božije ime je njegovo ime (2. Mojsijeva 23:21).

U mjoj knjizi, Restitucija Isusa Hrista, posvećujem 17 strana ispitivanju fraze ,,anđeo Gospodnji” koja se javlja u Starom zavetu.


Ovaj članak je od Kermit Zarleya (Servetus the Evangelical). Na njegovoj internet prezentaciji  – www.servetustheevangelical.com – možete da pročitate 50 članaka na engleskom jeziku. To su isješci iz njegove biblijsko-istraživačke knjige koja ima 600 stranica sa naslovom: The Restitution of Jesus Christ (2008)

Calendar
«  November 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz